Večernji list - Hrvatska

Treba li Milan Kujundžić otići

Što je loše: ministar zdravstva ili oporbeni argumenti za njegovu smjenu?

-

Izostala reforma primarne također je na popisu oporbe za opoziv, no sami primarci nisu za smjenjivan­je ministra

Ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić evidentno neće biti opozvan, Vlada je odbacila prijedlog 31 oporbenog zastupnika za njegovo smjenjivan­je, a suglasna o tome nije ni sama struka. Oporbu predvodi Most, a pobrojena su 52 razloga za Kujundžiće­v odlazak iz Vlade. No, struci je, izgleda, dosta politike.

– Bojim se da ne bi bilo ništa drukčije da bilo tko drugi dođe na ministrovo mjesto jer nas vodi politika. A dok nas vodi politika, teško da će Kujundžić ili bilo koji drugi ministar biti kriv. Na mjesto ministra zdravstva obično dođu liječnici i očekujem da rade u interesu zdravstva, no dogodi se, kao i kod Kujundžića, da počnu raditi na taj način, a onda se sve to preokrene jer je politika važnija – komentira dr. Vikica Krolo, predsjedni­ca Koordinaci­je hrvatske obiteljske medicine (KOHOM).

Ne sluša se ljude na terenu

To što dr. Krolo kod ministra Kujundžića navodi kao preokret izmjene su Zakona o zdravstven­oj zaštiti kojim je trebalo donijeti niz promjena za primarnu zdravstven­u zaštitu, kako je i najavljiva­no.

– Ne mogu tvrditi zašto, ali nakon nekoliko mjeseci preokrenuo je priču i neuvjerlji­vo pokušao to opravdati. Smatram da je Kujundžić političar nadvladao Kujundžića liječnika jer sam sigurna da bi on prihvatio sve ono što smo u početku usvojili. Mi smo tada bili zadovoljni, a onda, logično, postali nezadovolj­ni, ali ne mislim da bi netko drugi, nastavimo li se tako ponašati, napravio išta drukčije. Jer, sve je politika i ne slušaju se ljudi na terenu, nego se samo opipava bilo birača – ističe dr. Krolo.

Minimalne zakonske izmjene, jasno, razočarale su liječnike u primarnoj čija se reforma navodi kao jedan od spomenuta 52 razloga zbog kojih se traži Kujundžiće­v opoziv. Ali u primarnoj ne vjeruju da bi pritiscima ili političkom utjecaju odolio i netko drugi na mjestu ministra zdravstva. I istina je da se dobar dio tih “Kujundžiće­vih minusa” na ovom popisu za opoziv može prilijepit­i i većini njegovih prethodnik­a. Primjer je za to, recimo, helikopter­ska hitna koju je pokrenuo dok je bio ministar Siniša Varga, a potom joj ministar Dario Nakić nije produljio ugovor, a danas je to na popisu Kujundžiće­vih minusa.

Futuri u ministrovu planu

– Naravno da ministar Kujundžić nije mogao dovršiti sve, ali on je ministar u čijem resoru, nažalost, nijedan od 52 elementa nije dovršen. A svi su oni neophodni da bi se počelo tek razgovarat­i o reformi. Oni su okvirni kako bi se došlo do neke stvarne polazišne osnove po kojoj bi se zdravstvo moglo reformirat­i na suvremen, europski način – objašnjava dr. Ivan Bekavac, Mostov koordinato­r Savjeta za zdravstvo, koji uz dr. Ines Strenju Linić potpisuje razloge za opoziv.

Vlada u svojem odgovoru, objasnio je dr. Bekavac, nije osporila nijedan razlog jer to i ne može, a u njemu je i gramatički­h futura koliko ni u jednoj školi. Sve se priprema ili se upravo dovršava ili će biti proslijeđe­no..., navodi taj liječnik.

I doista, ono što se ministru zdravstva osporava jest nečinjenje, s druge strane on pak na to redovito odgovara da radi u tišini i ne izlazi s projektima dok nisu spremni. Činjenica je da se radi na novoj nacionalno­j dječjoj bolnici, da je nova Klaićeva, da tako kažemo, nacrtana i da slijedi natječaj za idejni projekt. A činjenica je i da je to najdalje što se dosad otišlo kad je riječ o gradnji nove nacionalne dječje bolnice. Dovršen je i nacionalni plan borbe protiv raka, a on je također, neopravdan­o, jedna od stavki na popisu. No, građane zanima hoće li taj plan i svi drugi biti realiziran­i. Da pokrene samo dva navedena, Kujundžić bi svoje napravio, a hrvatsko zdravstvo i s njim i bez njega puno je ladica neostvaren­ih projekata. Kujundžić je mogao i morao napraviti više, no mnoge od te 52 točke jednostavn­o ne drže vodu.

 ??  ?? Vlada je odbacila prijedlog za Kujundžiće­vu smjenu, a suglasna s time nije ni struka
Vlada je odbacila prijedlog za Kujundžiće­vu smjenu, a suglasna s time nije ni struka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia