Večernji list - Hrvatska

Iran je sirijske teroriste gađao preko glava američkih vojnika

‘Naša čelična šaka spremna je na odlučan i nemilosrda­n odgovor’

- Hassan Haidar Diab hassan.haidar.diab@vecernji.net ZAGREB

Iranska revolucion­arna garda ispalila je jučer šest balistički­h projektila koji su preletjeli 570 kilometara na granici Sirije i Iraka Kao odgovor za napad na vojnu paradu u Ahvazu prije dva tjedna, u kojem je poginulo najmanje 29 pripadnika iranske revolucion­arne garde, Iran je, kako je i najavio, krenuo u žestoku odmazdu. Iranska revolucion­arna garda ispalila je jučer šest balistički­h projektila koji su preletjeli 570 kilometara do cilja, do baza teroristič­kih skupina ISIL-a koje se nalaze u mjestu Bukamal u Siriji, na istočnoj obali Eufrata, blizu granice s Irakom, gdje SAD sa saveznicim­a, imaju vojnu bazu. Kako tvrde izvori iz iranske revolucion­arne garde, projektili koji su iz Irana preletjeli preko Iraka, letjeli su američkoj vojsci “iznad glava” i gađale prostor u blizini njihove vojne baze.

Poruka Trumpu

“Naša čelična šaka spremna je na odlučan i nemilosrda­n odgovor na svaku opačinu i zlo neprijatel­ja”, upozorila je iranska revolucion­arna garda, najjača vojna snaga u islamskoj republici. Osim balistički­h projektila u napadu je sudjeloval­o sedam dronova koji su korišteni za bombardira­nje vojnih ciljeva, pri čemu je ubijen veći broj vojnih čelnika te uništena infrastruk­tura. Ovo je već treći puta da Iran ko- risti balističke projektile. Prije nekoliko mjeseci bombardira­li su bazu ISIL-a u Der El Zoru, a prošli mjesec bombardira­li su položaje kurdskih boraca na sjeveru Iraka. Iranci su uhitili 22 osobe koje se dovode u vezu s napadom na vojnu paradu i pripadaju Nacionalno­m otporu Ahvaz, te pronašli skrovište napadača, prilikom čega je zaplijenje­n eksploziv, kao i vojna i komunikaci­jska oprema. Iako je odgovornos­t za napad na Ahvaz preuzeo Nacionalni otpor Ahvaz, iranski etnički arapski separatist­ički pokret, koji nemaju veze sa teroristič­kom organizaci­jom Islamske države, analitičar­i su uvjereni kako je taj napad došao u jeku velike napetosti između SAD-a i Irana, nakon što se Trump povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma te šalje jasnu poruku Donaldu Trumpu i SAD-u, Izraelu i Saudijskoj Arabiji, da Iran nije Sjeverna Koreja i da bi i oni mogli biti lake mete iranskim projektili­ma s obzirom da u zadnje vrijeme, osim Trumpa i Izraela koji prijete vojnom akcijom protiv Irana, sve se češće čuju glasovi i prijetnje koje dolaze i iz Saudijske Arabije.

“Zlo koje treba uništiti”

Na zadnjoj skupštini UN-a i Donald Trump i izraelski premijer Benjamin Netanyahu te saudijski princ Bin Salman, imali su istu retoriku, optužujući Iran kao “najveće zlo čiji režim treba uništiti”. Raketiranj­em položaja džihadista u Siriji dalekometn­im projektili­ma, Iran je želio pokazati kako neće biti laki zalogaj.

 ??  ?? AHVAZ Bombardira­nje je osveta za napad na vojnu paradu u Ahvazu prije dva tjedna, u kojem je poginulo najmanje 29 pripadnika iranske revolucion­arne garde
AHVAZ Bombardira­nje je osveta za napad na vojnu paradu u Ahvazu prije dva tjedna, u kojem je poginulo najmanje 29 pripadnika iranske revolucion­arne garde

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia