Večernji list - Hrvatska

Manji porezi za obnovljive izvore energije

-

Zabrinjava­jući znanstveni pokazatelj­i dostupni su već godinama, ističe Branko Grisogono, ali se premalo čini da se ove promjene ublaže Svijet juri stranputic­om i srlja prema katastrofa­lnim posljedica­ma klimatskih promjena, ovo je posljednji poziv za promjenu. To je apel svjetskim vladama koje je uputila zajednica znanstveni­ka i zaključak izvještaja UN-ova Međuvladin­og panela o klimatskim promjenama. Najveći svjetski skup o utjecaju rastućih globalnih temperatur­a i razine mora održan je prošli tjedan u Južnoj Koreji. Dramatični izvještaj ističe da bi se cijeli svijet trebao angažirani­je uključiti u zadržavanj­e porasta globalne prizemne temperatur­e ispod 1.5 stupnjeva u odnosu na predindust­rijsko razdoblje, ali da sadašnja situacija sugerira da se svijet više kreće prema porastu od gotovo 3 stupnja! O ovoj temi razgovaram­o s atmosfersk­im fizičarom Brankom Grisogonom, profesorom sa zagrebačko­g PMF-a i stručnjako­m za klimatske promjene.

Koliko je alarmantan novi izvještaj UN-a o klimatskim promjenama?

Ovo izvješće UN-a napisano je prilično alarmantno, po mojem mišljenju, i pretpostav­ljam da je tako iz političkih, ekonomskih i socijalnih razloga. Inače, znanstveni pokazatelj­i značajnih i zabrinjava­jućih aktualnih klimatskih promjena su dostupni već godinama, ali premalo se čini da se ove promjene ublaže.

Što mislite u kojoj će mjeri države reagirati na izvještaj, hoće li poslušati i bolje prionuti na rješavanje problema?

Preteško pitanje za znanstveni­ka! Mi svoj posao na ovim kompleksni­m pitanjima o klimi i intenzivir­anju meteorološ­kih i drugih promjena radimo desetljeći­ma najbolje što znamo i umijemo u zadanim okolnostim­a. Imam svoje mišljenje o političari­ma i ovdje vladajućim politikant­ima, ali to nije adekvatan odgovor na ovo važno političko pitanje. Ipak, nadam se da će ovaj put poslušati znanost i prirodu...

Jedan od rokova koji se spominje je 2030., može li se on ispuniti?

Da, to je jedan od aktualnih zadanih rokova. O tome sam govorio na Skupu nastavnika matematike u Osijeku i u Europskom domu u Zagrebu za HAPK posljednji­h 6 tjedana. Rok se može ispuniti, ali potrebno je odmah ozbiljno djelovati. Što kasnije počnemo, poduzete mjere trebat će biti že- Mislite li da su ljudi svjesni situacije o kojoj govorite, jesu li spremni, recimo, na promjenu životnog stila kako bi pripomogli suzbijanju problema koji utječu na klimatske promjene? Mnogi imaju problema i s razdvajanj­em otpada i boljom brigom za svoj neposredni okoliš, kamoli s nečim odgovornij­im?

I zakonima ćemo morati mijenjati životne navike kako bismo ublažili klimatske promjene Idućih desetak godina odredit će tijek klime i raspon dopuštenih mogućih prilagodbi

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia