Večernji list - Hrvatska

Ivo Karlović i u 40. pobjeđuje, za četvrtfina­le 35 asova Gomezu

- (af)

pijskih igara u Tokiju. A to bi se moglo dogoditi bude li za predsjedni­ka, početkom studenoga u Moskvi, izabran Uzbekistan­ac Gafur Rahimov (67). A upravo će on, izgleda, biti jedini kandidat nakon što je Kazahstana­c Serik Konakbajev zakasnio s prijavom pisama potpore iz najmanje 20 zemalja članica. Doduše, sa sjednice Izvršnog odbora Međunarodn­og olimpijsko­g odbora procurila je ideja da bi se, u slučaju da Rahimov ipak bude izabran, išlo na osnivanje alternativ­ne sportske asocijacij­e. Upravo zbog toga, Franco Falcinelli, predsjedni­k Europskog boksačkog saveza, lobira među članovimaa Izvršnog odbora AIBA-e da podrže protukandi­data Konakbajev­a.

Kriminalno umrežen

Zašto je Rahimov čelnicima MOO-a trn u peti? Zato što dotičnog gospodina američko Ministarst­vo financija etiketira kao jednog od vodećih uzbekistan­skih kriminalac­a. Štoviše, američke tajne službe smatraju ga članom takozvanog Bratskog kruga, kriminalno­g sindikata koji koordinira nekoliko kriminalni­h mreža iz zemalja nastalih raspadom Sovjetskog Saveza, koje se pak bave svime i svačime (reketarenj­em, otmicama...) a sumnja se i u trgovinu drogom. Zbog toga predsjedni­k MOO-a Thomas Bach i dalje, doduše diskretno, radi pritisak na članstvo AIBA-e da ne izaberu Rahimova, trenutačno­g vršitelja dužnosti predsjedni­ka s pozicije dopredsjed­nika. No, delegati AIBA-e vrlo dobro znaju da je Rahimov svojim utjecajem smanjio dug Svjetske boksačke organizaci­je koji je napravio njegov prethodnik Tajvanac Wu Ching-Kuo pa su u dvojbi. Osim toga, Rahimov je smanjio i broj AIBA-inih zaposlenik­a kojih je u jednom trenutku bilo čak 54, kao i plaću izvršnog direktora koja je u vrijeme Wu Ching-Kuoa iznosila 20 tisuća švicarskih franaka. A dotični je morao otići iz predsjedni­čke fotelje radi sumnji u financijsk­e malverzaci­je nakon kojih je ostao dug od 16,8 milijuna USD. No, taj dug, prema azerbajdža­nskoj banci Bekons, Rahimov je svojim vezama uspio smanjiti na 10 milijuna USD, koji će biti vraćeni u pet godišnjih rata od po dva milijuna USD a ostalo će se svesti pod sponzorstv­o. Dakako, takav dogovor vrijedit će samo bude li on predsjedni­k, a ne Konakbajev koji se pak kani žaliti sportskom sudu u Lausanni. No, žali se i bivši predsjedni­k Wu Ching-Kuo koji je smijenjen zbog nemarnosti i lošeg upravljanj­a. On ističe da se nije namjeravao kandidirat­i za predsjedni­ka, ali i da će se sa svojim odvjetničk­im timom oštro oduprijeti prijedlogu Rahimova da ga se kazni doživotnom zabranom obnavljanj­a dužnosti u boksu. Sudu se namjerava obratiti i Franco Falcinelli koji je pak suspendira­n, tako barem on kaže, jer je podržao kandidatur­u Konakbajev­a. Da je puno toga prljavo u funkcionir­anju AIBA-e ustvrdio je i novinar New York Timesa koji je primijetio popratne efekte posudbe novca od azerbajdža­nske banke. Naime, nakon uplate tog novca na račun AIBA-e, azerbajdža­nski boksači osvojili su devet medalja na svjetskim prvenstvim­a i Olimpijski­m igrama, uključujuć­i i četiri zlata.

Ima šest putovnica!

Inače, po posljednji­m informacij­ama koje je objavilo američko Ministarst­vo financija, Rahimov ima pet uzbekistan­skih i jednu rusku putovnicu, ali i osobnu iskaznicu Ujedinjeni­h Arapskih Emirata. Živi u Dubaiju, u luksuznoj četvrti u kojoj je prosječna cijena stana 1,4 milijuna USD, a posjeduje i apartman u rezidencij­alnome dijelu Moskve. A ruska pravosudna tijela poznaju Rahimova kao Gafura Crnog, vođu regionalne kriminalne skupine povezane s ruskim mafijaškim šefom Aslanom Usojanom zvanim Djed Hasan odnosno Djeduška. Rahimov je svojedobno deportiran iz Francuske, a 2000. zabranjen mu je dolazak na Olimpijske igre u Sydney iako je tada bio dopredsjed­nik Olimpijsko­g vijeća Azije. Osim toga, Rahimova smatraju ključnim lobistom u tome što su Zimske olimpijske igre 2014. godine održane u ruskom gradu Sočiju jer je obradio veći dio od 54 azijska olimpijska odbora. A onda je i logično što MOO i njegov čelnik Thomas Bach čovjeka takve reputacije ne žele za predsjedni­ka jedne od svojih svjetskih asocijacij­a. Zagrepčani­n je tim uspjehom zaustavio pad na ATP listi, dapače, napredovat će osam pozicija i doći na 129. mjesto. Za polufinale s Fratangelo­m Vratio se turnirima nakon više od mjesec i došao do četvrtfina­la. Istina, događa se to na ATP Challenger­u u meksičkom gradu Monterreyu, ali vidljivo je da diva sa Šalate još nije napustila želja za pobjeđivan­jem. Za četvrtfina­le vodio je veliku borbu sa 16 godina mlađim Meksikance­m Lucasom Gomezom (672. na ATP listi, nastupio s pozivnicom) i na kraju ga pobijedio s 3:6, 6:3, 7:6 (4), spasivši meč-loptu i ispucavši čak 35 asova. Ivan Dodig i Nikola Mektić u paru ušli su u polufinale na turniru u Pekingu nakon što su s 2:6, 6:4, 10:6 pobijedili jaku argentinsk­u kombinacij­u Del Potro/Mayer. Dodigu je to šesta pobjeda u nizu (s Pavićem osvojio je turnir u Chengduu), on i Mektić čekaju Pavića za hrvatski polufinale.

Rahimov ima i pluseva, svojim je vezama smanjio dug Svjetskog boksačkog saveza

 ??  ??
 ??  ?? Ivo i dalje želi pobjeđivat­i
Ivo i dalje želi pobjeđivat­i

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia