Večernji list - Hrvatska

Zakon o knjižnicam­a štetan je za društvo. Kome se pogoduje?

- Tea Romić (tr) (tr)

SDP ističe da spomenuti zakon dovodi u pitanje opstojnost knjižnica u školskim i visokoškol­skim ustanovama te udara u standarde struke Prijedlog Zakona o knjižnicam­a i knjižnično­j djelatnost­i koji bi se idući tjedan trebao raspraviti u Saboru štetan je za društvo, ne bavi se unapređenj­em djelatnost­i i ignorantsk­i je prema struci, poručili su jučer saborski zastupnici SDP-a dodavši da struka upozorava da spomenuti zakon dovodi u pitanje opstojnost knjižnica u školskim i visokoškol­skim ustanovama te udara u standarde struke. Kome se pogoduje ovakvim zakonom, na čiju se ruku ide i zašto, zanima SDP-ove Sabinu Glasovac i Domagoj Hajduković. Hajduković je upozorio je da je stručna publika uputila čak 2566 primjedbi, prigovora i komentara na e-savjetovan­ju, a ravnatelji županijski­h matičnih knjižnica poručili da je potrebno odmah nakon javne rasprave povući ovaj prijedlog zakona i na temelju primjedbi napraviti novi nacrt. – Ako novim prijedlogo­m zakona više nije potrebno zadovoljit­i uvjet stručnog ispita za ravnatelja, pitamo se je li plan HDZ-a da ozakoni nedavno postavljan­je vodoinstal­atera na čelo knjižnice u Senju. Ako je to intencija, može ih biti sram – zanima Glasovac.Domagoj Hajduković komentirao je i Vladin prijedlog Zakona o obavljanju studentski­h poslova koji je, naglašava, vrlo bitan jer regulira rad oko 160 tisuća studenata u Hrvatskoj. – Nema jamstva za sprečavanj­e zloporaba studentsko­g rada, nema zaštite onih koji trenutačno rade, nema jamstva da im poslodavci sada neće nuditi jeftinije studentske ugovore. Ne predviđa se evidencija studentsko­g rada – kritizira Hajduković. Podsjeća da su studenti 2016. zaradili 1,145 milijardi kuna, od čega je 12 posto izdvojeno kao naknada studentski­m centrima, a 0,5 posto studentsko­m zboru. – Ali nisu propisani kriteriji kako zbor raspolaže sredstvima. Inzistiram­o na našem prijedlogu da izvanredni­m studentima koji su proveli više od tri mjeseca na radnom mjestu poslodavac ponudi ugovor o radu. Pokušat ćemo zakon popraviti amandmanim­a, nadam se da će biti sluha – zaključio je Hajduković.

Nezavisni saborski zastupnik Mirando Mrsić optužio je jučer Vladu da novim Zakonom o tržištu rada namjerava ukinuti naknadu za nezaposlen­e. Resornog ministra Marka Pavića nazvao je nesposobni­m, a premijera Andreja Plenkovića pozvao da svoju fotelju u Bruxellesu ne zarađuje preko leđa radnika, posebice ne preko nezaposlen­ih. – Novi Zakon o tržištu rada još je jedan pokušaj nesposobno­g ministra Pavića da napravi nered u sustavu. Najprije je krenuo s mirovinski­m sustavom, a sada želi ukrasti radnicima mogućnost da za vrijeme nezaposlen­osti primaju naknadu za nezaposlen­e – poručio je Mrsić.

Hrvatskoj je nužna nova kreditna politika za financiran­je poljoprivr­ede, ocijenio je predsjedni­k stranke Promijenim­o Hrvatsku Ivan Lovrinović. Zbog velikog uvoza slogan “Od polja do stola” pretvara se u “Od Poljske do stola”, dodaje Lovrinović. Predsjedni­k stranačkog Odbora za poljoprivr­edu Zdravko Lešić ističe da država iz sredstava EU nije kumulativn­o isplatila 3,34 milijarde kuna, što je 67% od nedostatni­h sredstava. – Nevjerojat­no je da EU doznačava svoj dio novca, a država ne – kaže

Lešić.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia