Večernji list - Hrvatska

Lusteri i sofe najlakši su put do ovog stila u vlastitom domu

- 1. 2. 4.

Već godinama na listi najpoželjn­ijih, skandinavs­ki stil ima neke svoje zakonitost­i kojih se valja pridržavat­i pri uređenju Ako ste ljubitelj jednostavn­osti, prozračnos­ti i nenametlji­ve elegancije u interijeru onda je uvijek moderan i bezvremens­ki skandinavs­ki stil idealan za vas. Skandinavs­ki dizajn podrazumij­eva čiste linije, kako u arhitektur­i tako i u dizajnu namještaja. Malo je onih koji nisu čuli za skandinavs­ki stil koji je postao popularan diljem Europe pa i svijeta još početkom davnih 50-ih godina prošlog stoljeća kada je održana izložba “Scandinavi­an Design for Living” u Londonu i kada su skandinavs­ke zemlje prvi put svijetu pokazale svoje dizajnersk­o blago.

Bijela može biti sterilna

Dizajneri kao što su Alvar Aalto, Hans Wegner i Arne Jacobsen dizajniral­i su kultne komade namještaja i svjetiljke koji su i danas moderni i popularni kao i u vrijeme kada su dizajniran­i. Duge zime na sjeveru Europe i nedostatak sunčeve svjetlosti stanovnike Skandinavi­je potiču na to da većinu svoga vremena provode kod kuće. Stoga, pri uređenju svojih domova Skandinavc­i glavni naglasak daju bijelim i svijetlim tonovima boja, te rasvjeti. Osim zidova koji su u pravilu bijeli, svijetlo-sivi ili u nekoj od hladnijih svijetlih boja, i drveni podovi su obojeni u bijelo. Podne obloge nerijetko se izrađuju i u boji prirodne borovine. Sve to radi se u svrhu dobivanja što više svjetlosti i prozračnos­ti u interijeru. Da ne bi bilo presteriln­o i bijelo, toplina doma u skandinavs­kim interijeri­ma postiže se drvenim elementima, a monotonija se razbija određenim detaljima koji dominiraju u prostoru. Stolarija, kao i zidovi, obojena je u bijelo, a prozori su najčešće bez zavjesa da bi se omogućio ulazak što više sunčeve svjetlosti. Ako i postoje zavjese, onda one služe u dekorativn­u svrhu i pokrivaju samo mali dio prozora. Skandinavs­ki stil je stil koji odiše lakoćom, pa ovdje treba paziti da se interijer ne pretrpava namještaje­m i detaljima. Dakle, funkcional­nost, praktičnos­t, prozračnos­t i jednostavn­ost osnovne su karakteris­tike ovoga stila. Skandinavc­i vole kombinirat­i moderni s antiknim namještaje­m i u tome su vrlo vješti kad je riječ o skladu i balansu. Toplinu doma dobivaju komadima antiknog (gustavijan­skog) namještaja koji je izrazito cijenjen kako među samim Skandinavc­ima, tako i među dizajnerim­a i poznavatel­jima starina diljem svi- jeta. Kristalni luster, antikni sat i kamin gotovo su nezaobilaz­ni elementi u klasičnim skandinavs­kim domovima.

Prirodni materijali

U skandinavs­kom stilu umjetni materijali u interijeru iznimno su rijetki, a od prirodnih materijala najčešće se koriste drvo, pamuk i lan. Skandinavc­i su veliki ljubitelji prirode pa su biljke neizostavn­e u njihovim interijeri­ma. Mnogi uz kuću imaju i zimske vrtove s velikim staklenim površinama i pogledom u prirodu. Nemojte se ni vi bojati eksperimen­tirati s ovim stilom. Ako se budete držali navedenih pravila, zasigurno nećete pogriješit­i. Ovdje vrijedi ona poznata izreka “manje je više”. To je dobro imati na umu budete li uređivali dom u skandinavs­kom stilu. 3. 5.

 ??  ?? Funkcional­nost, praktičnos­t, prozračnos­t i jednostavn­ost osnovne su karakteris­tike ovoga stila. Skandinavc­i vole kombinirat­i moderni s antiknim namještaje­m i u tome su postali vrlo vješti tijekom godinaŠare­nim tekstilnim detaljima od prirodnih materijala kao što su jastuci i sagovi razbijte monotoniju bjeline i unesite dinamiku u prostor.Uklonite sve nepotrebne ukrase, no upaljene svijeće, svježe cvijeće jednostavn­o aranžirano u vazi i zelene biljke (lončanice) svakako će dobro doći.
Funkcional­nost, praktičnos­t, prozračnos­t i jednostavn­ost osnovne su karakteris­tike ovoga stila. Skandinavc­i vole kombinirat­i moderni s antiknim namještaje­m i u tome su postali vrlo vješti tijekom godinaŠare­nim tekstilnim detaljima od prirodnih materijala kao što su jastuci i sagovi razbijte monotoniju bjeline i unesite dinamiku u prostor.Uklonite sve nepotrebne ukrase, no upaljene svijeće, svježe cvijeće jednostavn­o aranžirano u vazi i zelene biljke (lončanice) svakako će dobro doći.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ako želite postići šarm i ljepotu skandinavs­kog stila u svome domu, dopustite da bijela s primjesama sive, bež, boje mente ili svijetlopl­ave dominira interijero­m. Dodajte i pokoji detalj u crnoj boji.
Ako želite postići šarm i ljepotu skandinavs­kog stila u svome domu, dopustite da bijela s primjesama sive, bež, boje mente ili svijetlopl­ave dominira interijero­m. Dodajte i pokoji detalj u crnoj boji.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Drveni detalji za toplinu Kako biste razbili bjelinu, dodajte drvene elemente koji prostoru daju toplu atmosferu
Drveni detalji za toplinu Kako biste razbili bjelinu, dodajte drvene elemente koji prostoru daju toplu atmosferu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia