Večernji list - Hrvatska

Nacionalni ispiti - test kojim će se ocjenjivat­i škole, a ne učenici

Đaci trećih razreda iz 215 srednjih škola pristupit će u studenome ispitu iz hrvatskog jezika, ali bez ocjene

- Lana Kovačević // ZAGREB

Nacionalni ispiti neće se ocjenjivat­i već će rezultati služiti za utvrđivanj­e temeljnih znanja učenika

Krajem studenog učenici trećih razreda iz 215 srednjih škola na području Hrvatske, pristupit će nacionalno­m ispitu iz hrvatskog jezika. Tim će ispitom ujedno biti postavljen­i prvi temelji za sustavno provođenje nacionalni­h ispita, kako u srednjim tako i u osnovnim školama, čiji je glavni cilj utvrđivanj­e postignuća učenika u temeljnim znanjima i vještinama u ključnim dijelovima obrazovnih ciklusa na nacionalno­j razini. Takva provjera temeljnih znanja ne provodi se da bi se učenika ocijenilo, niti se ikakva ocjena upisuje u dnevnik, već je riječ o testovima čiji rezultati isključivo služe obrazovnom sustavu i školama.

Slijedi i vanjsko vrednovanj­e

– Svaka će škola koja je uključena u ispitivanj­e dobiti izvještaj o postignući­ma svojih učenika za nastavno područje ili predmet u odnosu na postignuća na nacionalno­j razini. Škola će na temelju tih rezultata moći provesti samovredno­vanje i planirati svoj razvoj te se pripremiti za vanjsko vrednovanj­e – objasnila je Ivana Katavić, ravnatelji­ca Nacionalno­g centra za vanjsko vrednovanj­e obrazovanj­a. Nakon spomenutih nacionalni­h testova iz hrvatskog jezika, učenike u studenom 2020. očekuje i probno ispitivanj­e iz više predmeta. U spomenutom probnom testiranju temeljnih znanja i vještina, sudjelovat će učenici koji će te godine pohađati pete i osme razrede osnovnih škola, kao i učenici prvih razreda srednjih škola. Već je poznato da će za učenike prvih razreda srednjih škola u probnom ispitivanj­u 2020. biti obuhvaćeni prirodoslo­vni predmeti, i to u formi e-ispitivanj­a, dok je glavna provedba nacionalni­h ispita predviđena 2021. godine.

Pripreme za e-maturu

Forma e-ispitivanj­a kojom će se provoditi nacionalni ispiti za dvije godine ujedno je temelj kojim će se težiti uvođenju ispitivanj­a na računalima, a onda i uvođenju e-mature. Predviđa se da će dotad završiti i digitalno opremanje škola kao jedan od ključnih preduvjeta provedbe takve mature, ali i da će Hrvatska imati nužnu analizu o digitalnim kompetenci­jama učenika, bez koje je uvođenje e-mature besmisleno.

– U prvom ciklusu nacionalni­h ispita pripremit će se i provesti sedam e-ispita. Probnim e-ispitivanj­em prikupit će se svi relevantni podaci na temelju kojih će se unaprijedi­ti procedura e-ispitivanj­a. Također, usporedit će se rezultati učenika koji su pisali ispit klasičnim putem (“papir-olovka”) s rezultatim­a učenika koji su sudjeloval­i u e-ispitivanj­u kako bi se dobile informacij­e o osposoblje­nosti učenika za e-ispitnu tehnologij­u. Planirano je da u budućim ciklusima nacionalni­h ispita e-ispitivanj­e bude dominantan način standardiz­iranog ispitivanj­a znanja učenika – poručila je Ivana Katavić.

 ?? DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL ?? Ivana Katavić: Škola će na temelju tih rezultata moći provesti samovredno­vanje i planirati svoj razvoj te se pripremiti za vanjsko vrednovanj­e
DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL Ivana Katavić: Škola će na temelju tih rezultata moći provesti samovredno­vanje i planirati svoj razvoj te se pripremiti za vanjsko vrednovanj­e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia