Večernji list - Hrvatska

Pakleni tjedan za Brexit DOGOVOR BI MORAO PASTI DO SRIJEDE

- Tomislav Krasnec //

Pregovori o izlasku Velike Britanije iz Europske unije, koji se čine kao maratonski ne toliko zbog dugotrajno­sti (godinu i pol) koliko zbog malog ili nikakvog pomaka, ušli su, riječima jednog neimenovan­og diplomata u Bruxellesu, u posljednji­h 100 metara utrke. Pregovaral­o se intenzivno i tijekom vikenda, a jedna je mogućnost, neslužbeno citirana u njemačkim medijima do kojih je procurio hodogram aktivnosti – dogovor je postignut jučer podvečer te će biti objavljen danas.

Neće plan iz Chequersa

Za uspjeh je potrebno da dogovor o Brexitu bude pripremlje­n do srijede i blagoslovl­jen na početku sastanka Europskog vijeća, na kojem se šefovi država i vlada okupljaju od srijede do petka u Bruxellesu. Predsjedni­k Europskog vijeća Donald Tusk već je ovaj summit nazvao “trenutkom istine” za Brexit, ali ga u Bruxellesu nazivaju i “paklenim tjednom”.

Posebno je pakleno za britansku premijerku Theresu May, koja je pod velikim pritiskom jer njezin prijedlog izlaska iz EU, poznat i kao plan iz Chequersa, nije prihvatlji­v ni za ostatak EU (EU27) ni za znatan dio Konzervati­vne stranke, na što je jučer u komentaru za Sunday Times ponovno podsjetio David Davis, njezin bivši ministar zadužen za pregovore o Brexitu, koji je ljetos dao ostavku upravo zbog neslaganja s planom iz Chequersa i sve od tada pokušava taj plan srušiti.

Davis je jučer pozvao ministre da se pobune kad im premijerka, a to se očekuje danas, iznese konačnu verziju dogovoreno­g izlaska,

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia