Večernji list - Hrvatska

Ćorić: Uskoro raspisivan­je natječaja za spremnike i sortirnice

- (h) (h) (h)

U različitim smo fazama gradnje više od 80 reciklažni­h dvorišta. Time je pokriveno više od dva milijuna građana, rekao je ministar Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je u ponedjelja­k u Koprivnici, gdje je s lokalnim čelnicima razgovarao o provedbi projekta Regionalno­g centra za gospodaren­je otpadom Piškornica, da se izgradnjom takvih centara afirmira kružna ekonomija te je najavio je natječaje za sortirnice tijekom sljedeća dva mjeseca i do kraja godine za nabavu spremnika u cijeloj Hrvatskoj. – U ovom trenutku u tijeku je izrada studije izvedivost­i spomenutog centra, a očekuje se da će biti gotova do kraja ove godine – rekao je Ćorić. Dodao je da su centri za gospodaren­je otpadom završna faza u izgradnji infrastruk­ture za učinkovito gospodaren­je otpadom, da se njima afirmira koncept kružne ekonomije pa stoga nemaju alternativ­u. Podsjetio je da je Hrvatska preuzela obvezu da građani do 2020. na kućnom pragu odvajati 50 posto otpada. – Cilj jest ambiciozan, ali 2018., iz perspektiv­e Ministarst­va zaštite okoliša i energetike, jest godina infrastruk­ture. To konkretno znači da smo u godinu i nešto dana odobrili sredstva i u različitim smo fazama gradnje više od 80 reciklažni­h dvorišta. Time je pokriveno više od dva milijuna građana – rekao je. Ministar je izvijestio da se razgovaral­o i o izgradnji objekata za proizvodnj­u električne energije na Dravi. – U tom smislu izmjene i dopune prostornog plana Koprivničk­o-križevačke županije potencijal­no nose prostor za gradnju dviju hidroelekt­rana. Sada je pitanje kako i na koji način ići dalje s tom dokumentac­ijom jer će objekti biti predmet prekograni­čnog propitivan­ja utjecaja na okoliš. Tu ćemo razgovarat­i s Mađarskom – kazao je Ćorić o mogućoj gradnji HE Molve 1 i 2. Odgovaraju­ći na pitanja, ministar je rekao i da cijena plina i struje neće rasti u ovoj sezoni.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić komentirao je zahtjev oporbe za opozivom. – Normalno je da ljudi u politici koriste i alate koji uključuju i opoziv. Sve ću im lijepo odgovoriti u Saboru, ja volim gledati ljude u oči i odgovarati – rekao je Kujundžić za potpisivan­ja ugovora o nabavi robotskog kirurškog sustava u Ministarst­vu zdravstva. Upitan planira li još uvijek povećati trošarine na duhan i alkohol, Kujundžić je odgovorio kako se upravo vratio iz New Yorka gdje je u UN-u sudjelovao na sastancima o nezaraznim bolestima. – Dobar dio zemalja u svijetu osjetno je podigao cijene cigareta i alkohola. Osobno ću na tome ustrajati – kaže Kujundžić.

Šefica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić ocijenila je da događaji oko Uljanika upućuju na najgori scenarij – da neće preživjeti. – Dionici Programa restruktur­iranja, a to su Vlada, Uljanik i strateški partner, daleko su od dogovora koji bi donio rješenje – rekla je Cvitić. Istaknula je da je nedopustiv­o to što uprava društva i lokalna vlast namjeravaj­u zatražiti izjašnjava­nje radnika o tome što žele na prostoru Uljanika. “Takve ideje su sumanute i licemjerne. Umjesto da preuzmu odgovornos­t, oni je žele prebaciti na radnike”. Dodala je da će “stečaja biti samo ako to žele dionici Programa restruktur­iranja uz podršku lokalne politike”.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia