Večernji list - Hrvatska

HRVATSKU U21 VRSTU ČEKA UTAKMCA ODLUKE, GRČKA JE PUT DO ELITE

- (kk)

Utakmica između mladih vrsta Hrvatske i Grčke na rasporedu je u petak (18 sati), Dalić je ostavio Ćaletu-Cara i Benkovića, Gračanu Mlada hrvatska nogometna vrsta u petak (18 sati) na pulskom stadionu Aldo Drosina dočekuje Grčku u sklopu kvalifikac­ija za Europsko prvenstvo na kojemu su posljednji put bili 2004. godine. Momci izbornika Nenada Gračana trenutačno su drugi u svojoj skupini (1. Grčka – 22 boda, 2. Hrvatska – 19 bodova), a kvalifikac­ijski sustav je takav da se Italija, gdje se igra EP, kvalificir­ala odmah, Upravno vijeće Međunarodn­og centra za podvodnu arheologij­u u Zadru, UNESCO-ov Centar II kategorije temeljem članaka 14., 15. i 16. Statuta MCPA Zadar, članaka 40. i 41. Zakona o ustanovama (“Narodne novine” broj 76/93, 29/97, 47/99, 35/08), članka 5. Uredbe o osnivanju Međunarodn­og centra za podvodnu arheologij­u u Zadru (“Narodne novine“broj 33/08) i Odluke Upravnog Vijeća Međunarodn­og centra za podvodnu arheologij­u u Zadru donesene na 13. sjednici Upravnog vijeća održane dana 27. ožujka 2018. godine raspisuje Za ravnatelja/icu Međunarodn­og centra za podvodnu arheologij­u u Zadru može biti imenovana osoba koja udovoljava sljedećim uvjetima: - završen diplomski stručni studij ili integriran­i preddiplom­ski i diplomski stručni studij ili specijalis­tički diplomski stručni studij ili s njim izjednačen studij, priznato stručno radno iskustvo na području zaštite kulturne baštine aktivno znanje najmanje jednoga stranog jezika posjeduje stručne, radne i organizaci­jske sposobnost­i za uspješno vođenje Centra. - - - a preostalih 11 mjesta osigurat će devet pobjednika skupina, te još dvije momčadi koje će plasman osigurati u dodatnim kvalifikac­ijama, a u njima će se nadmetati četiri najbolje drugoplasi­rane momčadi kvalifikac­ija. Za prvo mjesto treba nam današnja pobjeda. Stoga je ova utakmica protiv Grčke za Hrvatsku najveći ispit generacije jer o ishodu ovisi hoćemo li na Euro odmah ili možda u dodatnim kvalifikac­ijama. No, s obzirom na to da je izbornik A vrste Zlatko Dalić nesebično prepustio sjajni trojac (Vlašić - Benković Ćaleta-Car) Gračanu, Hrvatska ima dobre izglede... za imenovanje ravnatelja/ice Međunarodn­og centra za podvodnu arheologij­u u Zadru Prijavi se prilaže: 1. životopis, 2. dokaz o stečenoj stručnoj spremi (preslik diplome), 3. elektronič­ki zapis ili potvrda o radnom stažu s podacima evidentira­nim u bazi podataka Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, 4. preslik osobne iskaznice ili domovnice, 5. izvornik uvjerenja nadležnog suda da se protiv podnositel­ja prijave

ne vodi kazneni postupak (ne stariji od 6 mjeseci), 6. uvjerenje o poznavanju stranog/stranih jezika, 7. prijedlog četverogod­išnjeg programa rada MCPA Zadar. Kandidat/kinja koji/a ostvaruje pravo prednosti pri zapošljava­nju prema posebnim propisima dužan/a je u prijavi na natječaj/oglas pozvati se na to pravo, odnosno uz prijavu priložiti svu propisanu dokumentac­iju prema posebnom zakonu i ima prednost u odnosu na ostale kandidate/kinje pod jednakim uvjetima. Kandidat/kinja koji/a se poziva na pravo prednosti pri zapošljava­nju sukladno članku 102. Zakona o hrvatskim branitelji­ma iz Domovinsko­g rata i članovima njihovih obitelji (’Narodne novine’ broj 121/17) uz prijavu na natječaj/oglas dužan/a je priložiti osim dokaza o ispunjavan­ju traženih uvjeta i sve potrebne dokaze dostupne na poveznici Ministarst­va hrvatskih branitelja: https://branitelji.gov.hr/zaposljava­nje-843/843 Sukladno članku 14. Statuta Međunarodn­og centra za podvodnu arheologij­u u Zadru, ravnatelja/icu imenuje ministar nadležan za kulturu na prijedlog predsjedni­ka Upravnog Vijeća Međunarodn­og centra za podvodnu arheologij­u u Zadru, u dogovoru s glavnim direktorom UNESCO-a na razdoblje od 4 godine i može ponovno biti imenovan. Rok za podnošenje prijava je 15 dana od dana objave javnog natječaja u službeno glasilu RH: “Narodne novine” i u jednom dnevnom glasilu koji izlazi na cijelom području Republike Hrvatske. Na natječaj se mogu javiti pod ravnopravn­im uvjetima, osobe oba spola. Molbe za natječaj treba dostaviti na hrvatskom jeziku i jednom od radnih jezika UNESCO-a (engleski, francuski, španjolski, ruski, mandarinsk­i kineski, arapski, njemački, talijanski). Nepotpune i nepravovre­mene prijave neće se razmatrati, o imenovanju ravnatelja/ice kandidati će biti obaviješte­ni u roku od 45 dana od isteka roka za podnošenje prijava. Prijave se podnose pisanim putem na adresu: Međunarodn­i centar za podvodnu arheologij­u u Zadru Božidara Petranović­a 1 23000 Zadar, s naznakom: 'Natječaj za ravnatelja/icu – ne otvarati'

No, da nije bilo Engleza, nogometni svijet bio bi puno siromašnij­i. Krenimo redom... Englezi su još sredinom 19. stoljeća počeli igrati suvremeni nogomet, kakav se igra danas. Sve je počelo u engleskim javnim školama. Stvorili su prve amaterske klubove sa sjedištem u svakoj školi. No, svaka škola imala je svoja pravila pa je tijekom utakmica dolazilo do svađa po čijim će se pravilima igrati. Zato je 1863. godine Engleski nogometni savez donio prvi skup pravila kojih su se svi klubovi morali pridržavat­i. Ta pravila kasnije su priznata kao prva nogometna pravila u povijesti.

Prve navijačke skupine

Englezi su, naravno, osnovali i prvi nogometni klub. Sheffield United osnovan je 1855. i Fifa ga je službeno priznala kao najstariji nogometni klub na svijetu.

U idućih 10-ak godina, odnosno do kraja 60-ih 19. stoljeća, osnovani su u Engleskoj brojni klubovi, no na veliku nogometnu ekspanziju čekalo se sve do potkraj stoljeća, kada je radnička klasa preuzela vlast nad nogometom. Tada su neki biznismeni uvidjeli da ljudi žele gledati utakmice, pa su prvi u svijetu počeli naplaćivat­i ulaznice. A kada je nogomet postao profesiona­lni sport, počeo se nezaustavl­jivo širiti cijelim Otokom, a onda i Europom. Godine 1872. Englezi su osnovali i prvo natjecanje u povijesti nogometa – FA kup, koji se igra i danas.

Iako su danas sve samo ne najbolji treneri, Englezi su izmislili prve nogometne taktike. Potkraj 19. stoljeća njihovi su treneri shvatili da nogomet nije samo dribling.

Prvi trener koji je jako utjecao na razvoj nogometa bio je Arsenalov menadžer Herbert Chapman, koji je 1930-ih izveo taktičku revoluciju, uveo je popularni sustav WM (2-3-23), jer su baš u obliku tih slova stajali igrači na terenu. Genijalni Chapman taj je sustav osmislio kako bi se što bolje prilagodio novom pravilu o zaleđu. Možda je najveći engleski trener dosad Bob Paisley, legendarni menadžer Liverpoola koji je s tim slavnim klubom osvojio 13 trofeja, od toga čak tri puta Ligu prvaka te šest puta englesko prvenstvo. U velikane spadaju i sir Matt Busby, tvorac slavnih “Busbyjevih beba” Manchester Uniteda, a genijalac je bio i kontroverz­ni Brian Clough, koji je s Nottingham Forrestom dvaput bio prvak Europe. Zapamćena je njegova izjava: “Neću reći da sam najbolji trener, ali sam sigurno u top 1!”

Dali su nam Englezi i mnoge igračke genijalce. Među ostalima i prvog dobitnika prestižne Zlatne lopte – Stanleya Matthewsa. Te 1956. slavio je ispred igrača Reala Alfreda di Stefana. Kakva je faca bio najbolje pokazuje to da je s vojvodom od Edinburgha gotovo svakodnevn­o pio čaj u Buckingham­skoj palači.

Dali su Englezi nogometu još brojne igračine – Bobbyja Charltona, Kevina Keegana, Garyja Linekera, Paula Gascoignea, Stevena Gerrarda, Waynea Rooneya...

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia