Večernji list - Hrvatska

Drago Tadić pobjegao u Tomislavgr­ad i zatražio odsluženje kazne u BiH

Vratit ću se u Hrvatsku kada se sud očituje o mojoj žalbi, kaže bjegunac

- Suzana Lepan Štefančić

Bivšem čelniku OsijekKote­ksa Županijski sud u Zagrebu zbog zdravstven­og stanja kaznu od dvije godine ublažio je za tri mjeseca suzana.lepan-stefancic@vecernji.net Drago Tadić, osječki poduzetnik osuđen zbog pokušaja podmićivan­ja sudaca Vrhovnog suda da bi se iskamčila povoljnija presuda za Branimira Glavaša, zatražio je služenje zatvorske kazne – u Bosni i Hercegovin­i, kamo se netom i “preselio”. Tadić je, naime, “potrošio” sve adute za odgodu služenja kazne, a kako se, nakon posljednje odbijenice, nije sam javio u Remetinec, Županijski sud u Osijeku zatražio je od policije njegovo privođenje.

Dijagnoza kao ispričnica

No, prije nego što je policija povratno išta odgovorila sudu, javio im se u utorak sam Tadić, doduše putem odvjetnika, i obavijesti­o ih da se – nalazi u Kongori, u općini Tomislavgr­ad, gdje ima i prebiva- Veleučiliš­te u Karlovcu raspisuje lište i državljani­n je BiH. U isti je kraj, poznato je, pobjegao i Zdravko Mamić. Drago Tadić, slavonski moćnik i bivši čelnik Osijek-Koteksa, pravomoćno je osuđen na dvije godine zatvora na Županijsko­m sudu u Zagrebu, no zbog zdravstven­og stanja taj mu je sud nedavno ublažio kaznu skrativši je za tri mjeseca. Zbog zdravstven­ih pretraga Tadić je 27. travnja i zatražio odgodu odlaska u zatvor, što mu je i prihvaćeno. Dijagnoze koje je priložio, kao “ispričnicu” za zatvor, odnose se na suženje moždanih krvnih žila, vrtoglavic­e i tegobe s kralježnic­om. – Osuđenik se potom imao javiti na izdržavanj­e kazne zatvora 26. rujna. No, 20. rujna podnio je novu molbu za odgodu radi nastavka liječenja bolesti “okluzija i stenoza cerebralni­h arterija koje nisu uzrokovale infarkt” – priopćio je Miroslav Rožac, glasnogovo­rnik Županijsko­g suda u Osi- jeku. Sudac izvršenja odbio mu je pak molbu pet dana kasnije pa se u zatvor trebao javiti 26. rujna, što nije učinio.

Raspisuje se tjeralica

– Sudac izvršenja izdao je, stoga, 28. rujna nalog PU osječko-baranjskoj za sprovođenj­e osuđenika na izdržavanj­e kazne u Centar za dijagnosti­ku u Zagrebu – nastavlja Rožac. Policija ih do danas, ističe, nije izvijestil­a o rezultatim­a postupanja po tom nalogu. No, gdje je Tadić, postalo je jasno u utorak kada je njegov branitelj Zdravko Dumančić podnio žalbu na posljednju odbijenicu za odgodom odlaska u zatvor. – Osuđenik je podnio i obavijest o tome da je putem Ministarst­va pravosuđa RH zatražio prijenos izvršavanj­a kazne zatvora u BiH – zaključuje sudac. Za Tadićem će se raspisati tjeralica i smatrat će se bjeguncem sve dok nadležni u BiH ne odluče može li služiti kaznu u toj zemlji. – Sutkinja izvršenja sama je donijela odluku jesam li zdrav, nije tražila mišljenje liječnika u Zatvorskoj bolnici. Bio sam u posjetu obitelji u Tomislavgr­adu, a kada sam za to saznao, odlučio sam tu i ostati. Vidio sam što mi rade pa sam zatražio da i služim kaznu u BiH – kaže Tadić. Vratit će se, tvrdi, kada se sud očituje o njegovoj žalbi.

Zbog zdravstven­ih pretraga Tadić je 27. travnja zatražio odgodu odlaska u zatvor Novu molbu za odgodu podnio je 20. rujna zbog pretraga i nastavka liječenja bolesti

 ??  ?? Drago Tadić preko odvjetnika je poslao poruku da se nalazi u Kongori, mjestu u općini Tomislavgr­ad
Drago Tadić preko odvjetnika je poslao poruku da se nalazi u Kongori, mjestu u općini Tomislavgr­ad

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia