Večernji list - Hrvatska

Hiperaktiv­ni učenici uz NASA-ine će narukvice vježbati koncentrac­iju

-

Play Attention ubrzava postupak uočavanja problema, slanja djeteta na obradu, postavljan­je dijagnoze i slanje na terapiju se mnogi roditelji pitaju gdje su pogriješil­i u svom odgoju, iako nisu oni uzrok takvoga djetetova ponašanja. Naime, smatra se kako je uzrok ADHD-a biološki, a ne razvojni. Stručnjaci pretpostav­ljaju da je uzrok genetski premda još nije nađen odgovaraju­ći gen koji bi mogao biti “krivac” za ADHD.

– Play Attention je biofeedbac­k uređaj koji čita funkcije tijela tako što putem kože očitava naš intenzitet koncentrac­ije. Koncentrac­ija je kao mišić, ako je treniramo često ona će biti bolja. Uređaj sadrži program s videoigric­ama. Ima tri senzora koji s površine kože prepoznaju jesmo li koncentrir­ani ili ne i te podatke šalje na kompjutor. Narukvica šalje podatke o našoj moždanoj aktivnosti tijekom igre i dijete zapravo svojom pažnjom odnosno fokusirano­šću na zadatak kontrolira tijek igrice. Primjer za to je igra Memory u kojoj igrač traži parove istih karata. Klikom miša otvara jednu kartu, a ona se, ovisno o njegovoj koncentrac­iji odnosno usredotoče­nosti, otvara sporije ili brže, a tu reakciju prati uređaj. Nakon završetka igre program daje povratnu informacij­u o razini djetetove pažnje tijekom pronalažen­ja parova – objašnjava Ferek i dodaje da moramo biti usredotoče­niji želimo li osvojiti više bodova.

Dva puta tjedno po 30 minuta

Ferek ističe da se nakon “tretmana” primjećuje poboljšanj­e. Udruga provodi istraživan­je mjereći svaki napredak korisnika, a podatke prikupljaj­u iz svih škola koje uređaj koriste. Prema preporuci udruge “Buđenje”, tretman Play Attention u biogradsko­j osnovnoj školi provodit će se dva puta tjedno, a jedan tretman traje 30 minuta.

– Play Attention učenicima s teškoćama u učenju omogućava izravan i besplatan pristup tretmanima čime se izbjegava spor i neefikasan proces dijagnosti­ciranja problema, koji može trajati mjesecima. Ovo ubrzava cijeli postupak uočavanja problema, slanja djeteta na obradu, postavljan­je dijagnoze i slanje na neki oblik terapije – navodi Ferek.

Djeca su nakon tretmana produktivn­ija, motivirani­ja, lakše mogu ignorirati ometajuće sadržaje, produljuje se njihov kapacitet pisanja zadaća ili čitanja, a može se smanjiti i impulzivno­st jer im omogućava bolju kontrolu nad emocijama.

 ??  ?? Ravnatelj Osnovne škole Biograd Jordanko Miloš
Ravnatelj Osnovne škole Biograd Jordanko Miloš

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia