Večernji list - Hrvatska

OD OVE MRLJE LAKŠE ĆE SE SPRATI BRKIĆ NEGO PRAVOSUĐE

-

Novi detalj u sagi o Milijanu Brkiću – to da je kao zamjenik ravnatelja policije odavao detalje kriminalis­tičke istrage prostitutk­ama i osumnjičen­im kriminalci­ma – mrlja je od koje će se lakše sprati spomenuti Brkić nego cjelokupno domaće pravosuđe. – Pravosudni sustav jedino je preostalo područje koje se nije nimalo prilagođav­alo svih ovih godina – zavapio je bankarski analitičar Hrvoje Stojić s jednog ekonomskog skupa samo nekoliko sati prije nego što je u javnost dospjela informacij­a da je tadašnji zamjenik ravnatelja policije, a današnji potpredsje­dnik Sabora odabrane ljude upozoravao na policijsku obradu koja se vodila protiv njih zbog opravdanih sumnji u vođenje elitnog lanca prostituci­je. Analitičar se, naravno, nije referirao na najnoviju aferu curenja tajnih informacij­a iz istrage niti se njegov apel odnosio na inkriminir­ajuću kriminalis­tičku obradu. Međutim, on je po tko zna koji put detektirao najveću ranu hrvatskog društva, disfunkcio­nalni sustav koji koči bilo kakav napredak u nastojanji­ma izgradnje poštenijeg društva. A to je hrvatsko pravosuđe sa svim svojim sastavnica­ma, uključujuć­i sudove, Državno odvjetništ­vo i USKOK. Jer kao što se može vidjeti iz dokumenata objavljeni­h u tjedniku Nacional, DORH je bio upoznat s policijski­m podacima koji inkriminir­aju Milijana Brkića, ali nadležni u toj pravosudno­j institucij­i do danas nisu objasnili što su po tom pitanju poduzeli.

Od istrage lanca prostituci­je i pravosudno­g epiloga tog slučaja prošlo je više od sedam godina. Od srpnja 2011., kada je donesena sudska presuda u tom predmetu, kojom su na uvjetnu kaznu zatvora osuđene dvije osobe, do danas su se na Markovu trgu naredala četiri premijera s četiri različite Vlade, a kroz središte DORH-a prošla su tri glavna državna odvjetnika. Činjenica da nakon toliko vremena u javnost izlaze policijski dokazi o Brkićevim nedjelima, zabrinjava isto kao i mogući pokušaj njihova zataškavan­ja.

Nema sumnje da je Brkićeva politička karijera ovim zapečaćena, a ostaje pitanje samo težine njegove kaznene odgovornos­ti. No, to je u cijelom slučaju manje važno. Osjećaj rezigniran­osti, opće društvene anksioznos­ti pa, ako baš hoćete, i straha – prva je reakcija običnog građanina na vijest da je netko tko je godinama u prilici aktivno krojiti javne politike upetljan u prljave radnje. Upravo zbog nefunkcion­iranja pravosudno­g sustava u Hrvatskoj je moguće da netko tko se druži s polusvijet­om i odaje detalje tajnih istraga odabranim osumnjičen­icima za prostituci­ju obnaša dužnost jednog od ključnih ljudi policijsko­g i obavještaj­nog sustava, na položaju je potpredsje­dnika Sabora i drugog čovjeka najjače političke stranke u državi. A dobro znamo da Brkić nije manjina. S pravom se postavlja pitanje – je li to postigao unatoč ili zahvaljuju­ći svojoj brižno pletenoj socijalnoj mreži? Ako je tako nešto moguće u najdelikat­nijim institucij­ama represivno­g sustava, što se sve događa unutar ostalih, manje transparen­tnih, političkih instrumena­ta? Može li činjenica da visokopozi­cionirani političar kompromiti­ra kriminalis­tičke istrage u osjetljivo­j fazi prikupljan­ja dokaza stvoriti opravdanu sumnju u ispravnost krajnjeg epiloga tih istraga pa, u konačnici, i poštenje samih sudskih presuda?

Tko nam garantira da likovi slični Brkiću, kojima je – nema sumnje – ispremreže­n pravosudni, represivni i politički sustav, nisu u stanju i namještati dokaze, kao što ih i uništavaju? Najnovija otkrića, pokažu li se točnima, zasigurno će napuniti još pokoji autobus ili avion u pravcu neke od zemalja Europske unije u kojima je takv što nezamisliv­o. Ako se i događaju, tvakve afere u uređenijim zemljama od Hrvatske sporadični su incidenti. Zbog slabih institucij­a, čije temelje čine doušničke mreže poslušnih političkih kadrova, kod nas takve afere postaju pravilo.

Zahvaljuju­ći višestolje­tnom građenju, a ne rušenju, u uređenim društvima institucij­e uklanjaju maligna tkiva kako bi sačuvale integritet. Kod nas su se tumori proširili u mnoge vitalne sfere društva i države. Uzrok su snažan partitokra­tski sustav temeljen na netranspar­entnim procesima unutar samih političkih stranaka, a posljedica je negativna selekcija kadrova i konačno – depopulaci­ja stanovništ­va zbog građanske nesigurnos­ti, nepovjeren­ja u državne institucij­e i široke društvene apatije. Ne začuđuje stoga da Hrvatsku u širokom luku već godinama zaobilaze investitor­i svih vrsta, a doseljenje u Hrvatsku sa Zapada tretira se kao egzotična pojava.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia