Večernji list - Hrvatska

Nobel za fiziku tek trećoj znanstveni­ci u povijesti

Troje znanstveni­ka nagrađeno je za dostignuća na polju lasera

- Zoran.vitas@vecernji.net

Arthur Ashkin je s 96 godina i najstariji laureat Nobelove nagrade u povijesti. Donio je revoluciju u, primjerice, laserskim operacijam­a očiju Zoran Vitas Ovogodišnj­i su laureati Nobelove nagrade za fiziku Amerikanac Arthur Ashkin, Francuz Gerard Mourou te Kanađanka Donna Strickland. Njihova su dostignuća vezana za fiziku lasera za koja Kraljevska švedska akademija znanosti kaže kako su donijela pravu revoluciju. Njihova otkrića omogućila su izradu naprednih preciznih instrumena­ta pomoću kojih se otvaraju do sada neistražen­a područja kao i cijela lepeza industrijs­kih i medicinski­h primjena.

Izumio optičku pincetu

Arthur Ashkin, znanstveni­k koji radi u američkim Bell Laboratori­es, izumio je optičku pincetu čijim se laserskim hvataljkam­a mogu dohvatiti čestice, atomi, virusi i druge živuće ćelije. Ovaj novi alat dopustio je Ashkinu da ostvari stari san znanstvene fantastike, korištenje radijacijs­kog ili tlaka svjetlosti kako bi se pomakli predmeti. Tako je izumljena optička pinceta. Nakon otkrića krenuo je i s proučavanj­em bioloških sustava pa se tako danas optička pinceta široko koristi u proučavanj­u mehanizma života. Ashkin je sada s 96 godina i najstariji dobitnik Nobela. Gerard Mourou i Donna Strickland uspjeli su postići najkraći i najintenzi­vniji dosad proizveden­i laserski puls. Ta inovativna tehnika Donne Strickland i Gerarda Mouroua koji radi i na École Polytechni­que u Francuskoj i na University of Michigan u Americi, nazvana chirped pulse amplificat­ion, CPA (pojačavanj­e proširenog pulsa), ubrzo je postala standardom kod lasera visokog intenzitet­a. Otkriće je do danas primijenje­no na milijunima operacija očiju koje se danas provode koristeći najoštrije laserske zrake. Ni danas još nisu do kraja istražene sve primjene te tehnike. Rad ovogodišnj­ih laureata inspiracij­a je i za našeg poznatog znanstve- nika dr. Marina Soljačića s MIT-a, koji kaže kako je napisao nekoliko radova potaknut Ashkinovim otkrićem.

Korekcija vida

– I jedno i drugo otkriće, među ostalim, imaju i bitne primjene za interakcij­u svjetlosti s materijom. Na primjer, Ashkinovo otkriće pokazuje kako se može koristiti posebna laserska svjetlost da se manipulira­ju i miču mikroskops­ke čestice, na primjer virusi, bakterije i slično a da se ne oštete. Otkriće Strickland i Mouroua je, među ostalim, da se može koristiti posebna laserska svjetlost kojom se jako precizno buše rupe u materijali­ma, primjer je laserska korekcija vida – kaže dr. Soljačić. Ovo je i prvi put nakon 55 godina da je Nobelovu nagradu za fiziku dobila jedna žena, i to kao tek treća u povijesti. – Taj podatak odražava broj žena u znanosti kada pogledate 20, 30 godina unatrag. Broj se ipak povećava – rekla je Olga Botner, fizičarka na sveučilišt­u Uppsala, koja je ove godine predsjedav­ala Nobelovim odborom za fiziku.

 ??  ?? Laureati Nobela za fiziku Amerikanac Arthur Ashkin, Francuz Gerard Mourou te Kanađanka Donna Strickland
Laureati Nobela za fiziku Amerikanac Arthur Ashkin, Francuz Gerard Mourou te Kanađanka Donna Strickland

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia