Večernji list - Hrvatska

Zaštitari priječe vožnju pokretnim stubama

Puštanje u promet popravljen­ih stuba zaustavio Importanne

- Hana Ivković

Nakon što su pokretne stube tri mjeseca bile nepomične zbog kvara, Grad ih je odlučio popraviti, ali time nisu bili zadovoljni u Importanne­u gradska@vecernji.net Šok, nevjerica, ali i bijes bili su reakcija prolaznika na prizor koji ih je jučer ujutro dočekao pred Importanne Centrom na Trgu kralja Tomislava. Pokretne stube koje su, podsjetimo, bile u kvaru od srpnja napokon su popravljen­e, no put do njih prepriječi­la su sedmorica krupnih zaštitara Centra, a nekoliko metara dalje stajala je policija. – Kako vas nije sram? Stajati tako ispred ispravnih stuba dok starci i invalidi moraju pješke silaziti? – zastala je i ljutito na njih vikala prolaznica, dok su drugi okupljeni u gomili promatrali i klimali glavom. Jedan od njih uspio se čak sagnuti ispod rampe i “provozati” do Tomislavca, svima pokazavši da je taj put prošao bez ikakvih poteškoća.

Nemaju atest i opasne su

Servisiran­je stuba, podsjetimo, počelo je početkom rujna jednostran­om odlukom Grada Zagreba. Uprava Importanne­a odlučno je protiv bilo kakvih popravaka naglašavaj­ući da su stube stare i dotrajale te da je potrebno nabaviti nove pa je tako i tada pozvala zaštitare i policiju da intervenir­aju, a radnicima je isključila dotok struje da bi onemogućil­a popravke. Ipak, Grad je radove nastavio koristeći vlastite generatore, a jutros su stube napokon puštene u promet, zbog čega je pred Centrom nastala nova drama. – Nije istina da su stube propisno popravljen­e jer nismo dobili atest koji dokazuje njihovu ispravnost. Grad ih je na brzinu “zakrpao” ne mareći hoće li se tko poslije ozlijediti. One su i dalje opasne za život i namjeravam­o ostaviti zaštitare koliko god je potrebno. Mislimo na sigurnost stotina tisuća putnika koji se njima svaki dan voze i ne možemo dopustiti ovakvo ponašanje – odlučna je Nevenka Zečević, direktoric­a Importanne Centra. Grad pak takve optužbe oštro demantira te naglašava da nikad u rad ne bi pustili stube koje nisu potpuno ispravne i tako riskirali sigurnost svojih građana.

Ucjenjuju nas

– Stube su popravljen­e i tehnički pregledane, za to jamči serviser koji ih je popravio. Nisu opasne za život, to su riječi koji se koriste da bi se spriječilo rad stuba i ucijenilo Grad da pristane na njihove zahtjeve – komentirao je Dinko Bilić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljs­tvo, komunalne poslove i promet.

 ??  ??
 ??  ?? Grad Zagreb pozvao je svoje zaštitare da čuvaju radnike od napada
Grad Zagreb pozvao je svoje zaštitare da čuvaju radnike od napada
 ??  ?? Stube su odlukom uprave Importanne­a zaustavlje­ne u srpnju, a u rujnu je Grad jednostran­o krenuo s popravcima
Stube su odlukom uprave Importanne­a zaustavlje­ne u srpnju, a u rujnu je Grad jednostran­o krenuo s popravcima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia