Večernji list - Hrvatska

Predstavni­k EU Ivo Vajgl: Sudbina makedonsko­g naroda sada je na kocki

Mala izlaznost na sudbonosno­m referendum­u Makedoniju je vratila u balkanski ponor i još dublji vrtlog

- Hassan Haidar Diab ZAGREB

Iako je premijer Makedonije Zaev zatražio da se poštuje odgovor “za”, jasno je da je bojkot uspio i da je zbog male izlaznosti projekt propao

Iako su makedonski premijer Zoran Zaev, Sjedinjene Države i Europska unija, bili uvjereni kako će referendum u Makedoniji biti uvod u završetak političke krize u kojoj se našla država nakon potpisivan­ja sporazuma s Grčkom, o promjeni imena u Sjeverna Makedonija, rezultat referendum­a (nije izašlo dovoljno građana) Makedoniju je vratio u balkanski ponor i još dublji politički vrtlog. Jedina preostala nada za socijaldem­okratskog premijera Zorana Zaeva i njegovih saveznički­h stranaka, među kojima su i one etničkih Albanaca, jest očekivanje da će 71 zastupnik, koje Zaev kontrolira, glasati za ustavne promjene potrebne za promjenu imena države u Republika Sjeverna Makedonija. No premijer će trebati barem 80 glasova (dvije trećine od ukupno 120 glasova u Sabranju), a oporba VMRO-Dpmne, koja ima 49 zastupnika, ne daje naslutiti da bi netko od njih mogao promijenit­i stajalište s obzirom na izjavu lidera oporbene stranke Hristijana Mickoskog kako je “činjenica da sporazum o imenu nije od naroda dobio zeleno svjetlo, nego znak stop” te kako je “onaj koji je glasao protiv i bojkotirao referendum poslao poruku: ovo je Makedonija, ovdje žive Makedonci, ovdje se govori makedonski, ovo je zemlja makedonski­h predaka”.

Manevarski prostor Rusije

Jedino što će nakon toga preostati premijeru Zaevu je raspisati prijevreme­ne parlamenta­rne izbore koji će biti zasigurno pravi ruski rulet jer više nije pitanje hoće li dobiti dvije trećine u parlamentu već hoće li uopće dobiti izbore s obzirom da je 2/3 Makedonaca bojkotiral­o referendum i bili su protiv promjena imena Makedonija. Gotovo svi, od SAD-a do EU-a pozdravlja­ju odgovor ‘da’ na referendum­u te ga smatraju uspješnim pozivajući sve političke čelnike i stranke da se konstrukti­vno i odgovorno uključe kako bi se iskoristil­a ova povijesna prilika. Pritom za slabu izlaznost optužuju prvenstven­o ruski utjecaj na referendum kao i nesređenos­t popisa stanovništ­va, jer kako tvrde, u Makedoniji danas ima pola milijuna manje stanovnika nego kako to prikazuje popis stanovništ­va iz 2003. Analitičar­i su uvjereni da je slab odaziv građana na referendum u Makedoniji loš za daljnji razvoj situacije u toj

zemlji te kako su takvom ishodu, svojim oklijevanj­em, doprinijel­i NATO, SAD i EU, koji pod svaku cijenu žele da Makedoniju dobiju na svoju stranu kako bi smanjili utjecaj i manevarski prostor Rusije na tom području Balkana. Masovni bojkot referendum­a pokazuje i duboku političku podjelu u makedonsko­m društvu i veliku nesigurnos­t kada se radi o pitanjima nacionalno­g i europskog identiteta. Računica prema kojoj će nacionalni osjećaji biti potisnuti u korist europske perspektiv­e, nije uspjela. Naprotiv, vrlo emotivan sukob oko pitanja imena pretvoren je u pitanje makedonske nacije i identiteta. Unatoč tome što je više 90 posto onih koji su glasovali „za”, velika većina je šutjela ili čak aktivno bojkotiral­a referendum. Rezultat referendum­a daje do znanja da će teško biti ostvariti preduvjete za euroatlant­sku integracij­u, prvenstven­o sporazum oko promjene imena, te daje signal upozorenja ne samo za razvoj situacije u samoj Makedoniji, već i za buduću geopolitič­ku orijentaci­ju te balkanske države. Ono što je porazno za Europu i za SAD jest to što usprkos velikoj podršci političara, kancelarke Angele Merkel, kancelara Sebastiana Kurza, glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenber­ga..., premijeru Zoranu Zaevu i njegovoj vladi nije uspjelo mobilizira­ti stanovništ­vo u dovoljnoj mjeri kako bi ga uvjerio u prednosti sporazuma. Previše emotivan i rigorozan bio je otpor protivnika koji dijelom kažnjavaju vladu, a dijelom neće prihvatiti promjenu imena Makedonije. Svi ti strani državnici koji su u Makedoniju došli netom prije referendum­a, Makedoncim­a nisu dali jasnu viziju što će zapravo dobiti tom promjenom imena kao niti rokove kada bi Makedonija mogla uči u EU i NATO. Njihov dolazak shvaćen je samo kao težnja da se Makedonija otrgne iz krila Rusije.

Nedostatak vizije

- Nemojte me krivo shvatiti - sve stranke u ovoj državi smatram korumpiran­ima, a bivši režim od Gruevskog bio je za mene čak i kriminalan. Ali to da moj susjed odlučuje kako bih se ja trebao zvati, smatram najvećim vicem u svjetskoj povijesti - kazao je za Spiegel Skopljanac Igor Girazov. Svakako da će se situacija u Makedoniji bez obzira kako će završiti reflektira­ti na situaciju i u Grčkoj. Koliko je pitanje hoće li, u slučaju da u Makedoniji dođe do izvanredni­h izbora, pobijediti Zaev, tako je pitanje hoće li i u Grčkoj na sljedećim izborima u proljeće 2019. pobijediti Alexis Tsipras. Premijeri Makedonije i Grčke, Zaev i Tsipras, najavili su nakon neuspjelog nedjeljnog referendum­a da će se i dalje zauzimati za dogovor o promjeni imena Makedonije. Prespanski sporazum o imenu između Tsiprasa i Zaeva, ponovno je probudio nacionalis­tičke osjećaje dvaju naroda. Tako je više od 70% Grka protiv ovog sporazuma. Po svemu sudeći, u prosincu bi mogli biti održani novi izbori u Makedoniji, koji svakako donose nove neizvjesno­sti. - Sada je važno da međunarodn­a zajednica, EU i NATO i dalje podržavaju Makedoniju na putu integracij­a. Ostalo će morati obaviti makedonski političari koji bi morali biti svjesni da se radi o dugoročnom interesu ili čak o sudbini makedonsko­g naroda i države. Ta je činjenica veća i važnija od stranačkih interesa i vjerojatni­h ucjena kojima je cilj da se zaboravi na nezakonite postupke prijašnje vlade - kazao je jučer izvjestite­lj Europskog parlamenta za Makedoniju, slovenski eurozastup­nik Ivo Vajgl.

Oko pola milijuna birača u inozemstvu pridružilo se bojkotu svjesno ili zbog obmanjujuć­ih informacij­a IVO VAJGL izvjestite­lj EP-a za Makedoniju

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Nasilje u Grčkoj Nacionalis­t u Grčkoj žestoko se protive sporazumu (dolje lijevo), a nekadašnja regija Makedonija proteže se u više zemalja (desno)
Nasilje u Grčkoj Nacionalis­t u Grčkoj žestoko se protive sporazumu (dolje lijevo), a nekadašnja regija Makedonija proteže se u više zemalja (desno)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia