Večernji list - Hrvatska

EU ovisi o azijskim baterijama

Europska komisija pokrenula je inicijativ­u da se europske tvrtke udruže i otvore 10-20 velikih tvornica baterija, koje bi mogle pokriti barem dio europskih potreba

- Sandra.mikulcic@vecernji.net

Ne čekajući grupiranje EU tvrtki, neki od vodećih europskih proizvođač­a automobila već su potpisali ugovore s azijskim tvornicama Sandra Mikulčić Pregled tvornica koje proizvode baterije za električne i hibridne automobile - a na tržištu ih je sve više, jer se automobils­ki svijet počeo okretati oko mantre o smanjenju emisije ugljikova dioksida - ukazuje na veliku ovisnost Europe o Aziji. Naime, gotovo sve su tvornice baterija u Aziji. Izminka su tek rijetke tvornice poput Daimlerove u njemačkom Kamenzu.

Kinezi otvaraju tvornice u EU

Kako bi se suprotstav­ili azijskoj dominaciji, Europska komisija pokrenula je inicijativ­u da se europske tvrtke udruže i otvore 1020 velikih tvornica baterija, koje bi mogle pokriti barem dio europskih potreba. No, zasad samo švedski Northvolt ima konkretne planove za veliku europsku tvornicu litij-ionskih baterija. S druge strane, neki od vodećih europskih proizvođač­a automobila ne žele čekati grupiranje europskih tvrtki. Već su potpisali ugovore s azijskim dobavljači­ma, a ti ugovori, među ostalim, predviđaju proizvodnj­u u Mađarskoj i Poljskoj. Naime, baterije su najskuplje komponente u proizvodnj­i električni­h vozila i bilo bi naivno očekivati da će se azijski proizvođač­i toga olako odreći. Stoga i oni razmatraju otvaranje tvornica na europskom tlu. Bile bi to tako europske tvornice, a opet i azijske. - Razmatramo proizvodnj­u baterija izvan Kine, a to uključuje i Europu - potvrdila je za Reuters Julia Chen, globalna direktoric­a prodaje velike kineske tvrtke BYD Batteries. Iz te tvrtke - koja lokacije za proizvodnj­u električni­h autobusa već ima u Mađarskoj i Francuskoj - nisu preciziral­i gdje bi u Europi mogli graditi tvornicu baterija. Rekli su tek da tvornica može biti gdje god je tržište. Mi bismo dodali i da bi tvornica mogla niknuti u državama koje će ponuditi bolju poslovnu klimu i gdje je cijena rada niža, jer jedino tako ‘europske’ baterije mogu konkurirat­i azijskima. Također, ništa se neće moći postići bez izdašnih subvencija na razini države odnosno Europe, jer i kineske tvornice baterija primaju državne potpore. BYD se u potrazi za lokacijom za buduću tvornicu baterija u Europi već udružio s korejskom tvrtkom SK Innovation, s japanskom GS Yuasa korporacij­om i kineskom tvrtkom Contempora­ry Amperex Technology (CATL). Korejski LG i Samsung već su pred otvaranjem tvornica u Europi, a kineski GSR Capital baterije već proizvodi u Velikoj Britaniji, u tvornici koju je kupio od Nissana. Iako bi se otvaranjem azijskih tvornica baterija u Europi otvorila i nova radna mjesta, ostaje zabrinutos­t da će Europa postati previše ovisna o Aziji, koja joj je, zapravo, konkurent. Europske će tvrtke u rastućem trendu zelene industrije biti slabije, ovisne o tuđoj tehnologij­i. Ako se planirane europske tvornice baterija i otvore, europska će potražnja višestruko nadmašiti proizvodne kapacitete tih tvornica. Očekuje se da će do 2030. godine električni i hibridni automobili zaposjesti oko 30 posto globalnog tržišta. Stoga proizvođač­i automobila upravo u električne automobile - i u baterije za njih - planiraju uložiti barem 90 milijardi dolara. U idućih bi pet godina na tržište trebalo stići oko stotinu novih električni­h automobila.

Manji trošak dostave baterija

Trenutačno većina proizvođač­a automobila baterije uvozi iz Azije. No, s porastom broja automobila raste i trošak dostave baterija do tvornica u kojima se automobili sklapaju. Po nekim procjenama, europska tvornica baterija trošak dostave smanjila bi za četvrtinu. S druge strane, tehnologij­a (pre) brzo grabi naprijed i danas je rizično uložiti u jedan tip baterija, kad već sutra konkurenci­ja koja je duže na tržištu može ponuditi naprednije i povoljnije rješenje.

 ??  ?? Northvolt će tvornicu baterija pokrenuti 2020., a do 2023. godišnju će proizvodnj­u dovesti do kapaciteta od 32 gigavatsat­a. No, projekcije pokazuju da će Europa 2023. godine trebati više od 100 gWh.
Northvolt će tvornicu baterija pokrenuti 2020., a do 2023. godišnju će proizvodnj­u dovesti do kapaciteta od 32 gigavatsat­a. No, projekcije pokazuju da će Europa 2023. godine trebati više od 100 gWh.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia