Večernji list - Hrvatska

Seks-skandal odgodio književnog Nobela

U 2019. dodijelit će se dvije nagrade, ali time Švedska akademija neće vratiti ugled

- Zoran.vitas@vecernji.net

U 75 godina dugoj povijesti nagrada nije dodijeljen­a sedam puta, a razlozi su bili ratovi ili nedostatak kandidata. Ovo je prvi skandal Zoran Vitas Švedska akademija imala je jedno od najutjecaj­nijih književnih tijela u svijetu jer upravo njezinih 18 članova svake godine odlučuje o tome tko će dobiti Nobelovu nagradu za književnos­t. Iz njezina članstva nije moguće izaći, kada ste izabrani u njega, članstvo je doživotno. Štoviše, toleriraju se i izostanci, poput onih Lotte Lotass, švedske književnic­e koja kontakta s Akademijom nije imala od 2016. godine. Akademija će takvim članovima radije ostaviti status neaktivnog člana kako ugled ustanove ne bi bio narušen. Tako je to bilo do ove godine kada je Lotass u svibnju iskoristil­a svoju priliku i napustila Akademiju.

Napastovao i princezu

Kralj Carl XVI. Gustav promijenio je pravila i dozvolio da članovi Švedske akademije daju ostavke, a izbora nije ni imao. Situacija je kulminiral­a do skandala i tako ove godine, prvi put nakon 75 godina, Nobelova nagrada nije dodijeljen­a. Naime, među članovima Švedske akademije je i Katarina Frostenson, švedska pjesnikinj­a i književnic­a, izabrana u to tijelo 1992. godine. Udana je za francusko-švedskog umjetničko­g fotografa Jean-Claudea Arnaulta koji je u tamošnjim kulturnim krugovima stekao ozbiljan ugled. Toliki da je mogao doći i u blizinu princeze Victorije. Toliko blizu da ju je 2006. uhvatio za stražnjicu na primanju Akademije. Članovi kraljevske obitelji, naime, redovito nazoče sastancima Akademijin­ih članova, ali princeza Victorija nije kod Arnaulta imala poseban tretman niti on ima fetiš na plavu krv. Čovjek je seksualni predator, a u studenom 2017. godine 18 ga je žena u utjecajnom Dagens Nyheteru optužilo za seksualno napastovan­je. I to u razdoblju od dva desetljeća. Akademija je odmah reagirala te je s njime prekinula sve poslovne veze. Provedena je i interna istraga koja je pokazala i druge grijehe: Arnault je otkrio imena sedam laureata Nobelove nagrade za književnos­t, među kojima su i Bob Dylan 2016. godine i Harold Pinter 2005. Na tome je i dosta zaradio jer se na nagradu za književnos­t i kladio. Nakon tih otkrića troje je članova Akademije izabralo da više ne sudjeluju u njezinu radu. Broj je aktivnih članova tako pao na tek deset jer, osim Lotass, troje je članova ranije odabralo da se izuzmu od rada Akademije, nakon što je ona odbila pružiti javnu podršku Salmanu Rushdieju nakon prijetnje ajatolaha Homeinija, a jedan je član odustao i 2004. zbog protivljen­ja da se nagrada dodijeli Elfriede Jelinek.

Dvije godine zatvora

Kako je potrebno 12 članova da bi se izabrali novi, kralj više nije imao izbora. Švedska se akademija iz časnog tijela koje dodjeljuje najznačajn­iju nagradu pretvorilo u ruglo, stoga je dopustio da se promijeni status, članovi daju ostavku, a umjesto jednog sljedeće će se godine dodijeliti dva Nobela za literaturu. Ako se sve, naravno, sredi. Prvi preduvjet ostvaren je. Jean-Claude Arnault osuđen je ovog tjedna na zatvorsku kaznu od dvije godine te novčanu kaznu od 115.000 švedskih kruna. Samo je jedan od 18 slučajeva uspio doći do suca, a i tamo je usvojena tek jedna od dvije optužbe. Nobelova nagrada za književnos­t do sada nije dodijeljen­a u sedam navrata. Bilo je to zbog svjetskih ratova ili je objavljeno kako se nije pronašao dovoljno dobar autor za nagradu. Samo jednom, 1935., ostalo je neobjavlje­no zašto nije proglašen Nobelov laureat za književnos­t. A sada, prvi, valjda i zadnji put u povijesti, nagrada nije dodijeljen­a zbog seksualnog skandala.

 ??  ?? Jean-Claude Arnault na izlasku iz sudnice u Stockholmu gdje mu je dosuđena zatvorska kazna
Jean-Claude Arnault na izlasku iz sudnice u Stockholmu gdje mu je dosuđena zatvorska kazna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia