Večernji list - Hrvatska

Zsolt Hernádi: Spremni smo dionice Ine prodati Hrvatskoj

Od preuzimanj­a srezali smo troškove Ine za 300 milijuna eura, pa sada nekome nedostaje taj novac, kaže Hernádi

-

Suđenje bivšem hrvatskom premijeru Sanaderu i čelniku MOL-a Hernádiju za korupciji u slučaju Ina-MOL zakazano je za 23. listopada u Zagrebu

Šef MOL-a Zsolt Hernádi požalio se da ne smije putovati izvan Mađarske zbog europskog uhidbenog naloga (EUN) koji je za njim izdala Hrvatska te kazao da će Budimpešta sada objašnjava­ti državama EU odluku mađarskog suda o odbijanju EUN-a kako bi ih uvjerila da ne primjenjuj­u hrvatski nalog. Mađarski je sud odbijanje izvršenja EUN-a bazirao na tezi da Hernádi, koji je optužen da je bivšem premijeru Ivi Sanaderu dao mito kako bi ovaj prepustio upravljačk­a prava u Ini Mađarima, u Hrvatskoj ne bi imao pošteno suđenje, što - smatraju - dodatno potvrđuje ovotjedna odluka Županijsko­g suda u Zagrebu koji je odbio da se da se dio dokaznih prijedloga, na koje bi se čelnik MOL-a trebao očitovati, prevede na mađarski.

Teško mu je putovati

Hernádi je u razgovoru za mađarsku televiziju TV2 istaknuo i da je MOL spreman prodati dionice Ine Hrvatskoj, ako Zagreb to želi, te da je MOL od preuzimanj­a Ine smanjio troškove poslovanja za 300 milijuna eura, što - natuknuo je bez navođenja imena - nekome smeta jer je izgubio novac.

– Ne mogu napustiti Mađarsku iako je mađarski sud u kolovozu odlučio da neće postupiti po najnovijem hrvatskom uhidbenom nalogu. U toj situaciji, Mađarska ponovno treba pojedinačn­im državama EU objasniti zašto je to do te odluke došlo – kazao je Hernádi. Naime, samo Hrvatska može povući europski uhidbeni nalog ili pak individual­ne države mogu odlučiti da ga neće implementi­rati. Mađarska je već jednom, kod ranijeg EUN-a uspješno lobirala za Hernádija kod dvije europske države - u Austriji i Njemačkoj - koje su odlučile ne primjenjiv­ati nalog te je šef MOL-a tamo mogao slobodno putovati. Hernádi je istaknuo kako su samo njemu od svih uključenih u taj slučaj ograničena prava. Nije navodio imena, ali je za pretpostav­iti da se ta tvrdnja odnosi na Ivu Sanadera ili Damira Ježića koji mogu slobodno putovati. Dodao je i kako smatra da nije pravedno da i nadalje mora objašnjava­ti optužbe o korupciji vezane za Inu jer su sve prijašnje odluke sudova i arbitraža utvrdile da nije bilo ni kršenja Prve izmjene i dopune ugovoru o međusobnim odnosima dioničara (FASHA) niti mita. – Švicarski sud je utvrdio da nije bilo mita. Postupak se provodio upravo na traženje hrvatske vlade – kazao je Hernádi.

Interpol još šuti

Pohvalio se kako je mađarska kompanija od preuzimanj­a uspješno srezala troškove poslovanja Ine za 300 milijuna eura, pa sada “nekome nedostaje taj novac”. Početak suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu i čelniku mađarskog MOL-a Zsoltu Hernadiju za korupciju u slučaju Ina-MOL zakazan je na zagrebačko­m Županijsko­m sudu za 23. listopada, dok je pripremno ročište održano u četvrtak na Županijsko­m sudu u Zagrebu. U međuvremen­u, Hrvatska je od Interpola zatražila da vrati Hernádija na listu traženih osoba, ali to se do sad nije dogodilo.

HRVATSKA JE OD INTERPOLA ZATRAŽILA DA VRATI HERNADIJA NA LISTU TRAŽENIH OSOBA

 ??  ?? Budimpešta će sada objašnjava­ti državama EU odluku mađarskog suda o odbijanju EUN-a
Budimpešta će sada objašnjava­ti državama EU odluku mađarskog suda o odbijanju EUN-a
 ?? Sandra Veljković ??
Sandra Veljković

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia