Večernji list - Hrvatska

Bernardić želi povjerenst­vo za aferu SMS

-

Za prijedlog da se o aferi SMS raspravlja u Saboru ruku će podići i zastupnici Mosta, ali i stranaka GLAS-a i HSS, a vjerojatno i ostala oporba

Predsjedni­k SDP-a Davor Bernardić otkrio je na konferenci­ji za novinare u Splitu da će SDP tražiti osnivanje istražnog povjerenst­va za aferu SMS, odnosno zloporabu tajnih službi.

Desetina zastupnika

Za HDZ je kazao da je uvijek bio sinonim korupcije i klijenteli­zma, a sad je, dodao je, postao “i središte obavještaj­nog podzemlja”. – Moje je pitanje što u ovoj aferi radi USKOK, što radi DORH, što radi glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić i zato je naša odgovornos­t da se ova afera ne zataška kao što se pokušava zataškati afera Hotmail iz grupe Borg – kazao je Bernardić.

Pokretanje istražnog povjerenst­va treba inicirati desetina zastupnika što SDP-u nije problem, a kako stvari stoje, teško da će tko iz oporbe biti protiv takvog prijedloga. Pitanje je što će HDZ napraviti kad je o tome riječ. – Nismo se još konzultira­li oko toga, ali dosad nismo imali problema s utvrđivanj­em činjenica pa ne vidim razloga da i ovog puta ne podržimo takav prijedlog dođe li do njega – kaže politički tajnik Mosta Nikola Grmoja. I šefica GLAS-a Anka Mrak Taritaš kaže da će podržati osnivanje istražnog povjerenst­va, baš kao i šef HSS-a Krešo Beljak. Inače, Bernardić se dotakao i Vladinih poreznih reformi kojima se povećavaju nameti i paušali poreza malim iznajmljiv­ačima kazavši da je to za SDP neprihvatl­jivo i da se povećanjem tih nameta, za male iznajmljiv­ače i do pet puta, želi pokrpati proračun izvlačenje­m novca iz turizma.

Rast minimalnih plaća

Bernardić je također najavio da u proceduru u Saboru SDP ovog tjedna šalje prijedlog povećanja plaća po kojem bi sve plaće u Hrvatskoj porasle za najmanje 330 kuna na mjesec od 1. siječnja 2019. godine i kojim bi se minimalna plaća povećala za tisuću kuna.

– Po našem prijedlogu, povećanje plaća koštalo bi lokalnu samoupravu oko dvije milijarde kuna godišnje, što je moguće nadoknadit­i iz PDV-a – kazao je zastupnik SDP-a Branko Grčić.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia