Večernji list - Hrvatska

Hrvatski okršaj u polufinalu parova na jakom turniru u Pekingu

- Drazen.brajdic@vecernji.net (af)

Kada smo čuli da ćemo mi klinci igrati protiv Dražena, nismo danima mogli spavati. Bili smo glavni frajeri u školi, prisjeća se Igor Đurović Dražen Brajdić Mirogojsko počivališt­e Dražena Petrovića, ali i njegov Muzejsko-memorijaln­i centar u Savskoj jučer su posjetili sudionici rekordne utakmice košarkaško­g Mozarta. A ona se zbila prije točno 33 godine, 6. listopada 1985. u dvorani II. Doma sportova u kojoj je Dražen tog dana zabio 112 koševa. Bila je to utakmica 1. kola Prve lige bivše SFRJ u kojoj je Cibona pobijedila Smelt Olimpiju 158:77 (77:34). Kako su gosti tu utakmicu igrali s klincima od 16 i 17 godina, njihovih 77 koševa zapravo izgleda kao ugodno iznenađenj­e. A zmajčeki su tu utakmicu morali igrati s golobradim košarkašim­a jer je tadašnji direktor kluba Radovan Lorbek propustio licencirat­i momčad. Točnije, on je sve prijave, umjesto da ih pošalje poštom, poslao po jednom prijatelju koji je išao na poslovni put u Beograd. No, prijatelj je zaboravio dostaviti pošiljku u prostorije Košarkaško­g saveza Jugoslavij­e pa je tako istekao rok i jedino što su tada Ljubljanča­ni mogli napraviti jest da brže-bolje prijave juniore i kadete jer za njih rokovi nisu bili tako strogi.

Drvarič: I naši su klinci uživali

– To da ćemo igrati protiv Dražena Petrovića mi klinci doznali smo desetak dana prije. Bili smo toliko uzbuđeni da danima nismo mogli spavati, a istodobno smo se u školi pravili važni. Zapravo, letjeli smo od oduševljen­ja – prisjetio se kolega novinar Igor Đurović koji je taj dan, igrajući razigravač­a, zabio osam koševa. – Premda je Dražen izveo 22 slobodna bacanja, pogodivši ih sve, mi zapravo nismo na njemu igrali grubu obranu. Štoviše, nekako smo se trudili da ga ni ne dotičemo jer on je za nas bio košarkaško božanstvo – dodao je Igor. Da za tu utakmicu Dražen sprema nešto posebno, predosjeti­o je Janez Drvarič, te godine trener prve momčadi Olimpije. – Ja tu utakmicu nisam vodio, nego je to činio trener te selekcije Janez Munda. Kada je utakmica počela, bilo nam je jasno da Dražen ima neke posebne namjere i vrlo brzo postalo je razvidno da suigrači igraju za njega, da on sam završava sve napade i da ima namjeru srušiti tadašnji državni rekord Radivoja Koraća (76 koševa), ali i onaj Wilta Chamberlai­na (sto koševa) iz NBA lige. Ma kako god to izgledalo, Janez Drvarič to nije doživio kao iživljavan­je velike zvijezde nad košarkaško­m “nejači”. – Mislim da su u tome uživali i naši klinci. A kako i ne bi kada su sa 16 godina dobili priliku igrati protiv planetarne zvijezde kao što je bio Dražen Petrović. Sjećam se da jedan od naših igrača, Strmole, nakon što je dodirnuo Dražena nije htio prati ruke neko vrijeme. Ni meni to nije smetalo jer sam znao Dražena. Za njega nije bilo nevažne utakmice, on je bio rođeni pobjednik. Sudbina je htjela da Drvarič bude Draženov trener u njegovoj posljednjo­j sezoni u Ciboni (1986./1987.), ali i suparnički trener (izbornik) u Draženovoj posljednjo­j utakmici u životu.

U Wroclawu je bio jako ljutit

– Tu utakmicu u lipnju 1993. nikad neću zaboraviti. Premda smo i jedni i drugi već osigurali odlazak na EP, Dražen nije htio propustiti ni taj susret. Štoviše, zabio je 30 koševa i ona dva posljednja bacanja na utakmici. Kada smo se sreli sutradan u zračnoj luci u Wroclawu, još uvijek je bio ljutit što je Hrvatska u kompletnom sastavu izgubila od Slovenije bez pošteđenog­a Zdovca. Eto, takav je bio Dražen, u što sam se uvjerio i kada sam mu bio trener u Ciboni i kada smo te sezone imali ligaški skor 22-0, ali, nažalost, nismo bili prvaci – prisjetio se Drvarič. Najmanje jedan Hrvat borit će se u nedjelju za trofej čime se nastavlja dominacija naših igrača u dublu: ove su sezone osvojili čak 10 ATP turnira Ivan Dodig i Mate Pavić igrali su zajedno u Davisovu kupu i potom osvojili turnir u Chengduu, a sada će, u polufinalu jakog turnira parova u Pekingu, biti na suprotnim stranama. Dodigov partner sad je Nikola Mektić, a Mate Pavić vratio se Austrijanc­u Oliveru Marachu i svi će se oni u subotu boriti za finale. Najmanje jedan Hrvat igrat će, dakle, u nedjelju za trofej čime se samo nastavlja naglašena dominacija naših igrača u dublu. Hrvati su, naime, u dosadašnje­m dijelu sezone sudjeloval­i u osvajanju čak 10 ATP turnira (sam Pavić osvojio je pet, a naslovima se mogu pohvaliti i Dodig, Mektić i Škugor). Pavić i Marach u četvrtfina­lu su vodili tešku borbu s Novozelanđ­aninom Marcusom Daniellom i Nizozemcem Wesleyem Koolhofom, spasili su dvije meč-lopte u produljeno­m tie-breaku, da bi na kraju pobijedili s 5:7, 7:6 (4), 14:12. Svaki je par ulaskom u polufinale osigurao novčanu nagradu od 54.220 USD, ali i po 180 bodova. A to znači da će Pavić na novoj ATP listi biti treći (+1), Mektić 16., što mu je i najbolji plasman karijere (+1), a Dodig 22. Na listi imamo čak petoricu tenisača među prvih 100, tu su još i Franko Škugor (stiže na 34. mjesto, što mu je također plasman karijere) te Antonio Šančić na 88. mjestu.

 ??  ?? Sada na suprotnim stranama terena – Mate Pavić i Ivan Dodig
Sada na suprotnim stranama terena – Mate Pavić i Ivan Dodig

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia