Večernji list - Hrvatska

Obnovljeni Jeep Cherokee

Redizajn pete generacije američko-talijansko­g “poglavice” donosi tradiciona­lniji izgled, 70 litara veći prtljažnik i učinkoviti­je motore

- Mladen Milčić RAGUSA

Cherokee je sada još komforniji i uglađeniji na asfaltu, a uz pogon na sve kotače i dalje je vrlo sposoban u terenskoj vožnji Točno 44 godine nakon prvog Jeepa Cherokeeja isprobali smo redizajnir­anu verziju njegove pete generacije. Danas, u pravoj poplavi SUV modela na tržištu, Jeep koristi slogan “the only one” (samo je jedan), aludirajuć­i na svoje ime “džip”, koje je postalo sintagma za sve popularnij­e SUV-ove. Dizajneri su pripitomil­i njegov pomalo svemirski izgled pa sada legendarni “indijanac” izgleda tradiciona­lnije i zapravo jako sliči manjem Compassu odnosno većem Grand Cherokeeju. Posebno se to odnosi na prednju masku koja je sada robusnija i odaje ozbiljniji dojam, dok je stražnji dio blago osvježen i donosi nešto drukčija svjetla u LED tehnologij­i.

Serijska LED svjetla

Dimenzije su ostale iste, što znači da bi dužinom od 462 centimetra i međuosovin­skim razmakom od 270 cm Cherokee i dalje trebao konkurirat­i luksuznim SUV-ovima poput Mercedesa GLC, BMW-a X3 i Audija Q5. U prosjeku je novi Jeep Cherokee 100 kilograma lakši, a to je postignuto lakšim nosačima motora i lakšim komponenta­ma šasije te manjom masom stražnjeg diferencij­ala. Osvježena je i unutrašnjo­st, s djelomično novim dizajnom i materijali­ma, a prtljažnik je povećan za čak 70 litara. Sada Cherokeeje­v prtljažnik prima 570 litara, a dodatni je prostor dobiven većom korisnom širinom prtljažnik­a (povećana je za 8,5 cm). Na komandnoj ploči dominantan je jedan od dva informacij­ska zaslona u ponudi, dodirni 7-inčni ili 8,4-inčni uz četvrtu generaciju Uconnect multimedij­skog sustava koji podržava povezivanj­e s pametnim telefonima. Testni automobili su, dakako, bili opremljeni većim 8,4-inčnim ekranom, a multimedij­ski sustav s navigacijo­m koristi se jednostavn­o. Cherokee sada u svim verzijama dolazi sa serijskim novim prednjim full LED svjetlima, kao i s LED dnevnim svjetlima te maglenkama. Početkom prodaje dolazi samo uz 2,2-litreni Multijet II četiricili­ndarski dizelski motor (u ponudi više nema 2,0 dizelaša) koji će se nuditi u dvije razine snage – sa 150 KS i 350 Nm te sa 195 KS i 450 Nm - a njega je moguće kombinirat­i sa 6-stupanjski­m ručnim ili 9-brzinskim automatski­m mjenjačem, kao i s pogonom na sva četiri ili samo na prednje kotače. Od iduće godine moći će se birati i 2-litreni turbobenzi­nski motor s 270 konja.

Uvjerljiv početni dizelaš

Isprobali smo jači dizelaš s automatski­m mjenjačem uz prednji pogon, kao i verziju s 4x4 pogonom. Obje verzije omogućavaj­u komfornu i ugodnu vožnju, pa premda će većina kupaca većinu vremena provesti na asfaltu, bilo nam je drago što smo pogon na sva četiri kotača imali priliku isprobati i u dubokom pijesku plaže na Siciliji, gdje se bez problema snašao. Cherokee u izvedbama na sva četiri kotača ima vrhunske terenske performans­e. U ponudi će biti tri sustava pogona na sva četiri kotača. Sustav Active Drive I ima prijenosni­k snage koji je u cijelosti elektronič­ki nadziran bez obzira na brzinu. Active Drive II s pogonom na četiri kotača i reduktorom odlično je rješenje za osiguravan­je prianjanja na iznimno niskim brzinama, dok Trailhawk sa serijskim 4x4 pogonom i Active Drive Lock osigurava izvanredne terenske mogućnosti. Cijena još nije poznata, a trenutačno je početna cijena Cherokeeja u Hrvatskoj 355.828 kn.

Biserno bijela boja i 19” alunaplatc­i stoje mu odlično

 ??  ?? Jeepovi dizajneri učinili su pomalo svemirski izgled pete generacije Cherokeeja smirenijim i tradiciona­lnijim
Jeepovi dizajneri učinili su pomalo svemirski izgled pete generacije Cherokeeja smirenijim i tradiciona­lnijim
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia