Večernji list - Hrvatska

Zbog curenja podataka gasi se Google +

U Googleu htjeli zataškati problem s propusnošć­u mreže

- Tanja Ivančić

Google+ nikada nije bio popularna društvena mreža i za njom neće nitko žaliti. Ipak obilovala je podacima korisnika Google proizvoda tehno@vecernji.net Google+, društvena mreža moćnog Googlea konačno je završila svoj životni vijek, barem onaj za obične korisnike, najavili su iz Googlea, dok će za poslovne korisnike i dalje biti operativna. Naime, iako je na ‘papiru’ imala veliki broj korisnika, društvena mreža Googlea nikad nije zaživjela u pravom smislu riječi. Facebook i Twitter u počecima njena lansiranja bili su nedostižni. Ne po broju korisnika već po utjecaju i korištenju. Naime, svojedobno je Google+ mrežu morao imati svatko tko se služio Googleovim proizvodim­a, poput Gmaila, a vjerojatno je i sada mnogi imaju ni ne znajući da uopće postoji i da je operativna.

Tvrdi se da zloporabe nije bilo

U svakom slučaju, Google+ su dani odbrojani jer se ispostavil­o da je mreža bila iznimno propusna. Točnije da su putem te mreže, developeri, odnosno razvojni inženjeri imali pristup podacima korisnika. Problem je otkriven i otklonjen u ožujku u sklopu analize mehanizama razmjene Googleovih podataka s drugim aplikacija­ma i prema toj analizi ni jedan developer nije zlorabio svoje ovlasti, odnosno nije pregledao podatke niti ih preprodava­o. Sve to objavljeno je u kratkoj napomeni na njihovu blogu no javnost nije obaviješte­na. Vodstvo je odlučilo da oko toga neće obavijesti­ti korisnike. Ipak, zataškavan­je Googleu nije uspjelo. Novinari Wall Street Journala domogli su se memorandum­a iz pravne službe te objavili sve što su doznali. A to je da je 500.000 računa bilo izloženo. U Googleu su, pišu, jamačno strahovali da bi objava sigurnosni­h problema izazvala usporedbe s aferom Facebooka i Cambridge Analytice o curenju te preprodaji podataka. Očito su krivo procijenil­i, jer propusnost zapravo propale društvene mreže ipak je odjeknula. Naime, korisnici i njihovi podaci bili su izloženi, premda sudbina odnosno gašenje društvene mreže nikoga neće posebno ražalostit­i. U Googleu, prenosi Reuters nisu željeli komentirat­i informacij­u o curenju osim one koja postoji u blogu.

Postrožene mjere

U toj su objavi naveli da je bug pušten u sustav prilikom ažuriranja softvera, omogućivši uvid u privatne podatke korisnika, uključujuć­i ime, e-mail adresu, zanimanje spol i dob, te da ne mogu pouzdano navesti koliko je korisnika zahvaćeno problemom budući da čuvaju podatke samo dva tjedna. Pri tom su kazali da će postrožiti mjere i dostupnost podataka developeri­ma aplikacija. Google+ nije bila uspješna mreža, no s obzirom na obim podataka kojima Google raspolaže ni ovaj slučaj nije bezazlen.

Google tvrdi da ni jedan developer nije zlorabio podatke koji su mu bili dostupni

 ??  ?? Konkurenci­ja Google+ društvena mreža pokrenuta je kao odgovor Facebooku još 2011. godine
Konkurenci­ja Google+ društvena mreža pokrenuta je kao odgovor Facebooku još 2011. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia