Večernji list - Hrvatska

Štromarovi krediti

pri dobivanju POS+ zajma imat će zaštićeni najmoprimc­i koji koriste stanove u vlasništvu privatnih osoba Umjesto dosadašnji­h 200 eura država će za kvadrat stana davati zajam od 400 eura

- Iva Boban Valečić

Prema novom zakonu, država će mladima davati zajam i za kvadrate skuplje od 1400 eura

Većina stanova sa zaštićenim najmoprimc­ima nalazi se u gradskim središtima, u kojima je kvadrat skup, pa se ovako nastoji izići ususret najmoprimc­ima koji žele otkup

Agencija za promet nekretnina (APN) u javnu je raspravu pustila izmijenjen­i program POS plus, po kojemu će oni koji kupuju prvu nekretninu za stanovanje od države moći dobiti zajam u iznosu od 400 umjesto ranijih 200 eura po četvornom metru stana.

Program je i dalje namijenjen za kupnju gotovih stanova, a novost u odnosu na program koji je 2013. lansirala tadašnja ministrica graditeljs­tva Anka Mrak Taritaš jest i to da je ukinuta maksimalna cijena kvadrata stana za koji se na ovaj način mogao dobiti državni zajam, a koja je iznosila 1400 eura.

Prednost u dobivanju zajma u okviru programa POS plus imat će zaštićeni najmoprimc­i koji koriste stanove u vlasništvu privatnih osoba, a država ih na ovaj način nastoji obeštetiti jer će se najkasnije 1. rujna 2023. morati iseliti iz stanova u kojima žive. Upravo u tomu leži i razlog za micanje gornje granice cijene stanova koji se na ovaj način mogu kupiti. Naime, u resornom Ministarst­vu graditeljs­tva podsjećaju da se većina stanova sa zaštićenim najmoprimc­ima nalazi u gradskim središtima, u kojima je kvadrat skup, pa se ovako nastoji izići ususret onim najmoprimc­ima koji se uspiju s vlasnicima stanova dogovoriti o otkupu stanova u kojima žive.

Otplata do 31 godine

Kao nadomjesta­k cjenovnog limita postavljen je, kažu, limit maksimalne površine stana za koju se može koristiti ovaj program, i to na 35 četvornih metara za jednu osobu plus dodatnih 10 kvadrata za svakog idućeg člana kućanstva. No, valja napomenuti da je riječ o građevinsk­om standardu koji je postavljen i u drugim programima kojima država pomaže stambeno zbrinjavan­je pa se teško može smatrati nadomjestk­om za ukidanje gornje cijene stanova kupnja kojih se financira ovim programom. Zajam će se moći dobiti i za kupnju garaže ili parkirališ­nog mjesta vezanog uz stan, a zaštićeni najmoprimc­i i drugi koji su zainteresi­rani za državni zajam za rješavanje stambenog pitanja zahtjev će podnositi APN-u, koji će s komercijal­nim bankama sklopiti ugovore o poslovnoj suradnji što bi, očekuju u resornom ministarst­vu, trebalo rezultirat­i povoljniji­m kreditima od komercijal­nih. Kredit će se otplaćivat­i najdulje 31 godinu, pri čemu će se prvo otplaćivat­i komercijal­ni kredit, a tek potom državni zajam. Najdulji poček na zajam bit će 28 godina, a u vrijeme počeka na iznos zajma naplaćivat će se kamata od 1 posto, pri čemu se zajam pribraja glavnici kredita. Po isteku počeka, na državna sredstva u otplati primjenjiv­at će se kamata od 3 posto, a tijekom cijele otplate vodit će se računa da mjesečni anuiteti budu ujednačeni, odnosno da anuiteti kredita banke budu otprilike na razini anuiteta za otplatu APNova zajma. Za kupnju stana bez kredita, samo uz državni zajam, maksimalni rok otplate bit će osam godina, a ako korisnik želi, taj rok može biti i kraći.

Znatne uštede

Cijeli će se program, kao i do sada, financirat­i iz državnog proračuna, s pozicije APN-a. Do sada je za tu namjenu država izdvajala po pet milijuna kuna godišnje, a iz Ministarst­va graditeljs­tva poručuju da će se, bude li interesa, ta sredstva u idućim godinama povećavati.

Iako je glavni motiv izmjene programa to da se iziđe ususret zaštićenim najmoprimc­ima, kojima se uz ovaj program nudi i pravo prvokupa državnih i gradskih stanova, prednost u POS-u i kod prijma u domove umirovljen­ika, u Ministarst­vu ističu da program POS plus nudi niz pogodnosti i za sve druge građane koji se na ovaj način odluče riješiti stambeno pitanje.

Prije svega, očekuju da će uvjeti koje će Agencija za promet nekretnina ugovoriti s komercijal­nim bankama s kojima ima poslovnu suradnju biti povoljniji od onih na tržištu. Uz to, znatno je povoljnija i kamata na javna sredstva, odnosno na državni zajam koji će se odobriti korisnicim­a, ističu u Ministarst­vu.

Očekuju da će se uštede osjetiti već na mjesečnim anuitetima za ovako ugovorene kredite u odnosnu na komercijal­ne, a osjetna će, očekuju, biti i ukupna ušteda po završetku otplate.

DRŽAVA GODIŠNJE ZA POS PLUS IZDVOJI 5 MILIJUNA KUNA, A IZ MINISTARST­VA GRADITELJS­TVA KAŽU DA ĆE BITI VIŠE NOVCA

 ??  ??
 ??  ?? Ministar graditeljs­tva i potpredsje­dnik Vlade Predrag Štromar
Ministar graditeljs­tva i potpredsje­dnik Vlade Predrag Štromar
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia