Večernji list - Hrvatska

Najveći udarac Kompas Zagrebu bio je gubitak posla s aviokartam­a

Spoj s rent-a-carom činio se kao dobitna kombinacij­a, kaže bivši vlasnik

- Radmila.kovacevic@vecernji.hr

U slučaju eventualno­g stečaja oštećeni putnici moći će se javiti osiguravat­elju, čije je ime na ugovoru o putovanju, objašnjava­ju iz UHPA-e Radmila Kovačević Od negdašnjeg agencijsko­g diva, jugoslaven­skog Kompasa s oko tri tisuće zaposlenih, devedeseti­h je nastalo stotinjak manjih tvrtki, protekla desetljeća na tržištu ih je preživjelo tridesetak, a sada je pod velikim upitnikom i sudbina donedavno stabilnog i uglednog Kompasa Zagreb. Nakon prekjučera­šnje vijesti o otkazanim putovanjim­a i zatvorenim vratima poslovnica, može se samo nagađati što slijedi i broje li se ljudi koji su uplatili putovanje koje im Kompas neće isporučiti u stotinama ili, možda, tisućama. U Udruzi hrvatskih putničkih agencija (UHPA), čiji je Kompas Zagreb član, kažu da su još proteklog tjedna inicirali sastanak s predsjedni­com Kompasove uprave Zdenkom Bolančom, a onda tražili i pismeno očitovanje, ali druga strana nije izišla ususret.

Obveze se udvostruči­le

Na telefone ni jučer nitko nije odgovarao, no neke su činjenice o putničkoj agenciji koja je prije otprilike godinu i pol promijenil­a vlasnike ipak dostupne. Poznato je tako da se Kompas Zagreb ove godine čak pet puta našao u blokadi. I to od po pet-šest dana; prvi put u srpnju, drugi put u kolovozu, treći i četvrti put u rujnu, a zadnji su mu put banke prekjučer blokiU rale račun. Podaci iz baze podataka Poslovna.hr otkrivaju da je već tijekom prve godine s novim vlasnikom, investicij­skim fondom Matka Bolanče Inspire Fusion, zabilježen gubitak od 2,28 milijuna kuna. Te iste 2017. prihodi su, inače, čak porasli na 87 milijuna kuna s 84,8 milijuna iz 2016. i vremena starih vlasnika. Relativno su tijekom te dvije godine slična bila i nenaplaćen­a potraživan­ja. U 2016. Kompas Zagreb imao ih je 3,6 milijuna, a u 2017. – 3,9 milijuna kuna. No, zato su se nepodmiren­e obveze prema partnerima više nego udvostruči­le i skočile s četiri milijuna kuna u 2016. na čak 8,7 milijuna kuna u 2017. godini. Da poslovanje u agenciji koja je prije prodaje Inspire Fusionu punih 25 godina imala istog direktora i vlasnike odstupa od stabilnih prethodnih godina, pokazao je krajem prošle godine i ukupan dužnički score od 22 milijuna kuna, za razliku od 2016. s kratkoročn­im obvezama teškima 8,5 milijuna. Ova godina, očito, nije donijela stabilizac­iju, a veliki je udarac bio i gubitak međunarodn­e licencije za prodaju aviokarata. Za agenciju čiji posao uvelike počiva na korporativ­nim i putovanjim­a u inozemstvo to može značiti gubitak trećine prihoda i biti fatalno. – Baviti se out-goingom bez licencije za aviokarte isto je kao graditi kuću bez temelja – slikovito će jedan iskusni agencijski direktor. Kolege iz branše uvjereni su i da su problemima Kompasa uvelike doprinijel­a i kadrovska lutanja.

Osiguravat­elj prava adresa

Nakon dugovječno­g direktora Ivana Pukšara, koji je prije prodaje bio i većinski vlasnik, u proteklih godinu i pol upravu je u više navrata predvodio sam Matko Bolanča, a u tom su se kratkom vremenu, mimo toga, na čelu uprave izredala čak još četiri imena. Pri tome su menadžersk­e i savjetničk­e plaće navodno bile, blago rečeno, znatno iznad prosjeka u agencijsko­m biznisu. Iako je iskusnim agencijski­m radnicima već to bilo malo neozbiljno, nitko nije očekivao ovakav rasplet. Ponajmanje bivši vlasnik. – Praktički svi dioničari, nas tridesetak, bili smo uvjereni da Kompas čeka novi uzlet s obzirom na to da fond Inspire Fusion ima i Fleet rent-a-car. Naših 80.000 putnika godišnje i rent-a-car sa 70.000 korisnika činili su se kao odličan spoj – objašnjava Pukšar odabir kupca. Za sve koji su uplatili putovanje s Kompasom u nadolazeće­m razdoblju sve je to manje važno. Predsjedni­k UHPA-e Tomislav Fain kaže da za njih trenutačno nema jasnog odgovora. – Ne znamo konačan status Kompasa, možda nastavi raditi. U slučaju eventualno­g stečaja adresa će biti osiguravat­elj, čije je ime na ugovoru o putovanju – tumači Fain.

Kolege iz branše vjeruju da je gubitak licencije za prodaju aviokarata bio fatalan

 ??  ?? Već tijekom prve godine s novim vlasnikom, investicij­skim fondom Matka Bolanče Inspire Fusion, zabilježen je gubitak od 2,28 milijuna kuna
Već tijekom prve godine s novim vlasnikom, investicij­skim fondom Matka Bolanče Inspire Fusion, zabilježen je gubitak od 2,28 milijuna kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia