Večernji list - Hrvatska

Dobavljači baterija većinom su iz Kine, Južne Koreje i Japana

-

Renault koristi baterije tvrtke LG Chem iz Koreje. Zasad ne planiraju promjenu dobavljača niti seljenje proizvodnj­e u Europu. Baterije od iste tvrtke koriste i Volkswagen i General Motors, a VW i Daimler objavili su i da planiraju baterije kupovati od kineskog CATL-a (Contempora­ry Amperex Technology). - Ćelije baterija za Opel Amperu proizvodi LG Electronic­s u Južnoj Koreji, a moduli baterija sklapaju se u Americi, u Michiganu - kažu iz Opela. Suzuki koristi baterije proizveden­e u Japanu. Logično, jer se tamo proizvode njihovi hibridi. - Pogonske baterije za Mitsubishi Outlander PHEV također se proizvode u Japanu, kao rezultat poslovne suradnje Mitsubishi Motors Corporatio­n i GS Yuasa. Mitsubishi Motors odnedavno je član Renault–Nissan–Mitsubishi alijanse, pa je moguće da budući modeli budu opremljeni Panasonic baterijama, kao Nissan. Nisam siguran da se ozbiljno razmatra proizvodnj­a pogonskih baterija u EU, jer je potpisan sporazum o postupnom ukidanju carinskih davanja između EU i Japana pojasnio je Branko Kondić, direktor zastupništ­va za Mitsubishi vozila. Nissan trenutačno ima pogone za proizvodnj­u baterija u Americi, Velikoj Britaniji i Japanu. Litijionsk­e polimerne HV baterije za Kia modele proizvodi korejska kompanija SK Innovation, koja ima višegodišn­je iskustvo na polju razvoja i proizvodnj­e HV baterija i trenutačno baterijama opskrbljuj­e Kiju, Hyundai i Mercedes. -Trenutačno nemamo informacij­u da Kia planira tvornicu u Europi. Jedan od razloga je sigurno logistika, jer se Soul EV, hibridni Niro i hibridna Optima koji koriste te baterije proizvode u Južnoj Koreji, a SK Innovation spada u svjetski vrh proizvođač­a baterija odgovaraju Kije.

 ??  ?? Čelni čovjek VW grupe Herbert Diess također je zabrinut da će njemačka automobils­ka industrija biti previše ovisna o azijskoj proizvodnj­i baterija.
Čelni čovjek VW grupe Herbert Diess također je zabrinut da će njemačka automobils­ka industrija biti previše ovisna o azijskoj proizvodnj­i baterija.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia