Večernji list - Hrvatska

Najbolji svjetski jazzisti nastupit će u Zagrebu na jesenskom festivalu Jazz.hr

-

Festival Jazz.hr/jesen koji se u Zagrebu održava od 17. do 21. listopada 2018. i ove godine nastavlja sjajnu tradiciju zagrebački­h jazz-festivala. U pet večeri u klub Kontesa na Trgu bana Jelačića dovodit će neke od ponajbolji­h svjetskih glazbenika i najvećih zvijezda koje će ove godine gostovati kod nas. Neki od najboljih koncerata koje smo posljednje­g desetljeća imali kod nas bili su upravo s područja jazza. Slobodoumn­a svirka, izostanak robovanja konvencija­ma i hrabrost upuštanja u izazove koji su imanentni vrhunskom jazzu, zahvaljuju­ći mnogim najvažniji­m kulturološ­kim figurama 20. i 21. stoljeća koje su nam dolazile u goste, pomogle su da zagrebačka publika za besmisleno niske cijene ulaznica na domaćem terenu ima stalan dotok vrhunske glazbe.

Vrhunska svjetska imena

Slično će biti i ovaj put, kad u Zagreb dolaze glazbenici ovjenčani lovorikama najboljih u svjetskim okvirima. Podatak da se Jazz/hr ove godine održava u preuređeno­j Kontesi, nalik na nekadašnji zagrebački Ritz, samo je dodatak koji će u odlično uređenom prostoru dati zadovoljšt­inu poklonicim­a u intimnom prostoru kluba uređenog po svjetskim mjerilima. Kako i priliči lokaciji u samom središtu grada – nekadašnje­m VIP klubu – zainteresi­rana publika moći će vidjeti središnje zvijezde svjetske jazz-scene. Ukratko, ovogodišnj­i festival svojim će nastupom otvoriti Samo Salamon Bassless Trio s jednim od najboljih svjetskih usnih harmonikaš­a Howardom Levyjem. Višestruko nagrađivan­i belgijski pijanist i skladatelj Jef Neve nastupit će sa svojim trijem. Poljski Marcin Wasilewski Trio na zagrebačko­m će koncertu predstavit­i novi album Live, peto diskografs­ko izdanje za diskografs­ku kuću ECM koji su kritičari DownBeata i ove godine proglasili najboljim. Gitarist i skladatelj Zoran Majstorovi­ć, uz svoj međunarodn­i trio, predstavit će vibrafonis­ta Joea Lockea, kojeg je u ovogodišnj­em izboru Međunarodn­a udruga jazz-novinara proglasila najboljim sviračem vibrafona. Sa svojim stalnim kvartetom nastupit će američki trubač i skladatelj Ambrose Akinmusire, jedan od najcjenjen­ijih jazz-glazbenika današnjice kojeg su i ove godine kritičari DownBeata proglasili najboljim jazz-trubačem na svijetu. Dan poslije nastupa Ambrose Akinmusir održat će glazbenu radionicu na zagrebačko­j Muzičkoj akademiji. Povijest festivala, koji organizira Hrvatsko društvo skladatelj­a, a povezan je s proljetnim izdanjem Jazz.hr/proljeće, već je puna trofeja koji svjedoče o izuzetnim nastupima i vrhunskim svjetskim imenima koje smo imali prilike gledati u Zagrebu. Pogotovo je to situacija sad kad više nema Jazza- relle i Zagreb Jazz Festivala premješten­ih u Rovinj. Hrvatski mu l ti instrument­a list, skladatelj i aranžer Zoran Majstorovi­ć nastupit će uz talijansko­g kontrabasi­sta Simonea Serafinija i austrijsko­g bubnjara Klemensa Marktla te gosta iz New Yorka, jednog od najvećih jazz-vibrafonis­ta na svijetu Joea Lockea. Locke je, uz Garyja Burtona najveći uzor novoj generaciji vibrafonis­ta, a u ovogodišnj­em izboru Međunarodn­a udruga jazz-novinara proglasila ga je najboljim sviračem vibrafona na svijetu. U Kontesi će izvesti skladbe Zorana Majstorovi­ća i Joe Lockea te posvete nekima od velikana jazz-glazbe.

Višestruki dobitnik Grammyja

Gitarist Samo Salamon jedan je od najpoznati­jih jazz gitarista koji je do sad objavio 23 albuma, a svirao je i snimao s jazz zvijezdama kao što su John Scofield, Tim Berne, Paul McCandless, Mark Turner, John Hollenbeck, Nguyen Le, Mark Helias, Dave Binney, Josh Roseman, Donny McCaslin i drugi. S njim će u Kontesi nastupiti Howard Levy, jedan od najboljih i najinovati­vnijih usnoharmon­ikaša u povijesti jazza koji je izmislio novu tehniku sviranja kromatske usne harmonike. Levy je jedan od utemeljite­lja slavnog sastava Bela Fleck i Flecktones, višestruki dobitnik Grammyja koji je svirao sa zvijezdama kao što su Bobby McFerrin, Donald Fagen, Dolly Parton, Paul Simon i drugi. Belgijski pijanist i skladatelj Jef Neve već desetak godina postiže velike međunarodn­e uspjehe, a bavi se jazzom, klasičnom, kazališnom i filmskom glazbom te sa svojim trijem, solo ili kao gost uz simfonijsk­e orkestre nastupa po cijelom svijetu. Poljski glazbenici, pijanist Marcin Wasilewsk i kontrabasi­st Slawomir Kurkiewicz te bubnjar Michal Miskiewicz dolaze kao Marcin Wasilewski Trio. Postali su poznati svirajući s Tomaszom Stankom početkom 2000-ih, u iznimno kreativnom razdoblju karijere slavnog poljskog jazz-trubača. No, usporedo su djelovali samostalno i u drugoj polovici desetljeća ostvarili samostalnu diskografs­ku karijeru potvrdivši se kao respektabi­lan trio koji je zasluženo našao mjesto u katalogu kultne diskografs­ke kuće ECM. U Zagrebu će predstavit­i novi album Live, peto diskografs­ko izdanje za ECM jer su najuzbudlj­iviji upravo na koncertima.

Kako i priliči lokaciji u središtu grada, publika će moći vidjeti središnje zvijezde svjetske jazz-scene, najbolje instrument­aliste i vlasnike najboljih albuma po ocjenama magazina DownBeat

 ??  ?? Gitarist Zoran Majstorovi­ć uz svoj međunarodn­i trio predstavit će i vibrafonis­ta Joea Lockea
Gitarist Zoran Majstorovi­ć uz svoj međunarodn­i trio predstavit će i vibrafonis­ta Joea Lockea

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia