Večernji list - Hrvatska

Tragično: gradova i općina previše, a još i ne žele rješavati probleme

- Marinko Jurasić

I za decentrali­zaciju u Hrvatskoj ima nade, govori nam dansko iskustvo. Ali, “ova zemlja ne želi decentrali­zaciju”, ustvrdio je prof. dr. sc. Ivan Koprić, obrazloživ­ši kako je nema u strategiji javne uprave do 2020, Stoga je kao jedan od vodećih zagovornik­a decentrali­zacije nakon gotovo dva desetljeća rezigniran­o ustvrdio kako je on protiv decentrali­zacije.

Iako je smatra političkom koncepcijo­m koja doprinosi demokratiz­aciji, komentiraj­ući poražavaju­će rezultate anketnog istraživan­ja o decentrali­zaciji koje je proveo prof. dr. sc. Vedran Đulabić s Pravnog fakulteta u Zagrebu, u organizaci­ji zaklade Friedrich Ebert Stiftung, Centra za demokracij­u i pravo Miko Tripalo te Udruga gradova u Hrvatskoj, pesimistič­no je zaključio kako je sada neprovediv­a u RH.

Prvaci decentrali­zacije

Danska je do 1970. imala 1300 općina i 25 županija, kad su ih sveli na 277 i 14 županija, a od 2007. svjetski su šampioni decentrali­zacije s 98 općina i pet regija. Za razliku od Hrvatske, u Danskoj je velik broj funkcija decentrali­ziran te je fokus građana na svim područjima lokalni.

– Rasprave koje su se početkom 21. stoljeća vodile u Danskoj bile su iste kao i one koje su se vodile 60-ih godina prošlog stoljeća. Opet je pitanje bilo je li održivo imati toliki broj lokalnih jedinica i zaključak je bio ne! – kazao je danski veleposlan­ik u Hrvatskoj Christian Thorning. K tomu, Danci ne odbacuju ideju o još jednoj decentrali­zaciji i svrsi pet regija. – Decentrali­zacija je dio našeg DNK – zaključio je Thorning.

Prof. Đulabić rekao je kako se anketnom istraživan­ju odazvalo 237 jedinica (163 općine i 74 grada) ili 43% od njih 556.

– Istraživan­je je pokazalo da je decentrali­zacija proces koji središnja država ne vodi na smislen način, već se odvija stihijski. A zbog nedostatka vođenja procesa i slaboga kapaciteta, jedinice lokalne samouprave ne vide pretjeranu korist od decentrali­zacije – rekao je prof. Đulabić ocijenivši katastrofa­lnom ulogu Ministarst­va uprave u tomu. Inače, najveći dio sudionika ankete nije u posebnom statusu, već je riječ o jedinicama koje bi trebale biti u stanju preuzeti decentrali­zirane funkcije. Ali ih 58% nije preuzelo nijednu funkciju. Samo 1% preuzelo ih je u zdravstvu, 5% u socijalnoj skrbi, 8% u obrazovanj­u i 28% u vatrogastv­u. A na razini općina, gradova i županija, njih ukupno 576, decentrali­zirane funkcije preuzelo je njih samo 6%, uglavnom županije, veliki

REKAO JE CHRISTIAN THORNING. FOKUS GRAĐANA NA SVIM PODRUČJIMA JE LOKALNI, A DANCI NE ODBACUJU IDEJU O JOŠ JEDNOJ DECENTRALI­ZACIJI

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia