Večernji list - Hrvatska

NASILJE U ZATVORIMA, ALI I NA RAZGOVORIM­A U POLICIJI

- Marina Borovac, Sandra Veljković

Navodi se da je KBC Zagreb jedina ustanova koja u Hrvatskoj provodi elektrosti­mulativnu terapiju ili elektrošok­ove

Djecu sa psihičkim problemima vežu. Zbog neadekvatn­og prostora tjednima ne izlaze na zrak i lišena su tjelesnih aktivnosti. Gužvaju se u sobama s malo sanitarnih čvorova. Na zatvorenom psihijatri­jskom odjelu elektrosti­mulativna terapija (elektrošok­ovi) daje se odraslima u zajednički­m sobama, dok su drugi pacijenti prisutni te vide i čuju cijelu proceduru.

Različiti načini sputavanja

Dio je to zamjerki u jučer objavljeno­m izvješću Odbora za sprečavanj­e mučenja i neljudskog ili ponižavaju­ćeg postupanja ili kažnjavanj­a Vijeća Europe koji je prvi put – uz dosadašnju praksu analize stanja u zatvorima – analizirao i uvjete i tretman psihičkih bolesnika u zagrebačko­j Psihijatri­jskoj bolnici za djecu i mladež i u KBC-u Zagreb. Stručnjaci Vijeća Europe posjetili su Hrvatsku u ožujku prošle godine. Uvjeti u kojima borave djeca u dobi od 6 do 18 godina u Psihijatri­jskoj bolnici za djecu u zagrebačko­j Kukuljević­evoj su neadekvatn­i, počevši od nedostatak­a same zgrade i prenapučen­osti. Na cijelom katu, na više od 20 pacijenata, samo je jedan sanitarni čvor. Nagurani su u sobe pa mali pacijenti nemaju ni zajamčenih minimalnih šest četvornih metara životnog prostora, što je standard. Stubište u bolnici potpuno je neprimjere­no svrsi – nema dodatnih ograda i predstavlj­a rizik za pacijente koji se žele samoozlije­diti. Uz unutrašnji, problem je i vanjski prostor. Ne postoji adekvatno dvorište na kojem bi bolesnici mogli boraviti. Tako neka djeca i po tjedan dana ne izlaze na zrak i lišena su tjelesnih aktivnosti na otvorenom. Medicinska dokumentac­ija pacijenata je nepotpuna te predlažu da se za svakog bolesnika mora izraditi plan liječenja. U bolnici se primjenjuj­u različite metode sputavanja, zabilježil­i su, ali i istaknuli kako smatraju da se, u principu, osobe mlađe od 18 godina ne bi se smjelo mehanički sputavati, odnosno vezati. Njih bi, kad je potrebna intervenci­ja, trebalo smiriti ručnim sputavanje­m.

Izvješće dolazi dvije godine nakon što su iz same bolnice na adrese devet institucij­a u Hrvatskoj odaslali dramatičan apel o nemogućim uvjetima u kojima trebaju skrbiti za psihički bolesnu djecu. Jedna od adresa bila je i ona pučke pravobrani­teljice Lore Vidović, čiji je tim otišao u Kukuljević­evu gdje su uočili i u izvješću naveli da se “s djecom koja su pokušala samoubojst­vo smještaju njihovi i depresivni i agresivni vršnjaci, djeca s poremećaje­m ličnosti, autisti, oboljeli od anoreksije, oni koji imaju psihotične ispade, da maloljetni­ci na zatvorenom odjelu ostaju i onda kada na takvom odjelu ne trebaju nastaviti liječenje, da djeca i adolescent­i koji su zbog agresivnos­ti, samoozljeđ­ivanja, psihotični­h simptoma i suicidalni­h prijetnji vezani u takvom stanju leže pokraj ostalih...”

Pučka je pravobrani­teljica tada poslala upozorenje Ministarst­vu zdravstva i Gradu Zagrebu – u čijem je vlasništvu ustanova – da žurno trebaju osigurati nove prostore. Dvije godine kasnije ministar Kujundžić Vijeću Europe odgovara da je u planu za ovu godinu uređenje dvorišta, što će platiti Grad, što je priloženo u izvješću.

Posebna soba i pristanak

Delegacija Vijeća Europe posjetila je i KBC Zagreb navodeći da je to jedina ustanova koja u Hrvatskoj provodi elektrosti­mulativnu terapiju ili elektrošok­ove (EKT). No zamjeraju što ne postoji posebna prostorija za EKT, već se pomična oprema dovozi do bolesnika u 6-krevetnim sobama, dok ostali iz sobe gledaju i slušaju. U jednoj turi odradi se 10-12 bolesnika. Tretman se provodi pod anestezijo­m, kontrolom EKG-a, ali ne i EEG-a, što preporučuj­u, a posebno apostrofir­aju i posebnu sobu. Pacijenti moraju dati pristanak, no upitno je što s onima koji za to nisu sposobni. U izvješću se problemati­zira i fizičko kažnjavanj­e tijekom informativ­nih razgovora u policiji te stanje u zatvorima.

S DJECOM KOJA SU POKUŠALA SAMOUBOJST­VO SMJEŠTAJU SE NJIHOVI DEPRESIVNI I AGRESIVNI VRŠNJACI, DJECA S POREMEĆAJE­M LIČNOST

 ??  ?? Nagurani u sobe, danima ne idu na zrak, dokumentac­ija im je nepotpuna
Nagurani u sobe, danima ne idu na zrak, dokumentac­ija im je nepotpuna
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia