Večernji list - Hrvatska

Kontrola blagajni je nepotrebna, porez se plaća prema prihodu

Zatvoreno je 139 lokala, mali poduzetnic­i žale se na neravnopra­van položaj prema velikima te činjenicu da su kažnjeni dvostruko – zatvaranje­m lokala i novčanom kaznom

- Ljubica Gatarić ZAGREB

PROBLEM TREBAJU BITI TVRTKE KOJE NE ISPLAĆUJU PLAĆU I KOJE GODINAMA POSLUJU S GUBITKOM

U prvih osam mjeseci Porezna je uprava privremeno zatvorila 139 poduzetnik­a i u nešto više od tisuću prekršajni­h naloga izrekla oko 6,2 milijuna kuna novčanih kazni zbog neizdavanj­a računa i ostalih propusta vezanih uz fiskalizac­iju. Hrvatska je jedna od rijetkih članica EU koja izriče zabrane rada zbog viškova u blagajni ili neizdavanj­a računa, a od iduće godine kažnjavat će se i manjkovi u blagajnama, i to kaznama od 3000 do 300.000 kuna. U uređenim zemljama tvrtke se obično zatvaraju zbog sanitarnih razloga, kada njihov rad ugrožava druge, dok se za sve druge prijestupe izriču novčane kazne.

Višak u novčaniku

Porezna uprava tvrdi da su ove godine imali oko 9000 nadzora u koje ne idu slučajno nego “na temelju analize svih raspoloživ­ih podataka i prikupljen­ih informacij­a o poslovanju poreznih obveznika”. Vlasnik kafića s kojim smo razgovaral­i kaže da je zbog deset kuna viška u novčaniku konobara morao platiti 6000 kuna kazne pa postaje velik problem čak i to kada gost ostavi koju kunu napojnice.

– Neizdavanj­e računa može biti prekršaj, ali nikako ne smije biti povod da se privatni prostor pečati i onemogućav­a rad poduzetnik­u – kaže bivša poreznica koja se zaposlila kao konzultant­ica. – Mali su poduzetnic­i fiskalno zanemarivi i nema razloga da ih se drastično kažnjava. Gdje je logika da se zatvori cvjećarnic­a zbog deset kuna? Ta cvjećarnic­a ima radno mjesto, možda još nekog zapošljava, plaća prostor ili od nekog kupuje cvijeće i ako je zatvore na 15 dana, nanose joj nesaglediv­u štetu – kaže naša sugovornic­a. Petar Lovrić, i sam poduzetnik i osnivač Udruge malih poduzetnik­a, kaže da poznaje čovjeka kojemu su zatvorili lokal, a on nije bio siguran je li zatvorio plin pa je morao provaljiva­ti i riskirati kaznu zbog trganja pečata. Lovrić dodaje da ljude kojima se izriču zabrane rada država kažnjava dvostruko, izriče im novčane kazne i stavlja plombu kako ne bi mogli raditi. Kad bi se mali poduzetnic­i obratili Ustavnom sudu, moguće je da bi sud stao na njihovu stranu zbog nerazmejra kazne i propusta ili činjenice da država samo zatvara male poduzetnik­e, a velikima izriče kazne.

Susjeda, dat ću drugi put

– Viškovi i manjkovi relikvije su komunizma i društvenih sredstava, a nikako slobodnog poduzetniš­tva. Svaki upućeni blagajnik i računovođa zna da nema blagajne koja “štima”, osim kada se naštima. Koliko puta ste sami ostavili ili ostali dužni neku kunu u svom malom dućanu, ili vam je rečeno “susjeda, dat ćete drugi put”? Blagajna je privatna i vlasnik blagajne može novcem rapolagati kako želi, dakle uzeti utržak i prije kraja radnog vremena, što mnogi i čine, naročito ako je utržak veći, da ne budu opljačkani – priča bivša poreznica i dodaje kako je bitno da porezni obveznik prijavi sav prihod od prometa, a ne da drži novac u blagajni. Porez se ne prikuplja prema iznosu novca koji je u blagajni nego prema prihodu. Brojenje novca u blagajni nema svrhu osim kažnjavanj­a – ističe poreznica. Problem trebaju biti tvrtke koje ne isplaćuju plaću, tvrtke koje godinama posluju s gubitkom a nitko ih ne kontrolira, dodaje sugovornic­a i ističe da će u Njemačkoj porezna uprava doći u kontrolu čim prijavite gubitak jer se vjeruje da ste ili nesposobni za biznis pa vas miču ili ste nešto lagali.

– Želim vjerovati ministru kada kaže da inspekcija ne ide u nadzor zbog sitnih prekršaja već to čini na osnovi niza drugih informacij­a. Kad bi bilo točno da se poduzetnik­e kažnjava zbog pet kuna viška ili manjka, i ja bih bio frustriran jednako kao i ljudi koje kažnjavaju – komentira porezni savjetnik Vlado Brkanić.

 ??  ??
 ??  ?? Ministar Marić tvrdi da inspekcija ne ide u nadzor zbog sitnih prekršaja
Ministar Marić tvrdi da inspekcija ne ide u nadzor zbog sitnih prekršaja
 ??  ??
 ??  ?? Bivša poreznica: Neizdavanj­e računa je prekršaj, ali ne smije biti povod za pečaćenje prostora
Bivša poreznica: Neizdavanj­e računa je prekršaj, ali ne smije biti povod za pečaćenje prostora
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia