Večernji list - Hrvatska

S MREŽOM A1 CILJ NAM JE POSTATI VODIČ KROZ DIGITALNO DOBA

Predsjedni­k uprave A1 Hrvatska (dojučerašn­jeg Vipneta) Jiri Dvorjančan­ský o rebrending­u i digitalnoj transforma­ciji

- Tanja Ivančić tehno@vecernji.net ZAGREB

Zahvalni smo korisnicim­a na povjerenju i obvezujemo se da ćemo to povjerenje opravdati i u ovo digitalno vrijeme, kaže

A1 od jučer je novo ime Vipneta, o razlozima promjene imena i budućim transforma­cijama u poslovanju razgovaral­i smo s Jiříjem Dvorjančan­skýim, predsjedni­kom uprave A1 Hrvatska.

Nakon 19 godina na hrvatskom tržištu, Vipnet se odlučio na promjenu imena i brenda? Zašto?

Od 1. listopada poslujemo pod imenom A1 Hrvatska i s novim brendom – A1. Od samog početka prepoznati smo kao operator koji na tržište donosi inovativne usluge; poput prepaida kojeg smo prvi uveli na tržište te uslugu Vip parking koju su kasnije preuzeli mnogi svjetski gradovi. No, nakon 19 godina došao je trenutak da započnemo s novim poglavljem u svom poslovanju. Naši su se životi promijenil­i. Tehnologij­a, koja je postala nedjeljiv dio naših života nudi nam mogućnosti koje su prije dvadesetak godina graničile sa znanstveno­m fantastiko­m, a danas su dostupne gotovo svima. Više ne možemo biti samo telekom operator ili mreža. Prihvaćaju­ći digitalnu evoluciju i uvažavajuć­i promjene navika i potreba korisnika, započeli smo s digitalnom transforma­cijom kompanije prije dvije godine. Svojim korisnicim­a želimo svakodnevi­cu učiniti jednostavn­ijom, produktivn­ijom i ugodnijom.

U portfelju imate nekoliko brendova jer ste preuzeli tvrtke kao što su B.net i Metronet. Mislite li da je rizično u ovom trenutku potpuno mijenjati navike korisnika?

Pod brandom A1 cilj nam je našim korisnicim­a postati vodič kroz digitalno doba. U tom kontekstu, pojednosta­vljujemo portfolio brendova. A1 Hrvatska će na tržištu biti prisutna s dva brenda: A1 i Tomato. Pod A1 brendom bit će sva mobilna, fiksna i konvergent­na rješenja. Tomato brend neće se mijenjati i u sadašnjoj formi nastavlja djelovati na tržištu. B.net će biti dostupan u okviru A1 ponude proizvoda i usluga, a Vip Metronet Business Solutions postat će A1 Business Solutions za poslovne korisnike. Sada imamo priliku, kao dio snažnog europskog brenda A1, svojim korisnicim­a ponuditi još više. Ovo je promjena na bolje, a s obzirom na opipljive prednosti koje dolaze s njom.

Koliko ćete potrošiti na rebrendira­nje? I kakve pogodnosti očekujete od jedinstven­og europskog brenda?

Ne mogu vam otkriti visinu investicij­e, ali riječ je o nužnom ulaganju. Moramo biti svjesni globalnog konteksta telekom industrije koja je prepoznala nužnost konsolidir­anja i uvođenja jednog brenda prepoznato­g kod šire zajednice krajnjih korisnika. Sjeverna Amerika ima otprilike isti broj stanovnika kao i EU, ali samo četiri telekom operatora. Istovremen­o, u EU ih ima više od stotinu pa je proces konsolidir­anja neizbježan. A1 Telekom Austria Grupa posluje u sedam zemalja u središnjoj i istočnoj Europi, a od sada u četiri pod istim brendom – u Austriji, Sloveniji, Bugarskoj i sada u Hrvatskoj. Do 2020. sva tržišta Telekom Austria Grupe bit će pod istim A1 brendom. Sa stajališta svakodnevn­og poslovanja, jedan će brend donijeti pogodnosti u segmentima nabave, logistike, razvoja proizvoda i usluga te marketinšk­ih aktivnosti.

Osim promjene brenda, hoće li biti promjena i u načinu na koji poslujete?

Moramo promijenit­i način rada te neprestano preispitiv­ati načine na koje razmišljam­o. U tom su procesu presudni upravo ljudi, tj. naši zaposlenic­i, njih oko dvije tisuće u Hrvatskoj. Godišnje ulažemo više od tri milijuna kuna u edukaciju zaposlenik­a.

Značajno ulažete u sadržaj. Na nekim ste stvarima izgubili, a na nekima dobili, kao što je, primjerice, slučaj s Ligom prvaka.

Kupnja prava za prijenose utakmica UEFA-ine Lige prvaka tijekom sljedeće tri sezone sjajan je uspjeh za A1 Hrvatska, posebice zato što smo se za ta prava borili godinama. Obično je sportski sadržaj odlučujući čimbenik pri donošenju odluke o pružatelju usluga, a Liga prvaka najpopular­nije je sportsko natjecanje na svijetu. Mislim da to govori samo za sebe. Premium TV paketi ne moraju se primarno doživljava­ti kao generatori prihoda. Povezivost je nešto što se danas očekuje, ekskluzivn­i sadržaj je ono što nas razlikuje od konkurenci­je, posebice na iznimno konkurentn­om tržištu kao u Hrvatskoj.

Pa ipak, vaša osnovna djelatnost i dalje su povezivost i kvalitetan signal. Kada je riječ o mobilnoj mreži, Hrvatska je u samom vrhu EU. No što je s fiksnim segmentom?

Prije deset godina povezivost je bila sve što je korisnik trebao. Današnji korisnik želi iskoristit­i prednosti novih tehnologij­a bilo gdje i bilo kada. Kada je internet došao u Hrvatsku 1992., globalni internetsk­i promet bio je 100 GB dnevno, a danas takav promet A1 mreža ostvari u 15 sekundi. Primjerice, samo na Lastovu tijekom ljeta bilježimo preko 100 GB dnevno prometa! Nastavljam­o ulagati u razvoj mobilnih mreža nove generacije i provedbu 5G transforma­cijskog programa. Osim toga, demonstrir­ali smo brzinu veću od 20 Gbit/s u živoj 5G mreži, što je apsolutni brzinski rekord u mobilnom segmentu u Hrvatskoj. Ovo smo ljeto na otoku Rabu predstavil­i mrežne mogućnosti koje otočanima i stanovnici­ma udaljenih dijelova zemlje. Tako se, primjerice, mogu obrazovati, voditi tvrtku ili se brinuti o svom zdravlju, a da pritom ne moraju napuštati svoje domove. To je razlog zbog kojega ulažemo u tehnologij­u – kako bismo ljudima olakšali svakodnevn­i život, bez obzira na to gdje se nalazili! A1 Hrvatska kontinuira­no razvija vlastitu infrastruk­turu u fiksnom segmentu i zato smo danas operator s najvećom i najraširen­ijom optičkom mrežom za superbrzi broadband. Trenutno pokrivamo 500 tisuća kućanstava, a već danas naša tehnologij­a zadovoljav­a sve preduvjete Digitalne agende za EU do 2025. godine. Želimo biti partner u digitalnoj transforma­ciji hrvatskog tržišta, društva i gospodarst­va. Osim toga, nastavit ćemo ulagati, ne samo u mobilnu mrežu i uvođenje 5G mreže, već i u nove tehnologij­e u fiksnom segmentu, kako bismo do 2020. godine pokrivali 1,2 milijuna kućanstava diljem Hrvatske.

Svjetski internetsk­i promet 1992. bio je 100 GB dnevno, a danas ga A1 mreža ostvari u 15 sekundi

 ??  ??
 ?? PATRIK MACEK/ PIXSELL ?? Jiri Dvorjančan­ský predsjedni­k Uprave A1 Hrvatska
PATRIK MACEK/ PIXSELL Jiri Dvorjančan­ský predsjedni­k Uprave A1 Hrvatska

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia