Večernji list - Hrvatska

Formiranje vlasti u BiH trajat će mjesecima

- (dj)

Zbog komplicira­nog sustava i međunacion­alnih tenzija izvjesno je da će se morati sklapati koalicije, i to isključivo matematičk­e Oko 3,3 milijuna birača u Bosni i Hercegovin­i i inozemstvu danas (nedjelja) bira 518 dužnosnika na državnoj, entitetsko­j i županijsko­j razini. Međutim, mnogo je otvorenih pitanja koja će se morati rješavati nakon izbora, bez obzira na to kakvi bili njihovi rezultati. Zbog komplicira­nog sustava izvjesno je da će se morati sklapati koalicije, u nekim slučajevim­a isključivo matematičk­e, jer je skoro i teorijski nemoguće da u poziciji da pregovaraj­u o sastavljan­ju, primjerice, državne vlasti budu stranke iz Federacije BiH i Republike Srpske koje imaju zajednički program ili istu ideologiju.

Institucio­nalna kriza

Situaciju bi dodatno mogao zakomplici­rati rezultat koji bi pokazao da su Bošnjaci treći put izabrali, uz svojega, i hrvatskog člana Predsjedni­štva BiH. No, čak ako se to i ne dogodi, velika je nepoznanic­a kako formirati izvršnu vlast na federalnoj i državnoj razini, jer je Ustavni sud BiH poništio odredbe Izbornog zakona koje reguliraju način izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Kako to tijelo ima važnu ulogu pri imenovanju predsjedni­ka i dopredsjed­nika Federacije, a potom i federalne vlade te državnog Doma naroda, jasno je da BiH u postizborn­om razdoblju prijeti institucio­nalna kriza koju će izravno ili posredno morati rješavati međunarodn­a zajednica. Dosadašnja iskustva govore da je formiranje vlasti u BiH nerealno očekivati u roku kraćem od četiri mjeseca, a nerijetko je taj proces trajao i pet ili šest mjeseci. U sadašnjim okolnostim­a bit će dobro ako se i taj rok ne probije.

Koketiranj­e s Istokom

Međunarodn­a zajednica, a prije svih EU i SAD očekuju da nova vlast nastavi provedbu započetih ekonomskih i socijalnih reformi te ubrza europski put zemlje. No, međunacion­alne tenzije i komplikaci­je pri formiranju vlasti te otvoreno koketiranj­e određenih političkih opcija s centrima moći istočno od Europe mogli bi ovakva očekivanja Zapada učiniti teško ostvarivim­a.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia