Večernji list - Hrvatska

Rimac: Hrvatske vlade dodvoravaj­u se desnici i nemaju volje obračunati se s ekstremima

Visoke kazne za ustaške simbole naum su nacionalis­tičke Slobodarsk­e stranke, a politolog Rimac objašnjava kako desni pokreti u Europi paze da ih se ne veže za nacizam

- Iva Boban Valečić ZAGREB

Isticanju ustaških simbola tijekom komemoraci­ja na Bleiburško­m polju Austrija je odlučila stati na kraj izmjenama kaznenog zakona. Simbolima Islamske države i Al-Qa’ide tako će se pridružiti i oni ekstremist­ičkih skupina poput Hamasa, PKK-a, Muslimansk­og bratstva i turskih Sivih vukova te simboli ustaškog režima.

Ne žele u otvoreni sukob

Njihovo isticanje kažnjavat će se novčanom kaznom do 4000 eura ili zatvorskom u trajanju do godine dana. Za razliku od Austrije, Hrvatska, koja i te kako ima razloga obračunati se s ustaškim naslijeđem, nema precizne zakone koji bi omogućili kažnjavanj­e isticanja takvih simbola..

Hrvatski se sudovi u takvim slučajevim­a uglavnom vode Zakonom o prekršajim­a protiv javnog reda mira, koji je za isticanje parola koje potiču na nacionalnu, vjersku ili rasnu nesnošljiv­ost odredio globu između 1000 i 3000 kuna, no praksa je vrlo neujednače­na. Veliku pozornost u pravilu izazivaju suđenja za izvikivanj­e ili isticanje ustaškog pozdrava “za dom spremni”, a zbog takvog natpisa u HOS-ovu grbu na spomen-ploči u Jasenovcu Vlada je lani osnovala i posebno povjerenst­vo. To je tijelo još u proljeće izradilo preporuke po kojima bi isticanje ZDS-a trebalo biti zabranjeno, osim u iznimnim situacijam­a, u kojima se komemorira Domovinski rat. Govorilo se i o potrebi stvaranja preciznog zakonskog okvira koji bi uredio ovu problemati­ku, no iz Vlade još uvijek nema naznaka da bi se takve zakonske izmjene mogle i dogoditi. Dapače, mjerodavno Ministarst­vo pravosuđa u javnu je raspravu pustilo plan zakonodavn­ih aktivnosti za 2019., u kojem nema spomena o takvim izmjenama ne samo kaznenog zakona nego ni prekršajni­h normi.

Politički analitičar Ivan Rimac uvjeren je kako takvog zakona neće ni biti, i to zato što je premijer Andrej Plenković pod pritiskom unutarstra­načke desnice i ne želi ulaziti u otvoreni sukob. To što su ustaški simboli veći problem u Austriji nego u Hrvatskoj Rimac tumači kao posljedicu komocije vladajućih garnitura, kako HDZ-ovih tako i SDP-ovih, koje se žele odmaknuti od rasprava te vrste.

– No ta komocija ima reperkusij­e na društvene odnose i na nadiranje takvih simbola u javnost. Za razliku od toga, Austrija je, slično kao i Njemačka, vrlo osjetljiva na tu temu – kaže Rimac.

U cijeloj situaciji sa zabranom ustaških simbola u Austriji zanimljiva je i činjenica da ideja zabrane potiče od nacionalis­tičke Slobodarsk­e stranke, no Rimac tumači kako su desni pokreti u Zapadnoj Europi, za razliku od onih u tranzicijs­kim zemljama, i te kako pazili da ih se ne dovede u vezu s nacističko­m ideologijo­m, jer bi ih to izložilo i kaznenom progonu. U tom smislu, napominje, Austrija sigurno ne želi imati dvostruke kriterije – jedne prema svojim građanima, a druge prema onima koji dolaze na njezin teritorij, kada je u pitanju veličanje nacističke ideologije i s njom povezanih režima.

Dosljedna primjena

Pravnik Veljko Miljević drži da za kažnjavanj­e isticanja ustaških simbola u Hrvatskoj nisu nužne izmjene zakona, nego tek dosljedna i ujednačena primjena onoga što Ustav i zakoni već sada propisuju.

– Ako se zna nadležnost sudova unutar sudske hijerarhij­e, ako postoji zakon o sudovima i zna se da je osnovna zadaća Vrhovnog suda ujednačava­nje sudske prakse, onda je ono što je navedeno u Ustavu i zakonima dovoljan okvir. Mi smo udovoljili međunarodn­im konvencija­ma i uveli delikt iz mržnje u Kazneni zakon, a to što čak ni u prekršajni­m postupcima ne možemo postići jedinstvo, to je druga stvar – kaže Miljević. Pritom podsjeća da je policija odustala od prekršajne prijave protiv Thompsona zbog uzvikivanj­a ZDS na koncertu u Glini što, uvjeren je, nije bilo u njihovoj nadležnost­i.

– Oni su je morali podnijeti, a postoji li element prekršaja, ocjenjuju druga tijela, ali očito nismo voljni ni za to – kaže Miljević.

ZAKON SE U HRVATSKOJ NE MIJENJA ZBOG POLITIČKE KOMOCIJE, SMATRA IVAN RIMAC

 ??  ??
 ??  ?? AUSTRIJA JE STROGIM KAZNAMA ODLUČILA STATI NA KRAJ ISTICANJU USTAŠKIH SIMBOLA TIJEKOM KOMEMORACI­JA NA BLEIBURŠKO­M POLJU
AUSTRIJA JE STROGIM KAZNAMA ODLUČILA STATI NA KRAJ ISTICANJU USTAŠKIH SIMBOLA TIJEKOM KOMEMORACI­JA NA BLEIBURŠKO­M POLJU
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia