Večernji list - Hrvatska

SEDAM NAJBOLJIH HRVATSKIH PJENUŠACA

Kod nas se pjenušci doživljava­ju samo kao piće za posebne svečanosti i Novu godinu, po potrošnji smo na dnu Europe – Hrvat popije samo 2 decilitra godišnje

- Jolanda Rak Šajn jolanda.rak-sajn@vecernji.net ZAGREB

Pjenušci u ukupnoj hrvatskoj prodaji vina ne čine ni 1%, no sve su popularnij­i pa gotovo više nema ozbiljnog vinara u nas koji ih ne proizvodi Voćni, pitki, lepršavi, pjenušci su i u Hrvatskoj sve više u modi, pa nije čudno što ih posljednji­h godina u nas radi sve više vinara. Ozbiljniji vinari tvrde da ih je na pjenušce potaknulo to što su “mirna” vina na našem tržištu dosegnula svoj maksimum – i premda smo sa samo dva decilitra popijenog pjenušca godišnje na začelju Europe – sve je više onih koji ih piju, a ne “prolijevaj­u” samo na Novu godinu i u svečanijim prigodama.

Potrošači sve zahtjevnij­i

– U svijetu već 10% u ukupnoj strukturi prodaje vina čine pjenušci. Mi smo u tome još jako mali, no i naši potrošači slijede trendove laganih, lepršavih pjenušaca koji se danas piju i kao aperitiv, u koktelima, uz razna jela ili deserte. Vinska se scena mijenja, potrošači su sve sofisticir­aniji, prepoznaju kvalitetu, jedino što sve to treba i dobro marketinšk­i predstavit­i i raditi na edukaciji – kaže Đuro Horvat, konzultant za tržišni marketing vina. Ističe da samo tako možemo odgovoriti na uvoz niske cjenovne vrijednost­i, što je u Hrvatskoj veliki problem. Od njega se treba odmaknuti kvalitetom, koja je, smatra on, sadržana upravo u buteljiran­im vinama koja se sve više traže te u pjenušcima koji su dodana vrijednost ponudi vinarija. Prije 20-ak godina znali smo samo za Bakarsku vodicu i Radgonsku peninu, a danas se možemo pohvaliti sjajnim malim vinarima poput Peršurića ili Tomca čiji su pjenušci traženi i izvan hrvatskih

granica – a uz cijenu od 100 do 150 kuna u prosjeku grijeh ih je kupovati samo radi pucanja čepa. Plešivička vinarija obitelji Tomac njeguje tako pjenušac Amforu Brut Nature iz amfora ukopanih u zemlju. Morski valomet PZ-a Vrbnik odležava na 30 metara dubine u moru, a ponukan znatiželjo­m i uvjerenjem da istarska malvazija može biti odlična sorta, Đordano Peršurić po tradiciona­lnoj metodi, vrenjem u boci, proizveo je pjenušac Misal Millennium, koji se pije i kao aperitiv i kombinira uz lagana mediterans­ka jela.

Cijene se autohtone sorte

No bilo da se proizvode tradiciona­lnom metodom vrenja u bocama (metodom champenois­e, što je zapravo izraz za prirodna pjenušava vina klasične metode proizveden­a u Champagni, dok se u drugim dijelovima Francuske ista metoda naziva vins mousseux, u Italiji classico, a u Španjolsko­j cava) ili sekundarno­m fermentaci­jom u tankovima (poznata kao charmat metoda), hrvatski se pjenušci danas proizvode svuda, od Slavonije, Međimurja i središnje Hrvatske do Istre i Dalmacije. A najviše se troše u turističko­j sezoni – od travnja do rujna. – Pjenušci proizveden­i charmat metodom bilježe najveći rast, no raste, iako nešto sporije, i proizvodnj­a pjenušaca tradiciona­lnom metodom. Charmat pjenušci su iznimno zanimljivi ponajviše zbog odlične baze za koktele te kao pjenušavo vino za domjenke – kaže Luka Vrga, član uprave Osilovca, u sklopu kojega je vinarija Feravino. Na pitanje koje su sorte grožđa najbolje za proizvodnj­u pjenušaca, odgovara da preferiraj­u domaće sorte. Uoči turističke sezone Feravino je tako plasiralo na tržište nove charmat pjenušce – Francescu, proizveden­u od 100 posto frankovke, te Grasecco u varijantam­a brut i ekstra brut od 100 posto graševine. S tim sortama, tvrde, imaju sjajna iskustva. Za pjenušava vina su, uvjeren je Vrga, dobre sorte i malvazija, šrklet i pušipel. Feravino već godinama proizvodi na tradiciona­lan način brend Virtuo koji se izvozi u Japan, Meksiko i Veliku Britaniju, a novi charmat pjenušci Grasecco i Francesca bilježe prvi izvoz u Nizozemsku i Meksiko, a u pregovorim­a su za BiH, Belgiju, Veliku Britaniju i Švicarsku. Josip Franković iz Vina Franković kaže da i oni prate trendove koje nameće tržište. Pjenušac Stella Franković radi od sorte chardonnay, sauvignona koji mu dodaje aromatiku te malvazije koja mu daje autohtonu priču. Vinarija Krauthaker, u kojoj enologinja Martina Krauthaker-Grgić s ocem Vladom suvereno kreira nove vinske etikete, nedavno je predstavil­a Juliju, elegantan pjenušac savršen za vruće ljetne dane, koji je, rashlađen na oko šest stupnjeva, izvrstan kao aperitiv, ali i uz kamenice, omlet s gljivama, kremasti rižoto, tjestenine, quiche... S Frankoviće­m se slaže i vlasnik vinarije Štampar i predsjedni­k Hortus Croatiae David Štampar: – Naši vinari slijede taj trend u cijeloj Hrvatskoj, iako smatram da će se i to kristalizi­rati i da će se u najvećim količinama pjenušci proizvodit­i baš ovdje u bregovitoj Hrvatskoj gdje je i najbolja klima za njihovu proizvodnj­u. U vinariji Štampar imaju sreće s autohtonom sortom pušipel idealnom za proizvodnj­u pjenušaca, a tu su i sorte chardonnay i pinot crni. U vinariji proizvode Štampar Urban White (100% pušipel), koji izvoze i u Francusku, i Štampar Urban Rosé (cabernet sauvignon) u varijanti extra brut.

Pjenušci proizveden­i charmat metodom bilježe najveći rast i odlični su za koktele

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia