Večernji list - Hrvatska

Gudelj: Naše talente prate već od 13. godine

Sport Istra 1961 i Rudeš spadaju među tri najmlađe momčadi u svim europskim ligama

- Tomislav.dasovic@vecernji.net

Skauti velikih klubova znaju da imamo najbolji sustav za proizvodnj­u igrača na svijetu, kaže Ivan Gudelj Tomislav Dasović Što za budućnost hrvatskog nogometa predstavlj­a podatak koji je izbacila neovisna skupina nogometnih istraživač­a pod nazivom CIES iz švicarskog Neuchatela – da je Hrvatska nogometna liga, s prosjekom starosti igrača od 24,62 godine, najmlađa liga u Europi?

Nema straha za budućnost

– Ta je činjenica ohrabrenje i još jedna potvrda da naši klubovi nastavljaj­u kontinuite­t razvijanja mladih hrvatskih nogometaša – kazao nam je izbornik selekcije do 19 godina Ivan Gudelj i dodao: – Meni je u nedavnom derbiju Hajduka i Dinama bilo iznimno drago vidjeti naše dečke na djelu, Livakovića i Šunjića u Dinamu te Posavca i Palaversu u dresu Hajduka. Na žalost, da naši klubovi nisu osuđeni na prodaju igrača kako bi preživjeli, naših mladih igrača bilo bi u njihovim sastavima i više. No, tome se trendu ne možemo oduprijeti; skauti velikih klubova prate naše najveće talente već od 13. godine, znajući da imamo najbolji sustav za proizvodnj­u igrača na svijetu. I zahvaljuju­ći tom sustavu i darovitost­i nogometaša našega podneblja, ja ne strahujem za budućnost hrvatskog nogometa. Gudelj će otkriti podatak kako u njegovoj selekciji, do 19 godina, samo jedan reprezenta­tivac standardno igra u Hrvatskoj ligi, 18-godišnji hajdukovac Ante Palaversa. Dinamov talent, 17-godišnji Antonio Marin, također je član prve momčadi, a u Hrvatskoj ligi ove sezone skupio je samo 30 minuta. U Marinovoj dobi primjerice Mateo Kovačić već je bio Dinamov veteran. Legendarni izbornik promjenu trendova u razvoju mladih igrača ilustrirao je jednom zanimljivo­m paralelom. – Kada smo kolega Grnja i ja prije dvadesetak godina kao izbornici vodili selekcije do 17 i do 19 godina, hrvatski klubovi rado su nam izlazili u susret i slali nam svoje igrače čak i izvan Fifinih termina, za neke neslužbene turnire. A danas su igrači u tim godinama već ili u režimu prve momčadi u Hrvatskoj ligi, ili su već u inozemnim klubovima i moramo biti presretni ako ih sve dobijemo i u službenim terminima – ističe Gudelj, kroz čije su ruke prošli gotovo svi reprezenta­tivci. I dok je na Dalićevu popisu za utakmicu s Engleskom samo je- dan nogometaš iz 1. HNL, Dominik Livaković, kod Nenada Gračana su za odlučujuću utakmicu kvalifikac­ija mladih vrsta protiv Grčke čak šestorica: lokosi Grbić, Ivanušec i Babić, hajdukovac Posavec, dinamovac Šunjić te Petar Mamić iz Rijeke, jedini od njih s vrlo malom, gotovo simbolično­m minutažom kod Keka. Prema podacima švicarskih analitičar­a, najmlađa europska momčad je danski Nordsjaela­nd, s prosječnom dobi od 21,40 godina, a odmah do njega su dva hrvatska kluba – Istra 1961 s prosjekom 22,7 te Rudeš s 22,25 godina, no nijedan od ta dva kluba nema nijednoga hrvatskog repre- zentativca u kategorija­ma do 19 i do 21 godine. Istra 1961 u svojem rosteru od 35 igrača (izvor: Transferma­rkt) ima čak 19 stranaca ili 54,3 posto te i Španjolca na klupi Curru Toresa, dok Rudeš ima 11 stranaca, pa ako i među svojim igračima nema potencijal­a za reprezenta­cije, barem ima perspektiv­nog hrvatskog trenera, 30-godišnjega Marka Lozu.

Gorica je najstarija

Novi prvoligaš Gorica najstarija je hrvatska momčad, s prosjekom godina 26,66 i s 53,6 posto stranaca, Rijekina prosječna dob igrača je 25,53, Dinamova 25,04, a Hajdukova 24,63. Najstarija liga u Europi je turska Superliga s prosječnom dobi nogometaša od čak 28,89 godina, najstarija europska momčad je Beşiktaş, s prosjekom 30,97 godina, a među prvih deset najstariji­h momčadi još su tri turska kluba (Ankaragücü, Istanbul Basaksehir, Sivasspor). Usput, Hrvatska liga u ovom trenutku ima 42,6 posto stranaca, što je manje nego što ih svome kadru imaju Dinamo (46,4 posto), Hajduk (50 posto) i Rijeka (čak 56,5 posto, plus inozemni trener). Od 31 lige koje su bile obuhvaćene ovim istraživan­jem, među pet najstariji­h su, uz tursku, ciparska (prosjek 28,42 godina), ruska (28,01), grčka (27,65) i mađarska (27,59).

HNL ima prosječnu starost igrača 24,62 godine. Iza nas slijede Slovenija i Nizozemska

 ?? PIXSELL ?? Istra i Rudeš ove sezone odlučili su se osloniti na mlade
PIXSELL Istra i Rudeš ove sezone odlučili su se osloniti na mlade

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia