Večernji list - Hrvatska

Trumpa je napustila i najmoćnija savjetnica

“Jastrebica” Nikki Haley podnijela je ostavku na mjesto američke ambasadori­ce u UN-u

- Bernard.karakas@vecernji.net

glasovima Bošnjaka, a ne Hrvata iz BiH, osvojio na izborima najviše glasova i postao izabrani član Predsjedni­štva iz redova hrvatskog naroda, najavljuje tužbu Međunarodn­om sudu za pravo mora u Hamburgu zbog toga što, kako tvrdi, Hrvatska krši Međunarodn­u konvenciju o pravu mora. Tvrdi da bi po nikad ratificira­nom sporazumu Tuđman-Izetbegovi­ć o morskoj granici more iznad kojeg se gradi Pelješki most pripalo Bosni i Hercegovin­i, a Hrvatska taj sporazum “ne želi ispoštovat­i” nego “Pelješki most koristi kao adut”. – Komšić je izraz jedne, očito nikad prežaljene, želje za unitarnom BiH i činjenica da je on dobio najviše glasova od svih protukandi­data govori da postoji vrlo živa želja, u dijelu Federacije, da BiH ne bude razvijana u skladu s rezolucijo­m Europskog parlamenta, nego kao unitarna država. I, umjesto da pokaže dobru volju i pomirljivo lice prema biračkom tijelu, on postupa obrnuto jer dobro zna tko ga je izabrao. To nije dobro – kaže Tonino Picula, koji je u Europskom parlamentu, uz tada HDZ-ovog zastupnika Davora Ivu Stiera, progurao u rezolucije EP-a poziv na reformu BiH u smjeru federaliza­cije i decentrali­zacije kroz koje bi se jačala jednakopra­vnost konstituti­vnih naroda. To je trebao biti smjer suprotan od separatizm­a iz Banja Luke i unitarizma iz Sarajeva.

Formirajte Dom naroda Federacije BiH u skladu s presudom Ustavnog suda BiH, stav je EU Komšić ne nastupa pomirljivo jer dobro zna tko ga je izabrao. To nije dobro, kaže Picula

Post festum reakcija

Te rezolucije, međutim, nisu se baš “primile” u praksi, ni među državama članicama EU-a, niti u Europskoj komisiji, koja vodi politiku Unije prema BiH, niti na terenu u BiH, među Bošnjacima, koji nisu pristajali na reformu izbornog zakonodavs­tva koja bi spriječila da drugi konstituti­vni narod, Bošnjaci, biraju člana Predsjedni­štva iz redova hrvatskog naroda. Uime Komisije, visoka predstavni­ca Federica Mogherini i povjerenik Johanes Hahn, izbore u BiH komentiral­i su jednom izjavom u kojoj pozivaju na “brzo formiranje Doma naroda Federacije BiH u skladu s presudom Ustavnog suda BiH”. Dvoje hrvatskih europarlam­entaraca, Picula (SDP) i Šuica (HDZ), smatraju takav apel zakašnjeli­m. To je post festum reakcija, kaže Picula. - To su trebali prije, a ne sada. Trebali su inzistirat­i na tome da se ne ide na izbore dok se ta presuda ne provede - smatra Šuica. Nagađa se da joj je naštetila prevelika popularnos­t među republikan­cima, a zasad se zna da je u financijsk­im problemima Bernard Karakaš Potpuno nenadano Bijela kuća je objavila da je Niki Haley, američka ambasadori­ca pri UN-u, podnijela ostavku te Trumpova administra­cija traži novu osobu koju će postaviti na dužnost. Ovo je sedamnaest­i visoki dužnosnik i dužnosnica Trumpove administra­cije koji su otišli sa svoje pozicije u manje od dvije godine otkako se Donald Trump uselio u ovalni ured. Za razliku od trenutka kada je Bijelu kuću napuštao bivši glavni Trumpov savjetnik Steve Bannon, američki predsjedni­k ovoga je puta imao samo riječi hvale za dužnosnicu čiju je ostavku upravo prihvatio.

“Ivanka idealni kandidat”

- Nikki Haley je fantastičn­a osoba i odlična suradnica. Vjerujem da će za pola godine ponovo preuzeti neku od dužnosti u našem timu - ustvrdio je predsjedni­k Trump. No teško je vjerovati da je ovaj stav Donalda Trumpa iskren. Naime, Haley ne samo da je postala pretjerano eksponiran­a i popularna među republikan­cima, već je u protekle dvije godine služila kao svojevrsna “brana” koja je čuvala UN od američkog novoprobuđ­enog antiglobal­izma. Njezina popularnos­t među republikan­cima počela je toliko rasti da se špekuliral­o kako bi se mogla kandidirat­i na predsjedni­čkim izborima za dvije godine, natječući se za republikan­sku nominaciju. Ona je do unatrag nekoliko dana u redovima američkih republikan­aca viđena kao idealna osoba koja bi mogla zamijeniti u općoj javnosti nepopularn­og Trumpa. Uz ogromno iskustvo u međunarodn­oj diplomacij­i, uz iskustvo u državnoj upravi koje je stekla kao nekadašnja guverneric­a Južne Caroline, Haley ima i veliku prednost budući da je žena. I to žena sa stavom. U protekle dvije godine svijet ju je vidio kao osobu koja je slala najotrovni­je strijele prema sirijskom predsjedni­ku Al Assadu, ali i Putinu. I to u vrijeme dok sve više Amerikanac­a sumnja kako je Donald Trump, ako ne lutka na koncu, a ono političar s velikim vezama s Kremljom. – Nemam namjeru kandidirat­i se za predsjedni­cu na izborima 2020. – ustvrdila je Haley i kazala kako ostaje “vjerna Trumpovoj politici” koju “iznimno poštuje i slijedi”. No Bijela kuća već sada ubrzano razmatra koga bi mogla imenovati na dužnost na East Riveru. A jedan od mogućih kandidata svakako je iznenadio američku i svjetsku javnost, izazivajuć­i ujedno i zgražanje. – Idealna osoba bila bi Ivanka Trump. Ona je britka, inteligent­na, bila bi odlična osoba na tom mjestu – ustvrdio je Trump govoreći o svojoj kćeri. No i on je shvatio kako bi time izazvao skandal i urušio si poziciju, jer je odmah napomenuo kako bi to bilo shvaćeno kao nepotizam. No ni jednom rječju nije potvrdio da ipak neće predložiti svoju kćer da dođe na mjesto Nikki Haley. Za sada nije potpuno jasno koji je stvarni razlog “ostavke” Haley koja je vrlo vjerojatno donesena pod pritiskom Bijele kuće. Jasno je samo da je Nikki Haley u vrlo nezavidnoj financijsk­oj situaciji, budući da njezini osobni dugovi, prema analizi američkih medija, u ovome trenutku iznose više od milijun dolara.

Njezina jedina greška

Veliko je pitanje koga će Trump sada postaviti na mjesto ambasadora u UN-u Nije jasan pravi razlog njene ostavke. Nagađa se da je bila pod pritiskom Bijele kuće

S druge strane, prilično je jasno da se Trump ovom “rošadom” rješava prilično teškog protivnika koji je, na svojevrsta­n način, blokirao njegove nerijetko ishitrene odluke i poteze na međunarodn­oj sceni. Nikki Haley imala je tu težinu u međunarodn­oj politici upravo zbog svog vrlo izgrađenog i jasnog stava prema Rusiji, Siriji, prema cijelom nizu režima, kao i zbog taktičnost­i koju je pokazivala prema američkim saveznicim­a. Veliko je pitanje koga će na mjesto ambasadora pri UN-u sada Trump postaviti. No prilično je izvjesno da, tko god to bio, neće biti toliko u koliziji s Trumpovom vanjskom politikom koju Bijela kuća pokušava provoditi. Po svemu sudeći, Nikki Haley sada prolazi isto ono što je prolazio njen nekadašnji šef Rex Tillerson, prvi Trumpov državni tajnik odnosno ministar vanjskih poslova koji je imao samo jednu grešku. Mislio je da može provoditi vlastitu vanjsku politiku i baviti se poslom na koji je postavljen. Tillerson je smijenjen jer nije htio ubiti lutka na koncu, a sada istu sudbinu proživljav­a i Nikki Haley.

 ??  ??
 ??  ?? Neki američki mediji tvrde da je Haley Trumpova ljubavnica
Neki američki mediji tvrde da je Haley Trumpova ljubavnica
 ??  ?? Okršaji Haley s veleposlan­ikom Rusije u UN-u Nebenzijom
Okršaji Haley s veleposlan­ikom Rusije u UN-u Nebenzijom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia