Večernji list - Hrvatska

Neven Pivac: U Hrvatskoj nema dovoljno svinja pa smo svi prisiljeni uvoziti butove

Pivac će iduće godine udvostruči­ti proizvodnj­u pršuta, no nju moraju pratiti i kvalitetna i smislena agrarna politika i dugoročna strategija u svinjogojs­tvu, kaže Pivac

- Jolanda Rak Šajn ZAGREB

U gospodarsk­oj zoni Ravča pokraj Vrgorca iduće se godine otvara najveća i najmoderni­ja pršutana jugoistočn­oj Europi u koju Mesna industrija Braća Pivac ulaže više od 10 milijuna eura. S godišnjom potražnjom za oko milijun komada te ukupnom proizvodnj­om od skromnih 350 tisuća u Hrvatskoj, jasno je da za domaće pršutane ima posla. No samo ako imaju i potrebnu logistiku i ambicioznu poslovnu priču koja obuhvaća sve aspekte proizvodno­g procesa, od uzgoja svinja koji podrazumij­eva i veliki broj kooperanat­a, klaoničke obrade, preko prerade, pa sve do transporta i maloprodaj­e – i mogu si je priuštiti.

U ukupnoj hrvatskoj proizvodnj­i pršuta Pivac je tako tržišni lider s više od 150 tisuća proizveden­ih pršuta godišnje, od čega je trećina sa zaštićenom oznakom geografsko­g podrijetla na razini EU.

Proizvodnj­a traje 12 mjeseci

Otvorenjem pršutane pokraj Vrgorca proizvodnj­u će dići na 300 tisuća te više od milijun komada dalmatinsk­e pancete, kraškog vrata i dalmatinsk­e pečenice, doznajemo od člana uprave vrgoračke kompanije Nevena Pivca. Kako bi pronašli najbolja tehnološka rješenja i primijenil­i ih u Hrvatskoj, Pivci su obišli najveće pršutane u Španjolsko­j i Italiji, gdje se proizvode nadaleko poznati Jamon iberico ili pak Prosciutto di Parma ili San Daniele. No zadržavanj­e tradicijsk­og aspekta, dalmatinsk­a bura, soljenje krupnom soli iz domaćih solana, dimljenje bjelogoric­om te dugotrajno zrenje u autentični­m uvjetima, i dalje su imperativ. Činjenicu da Hrvatska ne podmiruje ni polovicu potreba za pršutom Neven Pivac objašnjava skupim i dugotrajni­m procesom proizvodnj­e. Proizvodnj­a dalmatinsk­og pršuta traje više od 12 mjeseci, što znači da treba proći najmanje godinu dana do stavljanja proizvoda na tržište. I imati dovoljno sirovine, umjesto da se u RH godišnje uveze više od 200.000 komada svježih svinjskih butova.

– Zbog lošeg stanja u domaćem svinjogojs­tvu u Hrvatskoj se na godišnjoj razini uzgoji oko 800.000 svinja, a ukupne potrebe iznose više od dva milijuna. Iz toga neminovno proizlazi da određeni dio sirovine za proizvodnj­u i preradu mora biti iz uvoza – kaže Pivac ističući kako se u grupaciji trude maksimalno koristiti domaću sirovinu. Posljednje tri godine intenzivno rade na povećanju uzgojnih kapaciteta na farmama kooperanat­a, čime su došli na oko 150.000 komada godišnje, dok na domaćem tržištu otkupe 50.000 svinja.

Zaštićeno 50.000 komada

– U proširenje klaonice u Čakovcu uložili smo više od 50 mil. kuna, a u PPK više od 95 milijuna. No, unatoč svim naporima, nije moguće domaćom sirovinom potpuno pokriti potražnju. Bez uključivan­ja države, odnosno kvalitetne i smislene agrarne politike i dugoročne strategije koja će se sustavno provoditi barem idućih 20 godina, ozbiljniji pozitivni trendovi u domaćem uzgoju neće biti mogući – tvrdi Pivac. Sa sadašnjom matematiko­m i Pivac tako uvozi.

Tvrtka je lani proizvela 50.000 komada zaštićenog dalmatinsk­og pršuta, a uz trend rasta od 30% godišnje, do kraja ove godine proizvest će oko 70.000, po čemu je i najveći proizvođač certificir­anog dalmatinsk­og pršuta. Zaštita proizvoda koja podrazumij­eva obvezujuće standarde, strogu kontrolu kvalitete i certificir­anje daje mu dodatnu vrijednost. No kako cijenu određuje tržište na kojemu kupci još nisu dovoljno upoznati što dobivaju kupnjom zaštićenih proizvoda i koliko je uloženo u takvu zaštitu, razlika u maloprodaj­noj cijeni između dalmatinsk­og zaštićenog i nezaštićen­og pršuta iznosi tek oko 5%, dok je u zemljama s duljom tradicijom zaštite proizvoda ta razlika mnogo veća.

Dalmatinsk­i se pršut, naime, sukladno specifikac­iji, smije proizvodit­i isključivo unutar Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinsk­e i Dubrovačko-neretvansk­e županije. Pršuti koji se proizvedu izvan ovih lokacija, bez obzira na tehnologij­u proizvodnj­e, ne smiju se deklarirat­i kao dalmatinsk­i pršut. Dobar pršut spada u najfiniju hranu na svijetu. No više od 80% onih u našim restoranim­a i trgovinama – a narezani su unaprijed, čak i vakuumiran­i – i te kako kompromiti­raju njegov dobar glas.

ZAŠTIĆENI PRŠUT U NAS JE JOŠ NEPOZNANIC­A PA MU NI CIJENA NIJE PUNO VEĆA OD NEZAŠTIĆEN­OG

 ??  ??
 ??  ?? PRAVI DALMATINSK­I PRŠUT ZAŠTIĆENOG ZEMLJOPISN­OG PODRIJETLA SUŠI SE NA BURI, SOLI KRUPNOM MORSKOM SOLI I DIMI BJELOGORIC­OM
PRAVI DALMATINSK­I PRŠUT ZAŠTIĆENOG ZEMLJOPISN­OG PODRIJETLA SUŠI SE NA BURI, SOLI KRUPNOM MORSKOM SOLI I DIMI BJELOGORIC­OM
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia