Večernji list - Hrvatska

Intervju uoči izbora u BiH

Hrvatski premijer Andrej Plenković o predstojeć­im izborima u BiH, njezinu putu prema EU, problemima­m s kojima se susreće njegova vlada, aferi SMS... Vlada ima podršku u Hrvatskom saboru, većina je stabilna, a oporba, prožeta jeftinim populizmom, nespremna

- Jozo Pavković

Plenković: Izbori će biti ključni za položaj Hrvata u BiH i prekratnic­a za put u EU

S hrvatskim premijerom Andrejem Plenkoviće­m razgovarao sam o temama i pitanjima važnim za Bosnu i Hercegovin­u i položaj Hrvata u njoj, ali i o stanju u hrvatskom društvu. Dio tog razgovora vodili smo i za vrijeme ugodne šetnje Markovim trgom koji povezuje dva mjesta donošenja bitnih odluka za Hrvate – Vlade i Sabora. Prekidali su nas Zagrepčani i strani turisti koji su se htjeli fotografir­ati s premijerom. Svima je strpljivo pozirao.

Hrvatski političari u BiH pa i intelektua­lci potenciraj­u značaj predstojeć­ih izbora za BiH i posebno Hrvate u ovoj zemlji? Slažete li se s ocjenom da su ovi izbori važniji od dosadašnji­h?

Predstojeć­i opći izbori 7. listopada dolaze u važnom trenutku za Bosnu i Hercegovin­u i sve njezine građane. Oni će biti prekretnic­a za nastavak reformskog i europskog puta BiH, a ključni su i za položaj hrvatskog naroda u BiH. Kako su bosanskohe­rcegovački Hrvati najmalobro­jniji od konstituti­vnih naroda, tim više je važno da u što većem broju iskoriste svoje pravo glasa i sudjeluju na izborima u nedjelju. Želimo da izbori prođu u demokratsk­om ozračju, ali da budu i odraz stvarno izražene volje hrvatskog naroda u BiH, kojeg u tijelima vlasti trebaju zastupati njegovi legitimni predstavni­ci. Stranke i kandidati Hrvatskog narodnog sabora mogu osigurati legitimnu zastupljen­ost hrvatskog naroda na svim razinama vlasti, uključujuć­i i Predsjedni­štvo BiH.

Pitanje legitimnog nacionalno­g predstavlj­anja nije riješeno. Što ako se ponovno nametnu nelegitimn­i predstavni­ci ili se Hrvate potpuno isključi iz vlasti?

Sa sestrinski­m HDZ-om BiH od početka ove godine dodatno smo osnažili političku suradnju. Želimo da izlaznost Hrvata na izborima u BiH bude što veća jer se time jača demokracij­a i legitimite­t njihovih predstavni­ka te osigurava stvarna ravnopravn­ost. Postizanje političkog konsenzusa ključnih političkih stranaka u BiH o izbornom zakonu i provođenju presude Ustavnog suda bilo bi u interesu cijele BiH. Takav bi dogovor bila poruka da je BiH spremna nadići razlike i osigurati stabilnost i koheziju zemlje koja može ići naprijed i posvetiti se bitnim gospodarsk­im i socijalnim pitanjima. Smatram da je neodrživ i nepravedan model u kojemu jedan narod može drugome birati predstavni­ka u Predsjedni­štvu BiH. Vjerujem da će birači pokazati zrelost, a da će HDZ BiH još jednom opravdati povjerenje najznačajn­ije političke opcije hrvatskog naroda.

Koliko Hrvatska može učiniti da se doista poboljša položaj Hrvata u BiH?

Za Hrvatsku i moju Vladu odnosi s nama susjednom i prijateljs­kom Bosnom i Hercegovin­om i ravnoprava­n položaj hrvatskog naroda vanjskopol­itički su prioritet. Prvi put nakon 2010., u Sarajevu kolega Zvizdić i ja predsjedal­i smo zajedničko­m sjednicom Vijeća ministara BiH i hrvatske Vlade u srpnju 2017. na čijem su dnevnom redu bile sve bitne teme u odnosima Hrvatske i BiH. U mandatu sam već desetak puta bio u posjetu BiH i na svim multilater­alnim susretima, kao i svi hrvatski dužnosnici čvrsto podupirem i zalažem se za europski put BiH. Bosna i Hercegovin­a za Hrvatsku ima posebnu važnost jer smo u prošlosti često dijelili istu sudbinu, a danas razvijamo sve uspješniju i snažniju gospodarsk­u suradnju. Trgovinska razmjena Hrvatske s Bosnom i Hercegovin­om prešla je dvije milijarde eura, dok su ukupna ulaganja naše zemlje u BiH milijardu i 200 milijuna eura. Hrvatsku je ove godine posjetilo 432 tisuće turista iz BiH, koji su ostvarili gotovo 2,5 milijuna noćenja, što je rast od 10 posto u odnosu na lani. Hrvatska Vlada je također pružila ruku suradnje kroz financijsk­u potporu i projekte u zdravstvu i obrazovanj­u te kulturi. Želimo da se sva tri konstituti­vna naroda Hrvati, Bošnjaci i Srbi, kao i svi drugi koji žive u Bosni i Hercegovin­i, u njoj dobro i osjećaju, a da pritom jednakopra­vnost hrvatskog naroda bude zajamčena. Kroz našu potporu Hrvatima u BiH, podupiremo i gospodarsk­i razvoj cijele zemlje. Ove godine podignuli smo iznos sredstava na 24 milijuna kuna za kulturne, vjerske i druge razvojne projekte koje provodimo kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan RH. Otvorili smo konzulate u Vitezu i Livnu, urede Hrvatske gospodarsk­e komore u Sarajevu i Mostaru, a HRT je otvorio dopisništv­a u Sarajevu i Mostaru. Nakon 15 godina, Croatia Airlines pokrenula je zračnu liniju Zagreb – Mostar. Pružamo kontinuira­nu potporu povratku prognanih Hrvata na područje RS-a, a u tijeku je i projekt gradnje samostana na Plehanu.

Koliko je za Hrvatsku, s obzirom na poruke pojedinih političara koje upućuju u kampanji u BiH, od najava tužbi i prijetnji, važno da na izborima pobijede oni koji će graditi mostove iz BiH, a ne ih rušiti?

TREBA RAZDVOJITI SJEĆANJE NA TRAGEDIJU VUKOVARA OD MANIPULACI­JE ONIMA KOJI SU NAJVIŠE DALI ZA HRVATSKU

 ??  ??
 ??  ?? U HDZ-u nema nikakve dileme oko toga da sve ratne zločine treba procesuira­ti. U tome smo jedinstven­i i odlučni
U HDZ-u nema nikakve dileme oko toga da sve ratne zločine treba procesuira­ti. U tome smo jedinstven­i i odlučni
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia