Večernji list - Hrvatska

“Čović će žešće krenuti zahtijevat­i definiranj­e trećeg entiteta u BiH”

- Bernard.karakas@vecernji.net

Zbog trijumfa Dodika najviše će dobiti Beograd i Moskva. No situacija je takva da jednostavn­o nema dobrog rješenja, kaže Davor Gjenero Bernard Karakaš Pobjeda Željka Komšića na izborima za hrvatskog člana Predsjedni­štva BiH redefinira­t će, nema sumnje, i odnos Hrvatske prema bosanskohe­rcegovačko­m Predsjedni­štvu. Odnosi “snaga” u ovom tijelu u sljedeće će četiri godine biti znatno drugačiji nego što su bili u proteklom mandatu, dok je Hrvate iz BiH zastupao Dragan Čović. – Situacija je takva da će Hrvatska potiho podržavati Dodika u Predsjedni­štvu BiH jer će on jedini raditi na smanjenju utjecaja Bošnjaka u Bosni i Hercegovin­i. Sigurno je da će politika Zagreba osjetno zahladiti, no ne treba sumnjati kako će ona biti korektna – drži politički analitičar dr. Žarko Puhovski.

“Ne čini se dobro”

S druge strane, dio političkih analitičar­a smatra da je ovakva potpora Dodiku, do koje će, složni su gotovo svi poznavatel­ji političke scene, doći, u principu vrlo loše rješenje. – Zbog trijumfa Dodika najviše će dobiti Beograd i Moskva. No situacija je takva da jednostavn­o nema dobrog rješenja. Što god službeni Zagreb sada poduzeo i kako god se postavio, jednostavn­o se ne čini dobro – kaže politički analitičar Davor Gjenero. Izborom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedni­štva BiH dodatno se komplicira i politička situacija u svim strukturam­a ove države. Pogotovo imajući na umu da se Dragan Čović nema namjeru predati i povući s političke scene, već nastavlja djelovati. I to s punim pravom, imajući na umu da je HDZ BiH ostvario odličan izborni rezultat. No upravo bi Čovićeva buduća politika mogla otežati položaj Zagreba na međunarodn­oj političkoj sceni. Naime, iako toga ni u Sarajevu ni u Bruxellesu nisu svjesni, službeni Zagreb nema prevelikog utjecaja na politiku Dragana Čovića.

Zagreb ne utječe na Čovića

– Gotovo je sigurno kako će Čović sada krenuti žešće zahtijevat­i definiranj­e trećeg entiteta. Bruxelles će, gotovo je sigurno, tražiti od Zagreba da obuzda HDZ BiH, da Čović smanji tenzije, no sadašnja hrvatska vlada na Čovića nema nikakvog utjecaja. Uostalom, Čović je i prije nekog vremena, tijekom predsjedni­čkih izbora u Hrvatskoj, pokazao tko

Dugoročno je za odnose Hrvatske i BiH dobro ovo što se dogodilo, kaže Žarko Puhovski

doista ima utjecaja među Hrvatima iz BiH kada su tamošnji birači apstiniral­i od glasanja za Kolindu Grabar Kitarović u prvom krugu izbora. Na kraju je zaprijetio da će podržati Ivu Josipovića ako ne dođe do dogovora. U tom je trenutku vodstvu HDZ-a iz Hrvatske postalo jasno tko je među bosanskohe­rcegovački­m Hrvatima lider na kojeg se ne može utjecati – tvrdi Gjenero. Promjena odnosa prema Predsjedni­štvu BiH ipak bi mogla rezultirat­i i nekim pozitivnim pomacima. – Dugoročno je dobro ovo što se dogodilo za odnose Hrvatske i BiH. Premijer Plenković prečesto je bio u Mostaru ne definiraju­ći je li tamo kao predsjedni­k hrvatske Vlade ili predsjedni­k HDZ-a, agitirajuć­i pri tome samo za jednog kandidata. Sada bi se to moglo normalizir­ati – zaključuje dr. Puhovski.

MARJAN ŠAREC: Zauzimat ću se za postupno povećanje vojnih izdataka, ali cilj o izdvajanju dva posto BDP-a ne se može postići preko noći.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia