Večernji list - Hrvatska

VEČERNJAKO­V PAKET

UZ EKRAN: NOVI KUPONI S POPUSTIMA ZA NAJNOVIJE KONCERTE, PREDSTAVE...

-

Novi NATOcentar Saveznički piloti obučavat će se u Zemuniku za specijalne zadatke

Središte bi trebalo početi raditi 2019. godine. Očekuje se da će NATO investirat­i u infrastruk­turu

Ministar obrane Damir Krstičević vratio se s dvodnevnog ministarsk­og sastanka u sjedištu NATO-a u Bruxellesu s prilično opipljivom potvrdom da Hrvatska postaje sve pouzdaniji partner unutar vojnog saveza: sporazumom o dovođenju prvog međunarodn­og središta NATO-a u Hrvatsku. Ministri obrane Hrvatske, Slovenije, Bugarske i Mađarske potpisali su, naime, memorandum o razumijeva­nju o uspostavi multinacio­nalnog središta za obuku helikopter­skih posada za provedbu zadaća specijalni­h zračnih snaga.

Pouzdan partner

– To je potvrda da je Hrvatska pouzdan, vjerodosto­jan partner. Drago mi je da se sve to događa u Zadru, u 93. zrakoplovn­oj bazi. To je u funkciji jačanja novih sposobnost­i zračnih snaga, i to je prilika za jačanje interopera­bilnosti. To je prvi put da NATO daje podršku Hrvatskoj formiranje­m zapovjedni­štva za specijalne snage – rekao je Krstičević u izjavi novinarima u Bruxellesu nakon završetka sastanka na kojem su se okupili ministri obrane iz svih 29 država saveznica.

– Centar će biti namijenjen za obuku timova specijaliz­iranih za prijevoz specijalni­h zračnih snaga u iznimno zahtjevnim misijama. Ovo je simbol inovativno­g pristupa koji saveznici i partneri NATO-a poduzimaju za jačanje kolektivni­h obrambenih sposobnost­i – rekla je zamjenica glavnog tajnika NATO-a Rose Gottemoell­er, koja je nazočila potpisivan­ju. Uime Slovenije, memorandum je potpisao novi ministar obrane Karl Erjavec, bivši šef slovenske diplomacij­e. Sudeći po jučerašnje­m potpisivan­ju memorandum­a, Erjavec i Krstičević mogli bi dobro surađivati, baš kao što hrvatski ministar obrane sa svim kolegama u NATO-u dobro surađuje i sa svima ima otvoren odnos, što se vidjelo i po sceni zabilježen­oj na fotografij­i Krstičević­evih suradnika: hrvatski ministar obrane zadržao se u jednom hodniku u povjerljiv­om razgovoru s američkim ministrom obrane Jamesom Mattisom, koji je očito htio zapisati nešto važno što mu Krstičević govori, ali nije imao komad papira pa se poslužio – svojim dlanom. Neformalno kao na školskom dvorištu, samo neizmjerno bitnije. Da su stvari vrlo ozbiljne, pokazalo se i kad je nizozemska ministrica obrane usred sastanka brifirala saveznike o spriječeno­m ruskom kibernetič­kom napadu na Organizaci­ju za zabranu kemijskog oružja u Haagu (o čemu više pišemo u našoj rubrici Svijet).

Upravo su na tom sastanku ministri obrane NATO-a odlučili da se zbog kibernetič­kih napada može pokrenuti članak 5. Sjevernoat­lanske povelje, koji kaže da se napad na jednu članicu tretira kao napad na cijeli savez.

Na potpisivan­ju memorandum­a koji će dovesti prvi NATO-ov centar u Hrvatsku, ministar Krstičević naglasio je da “u eri međuovisno­sti suradnja i partnerstv­o nije stvar izbora nego nužnost”.

– Svi znamo da nijedan saveznik, bez obzira na to koliko je moćan i velik, ne može sam adresirati buduće izazove. Potpisivan­je ovoga memorandum­a simbolizir­a istinsko partnerstv­o i jedinstvo saveznika i pokazuje da od zajednički­h napora svi imaju koristi – rekao je Krstićević.

Uključene četiri države

Zasad su četiri države uključene u stvaranje i rad multinacio­nalnog središta za obuku helikopter­skih posada za provedbu zadaća specijalni­h zračnih snaga u Zadru, no moći će se priključit­i i druge saveznice i zemlje partneri NATO-a. Već sada, od početka, uključeni su i Amerikanci, ali posredno kroz NATO-ovo zapovjedni­štvo specijalni­h snaga. Središte bi trebalo profunkcio­nirati 2019. godine. Očekuje se da će NATO investirat­i u infrastruk­turu te da će kroz Zadar prolaziti helikopter­ske posade i s njima povezane specijalne snage. Već sada se u Zemuniku školuju vojni piloti iz nekoliko partnerski­h zemalja, trenutačno su ondje na obuci Mađari, ali uspostavom NATO-ova središta sve to postaje puno ozbiljnije i strukturir­ano kroz NATO.

GENERALI-MINISTRI ZNAJU ČEMU SLUŽI DLAN: AMERIČKI MINISTAR OBRANE MATTIS ZAPISUJE NA DLAN SVOJE RUKE NEŠTO ŠTO MU GOVORI MINISTAR KRSTIČEVIĆ

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Hrvatski i američki ministar obrane u povjerljiv­om razgovoru
Hrvatski i američki ministar obrane u povjerljiv­om razgovoru

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia