Večernji list - Hrvatska

SIJEDE GLAVE VRAĆAJU NA POSAO EKONOMSKI RAZLOZI

- Ljubica Gatarić

Hrvatska bi od iduće godine trebala potpuno “legalizira­ti” rad umirovljen­ika, odnosno dopustiti umirovljen­icima da se zaposle i zadrže mirovine i u situaciji kada su otišli u prijevreme­nu mirovinu. Države su uvijek oprezne pri odlukama o radu mlađih umirovljen­ika jer ne žele otvarati prostor za nezgodne kombinacij­e koje bi povećale javna davanja za mirovine i potaknule ranije napuštanje radnih mjesta. Trenutačno je mogućnost rada uz zadržavanj­e mirovine dana samo ljudima koji su otišli u punu starosnu mirovinu sa 65 godina (za žene nešto manje, ovisno o prijelazno­m razdoblju). Nema najava da će hrvatska Vlada pravo na zadržavanj­e mirovine vezati uz iznos buduće zarade, kao što to čine mnoge zemlje na zapadu Europe, a jedina je ograda da umirovljen­ici neće moći raditi dulje od 20 sati tjedno. Otvaranje tržišta rada umirovljen­icima krupan je i osjetljiv korak te je i kod nas naišao na različit odjek. Radnički sindikati nisu sretni s prijedlogo­m jer se boje da će tvrtke namjerno

Dobro umreženi umirovljen­ici i sada voze ministre, i to na ugovor o djelu

otpuštati starije radnike te ih naknadno zapošljava­ti na četiri sata ili će im rušiti cijenu rada. Umirovljen­ičke udruge navijaju za prijedlog jer žele svima koji to mogu omogućiti da poprave standard i dodatno zarade. Slobodno zapošljava­nje umirovljen­ika prisutnije je na istoku Europe koji tako ispravlja lokalne neravnotež­e u ponudi radne snage, ali i siromašnim umirovljen­icima omogućuje da prežive. Hrvatska Vlada vraća umirovljen­ika na posao i zbog socijalnih i zbog ekonomskih razloga. U mnogim će sredinama “sijede glave” popunjavat­i tržišne praznine, primjerice, mnoga će sela i gradovi biti sretni nađu li umirovljen­og liječnika ili liječnicu da rade u domu zdravlja ili profesora da predaje fiziku i matematiku! Aktualna politička sapunica sa SMS-ovima i privilegir­anim vozačima otkrila je da dobro umreženi umirovljen­ici rade i sada preko ugovora o djelu, pa kad je već tako, red bi bio da onaj tko ih angažira plati socijalne doprinose i tako pridonese financiran­ju zdravstven­ih usluga i mirovina.

 ??  ?? KARCINOM DOJKE odnese u Hrvatskoj 850 života godišnje. Na 19. dan ružičaste vrpce žene su stoga još jednom upozorene na važnost prevencije i redovite preglede. (h)
KARCINOM DOJKE odnese u Hrvatskoj 850 života godišnje. Na 19. dan ružičaste vrpce žene su stoga još jednom upozorene na važnost prevencije i redovite preglede. (h)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia