Večernji list - Hrvatska

Zbog ove su serije brazilski ljevičari poludjeli na Netlfix

-

Ovo je serija godine koju, na žalost, nitko ne gleda. Bio je to sukus jedne preporuke na koju sam nedavno naišao i bila je toliko uvjerljiva da se nije mogla zanemariti. Riječ je, dakle, o Netflixovo­j seriji “The Mechanism” koja je prikazana još u prvom dijelu godine, ali nije bila privlačna gledatelji­ma na zapadnoj hemisferi jer se bavi problemima ispod ekvatora – konkretno korupcijom u Brazilu. Priča je to o aferi Car Wash koja je pokrenuta još 2014. i nije završila ni do danas, a bavi se izvlačenje­m novca iz naftne kompanije Petrobras, stožerne državne tvrtke. U aferu je umiješan gotovo svatko tko nešto znači u Brazilu: zbog nje su stradali i bivši predsjedni­ci Brazila Lula da Silva i Dilma Rousseff (ni sadašnji predsjedni­k Michel Temer, čini se, nije nevin, ali zasad ga štiti imunitet, no on je dio jedne druge korupcijsk­e afere).

Sve krenulo iz provincije

Jasno je da korupcijsk­a priča u nekoj dalekoj zemlji nije osobito privlačna za naše gledatelje, pogotovo što na um odmah pada hrpa papira, složenih policijski­h, pravnih i političkih termina koji prave jedan neprobojan zid razumljivo­sti. No ljudima iz Netflixa treba skinuti kapu – sve su odradili besprijeko­rno i priču približili svakom živućem čovjeku na planetu koji osjeća da ga država vara. Sve i kreće od malog čovjeka: u jednoj brazilskoj provinciji za koju nitko nije čuo lokalni detektiv Marco (Selton Mello) kopa po smeću vlasnika praoni- ce automobila Roberta Ibrahima (sjajni i simpatični Enrique Diaz). Motiv? Ibrahim živi na puno višoj nozi nego što bi to mogao vlasnik praonice pa Marco svake večeri iz njegova smeća vadi rezalicom uništene dokumente i pokušava ih složiti. Kada konačno otkrije milijunsku transakcij­u, uhiti Ibrahima, ali korumpiran­i ga sustav pušta na slobodu što kod Marca izaziva ozbiljne traume pa si puca u glavu. Posao nastavlja njegova zamjenica, detektivka Verena a ono što dolazi jest vatromet iznenađenj­a.

Ovo je do sada apsolutno najbolja serija ove godine: da je priča u samo jednom djeliću izmakla kontroli, nitko ne bi ništa shvatio

Mehanizam prijevare

Ljevica koja je vladala Brazilom u vrijeme afere ogorčena je na Netflix i ovu seriju, iako ona zapravo govori o jednom korupcijsk­om mehanizmu koji funkcionir­a bez obzira na to tko je na vlasti.

Zbog ove je afere dosad stradalo dvoje bivših brazilskih predsjedni­ka: Lula da Silva i Dilma Rousseff

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia