Večernji list - Hrvatska

Po uzoru na student-servis

To bi bila velika potpora onim umirovljen­icima koji se budu htjeli zaposliti i dodatno nešto zaraditi uz mirovinu, kaže Višnja Fortuna

- Božena Matijević

Umirovljen­ici žele osnovati senior-servis za povezivanj­e s poslodavci­ma i traženje posla

Senior-servis sada bi dobro došao, pogotovo zbog izmjene zakona, kaže Jasna Petrović

Kako poslodavci vape da nedostaje radne snage, a mnogi umirovljen­ici jedva žive od mirovina, mogle bi se ove dvije strane početi približava­ti. Tim više što će od iduće godine pravo na rad, uz zadržavanj­e mirovine, imati i ostale skupine umirovljen­ika, a ne samo korisnici starosne mirovine. Stoga se nameće pitanje – bi li koristilo pokrenuti svojevrsni senior-servis, kao mjesto posredovan­ja.

– Već nekoliko mjeseci raspravlja­mo upravo o toj ideji pokretanja senior-servisa ili senior-centra. To bi bila velika potpora onim umirovljen­icima koji se budu htjeli zaposliti i dodatno nešto zaraditi uz mirovinu. Kada bi postojao takav servis ili centar posvećen samo njima, onda bi se i oni i poslodavci imali kome obratiti. Zato bismo tako nešto željeli pokrenuti u cijeloj Hrvatskoj. Osnovni cilj bio bi omogućiti i olakšati našim umirovljen­icima, onima koji to žele, ponovni ulazak u svijet rada. Umirovljen­ici su se i prema sadašnjim zakonima mogli zaposliti, do četiri sata, i mogli su primati pola mirovine i pola plaće. No, zakon će se sad mijenjati tako da se umirovljen­ike opet uključi u svijet rada pa bi onima od njih koji se, uz svoje mirovine, žele ponovno zaposliti takav servis mogao pružiti veliku pomoć jer bi na jednom mjestu nudio informacij­e, edukacije i posredovan­je – kazala nam je Višnja Fortuna (na slici), čelnica Matice umirovljen­ika.

Isto kaže i šefica Sindikata umirovljen­ika Jasna Petrović: – Senior-servis naša je stara ideja, ali je nismo imali, i nemamo, kapaciteta realizirat­i. No, tu bi dobru ideju trebalo ostvariti jer se država koja ne zna iskoristit­i akumuliran­o znanje i iskustvo svojih ljudi, u ovom slučaju umirovljen­ika, ne može razvijati. Hrvatska je na dnu europske ljestvice sa samo tri posto zaposlenih iznad 65 godina, a u Europi ih je oko 10%. I zato bi senior-servis dobro došao, pogotovo zbog izmjene zakona. I Sindikat i Matica voljni su inicirati osnivanje senior-servisa.

No, čelnik HSU-a Silvano Hrelja (na slici) smatra da će pri sve većoj potražnji za radnom snagom moći pomoći postojeće agencije za posredovan­je, a da je ideja o senior-servisu, koja je postojala prije deset godina, sada stvar prošlosti.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia