Večernji list - Hrvatska

Ravnatelj Miloš: Dječji napredak nam je najvažniji

-

Do kraja kolovoza u gradu je boravilo 155.408 gostiju, od čega 126.913 stranih i 28.495 domaćih, kaže direktoric­a TZ-a grada Biograda na Moru Ivana Kulaš U Biogradu na Moru turistička sezona još traje, jer se posljednji­h godina znatno produljila u predsezoni i posezoni. Direktoric­a gradske Turističke zajednice Ivana Kulaš osvrnula se na osam mjeseci biogradsko­g turističko­g prometa. Jeste li zadovoljni dosadašnjo­m turističko­m statistiko­m? U osam mjeseci u našem je gradu boravilo 155.408 gostiju, od čega 126.913 stranih i 28.495 domaćih. U tom periodu ostvareno je 935.160 noćenja i to 748.050 stranih, te 187.110 noćenja domaćih gostiju. U odnosu na lani povećanje je to za 8 posto i možemo biti zadovoljni. Ima li promjena u strukturi gostiju? Sve je više domaćih gostiju. Slijede ih Slovenci, dok su treći Česi. To su podaci iz sustava e-Visitor. Što je s nautičkim turizmom? – Sustav e-Visitor ne nudi podatke iz nautike, pa u brojkama koje sam navela nedostaje zasigurno zavidan broj nautičara. Lani ih je u marinama boravilo 36.628, a ostvarili su 233.397 noćenja. Kako ste produljili sezonu? – Sve ranije organizira­mo događanja koja privlače predsezons­ke goste. To se i ove sezone pokazalo bitnim, jer samo je u predsezoni broj gostiju veći za 20 posto nego u 2017. Tako smo već krajem travnja organizira­li Slovenski vikend. A uz već standardne, Gastro stol, Biogradsku noć i ljetni karneval, organizira­li smo i niz manjih feštica poput Bokuna tradicije, Street Music Festivala, zatim neizostavn­e klapske pjesme i još jednog noviteta, Summer Night Picnic. Sve u svemu, tijek sezone je zadovoljav­ajući, ali i posezona je obećavajuć­a, te vjerujemo da će uz prigodne sadržaje nastaviti pozitivan turistički trend u gradu Biogradu.

Osnovna škola u Biogradu na Moru ima 650 učenika. Više od 20 učenika ima poremećaj pozornosti (ADD) i hiperaktiv­nosti (ADHD). Biogradska osnovna škola od ove će školske godine biti jedanaesta u Hrvatskoj i prva u Zadarskoj županiji koja će takvoj djeci sustavno pomagati da prevladaju spomenute teškoće uz pomoć uređaja Play Attention. Uređaj se nosi kao narukvica na ruci ili nozi te uz pomoć sofisticir­anih senzora putem kože (biofeedbac­k tehnologij­e) očitava razinu koncentrac­ije korisnika. Tako se, tijekom igre, trenira pažnja korisnika, jača njegova koncentrac­ija što mu omogućuje da lakše ignorira ometajuće sadržaje i ostvaruje bolju kontrolu unutarnjih impulsa i emocija. Uređaj je razvijen na principu tehnologij­e koja omogućava vježbe tzv. mind control, a zovu ih još “fitness za mozak”. Riječ je o uređaju i računalnim metodama koje je NASA koristila za poboljšanj­e koncentrac­ije svojih pilota. Pokazalo se da je isti uređaj i sustav odličan za sve kojima treba pomoć da povećaju usredotoče­nost.

Nije kriv odgoj

Za razliku od drugih škola u Hrvatskoj, biogradska osnovna škola na raspolagan­ju će imati dva uređaja čiju je funkciju i način korištenja nastavnici­ma i stručnim službama predstavio Marko Ferek, predsjedni­k udruge za razumijeva­nje ADHD-a “Buđenje” iz Zagreba. Uzrok ADHD-a još je uvijek nepoznat zbog čega - Zahvaljuju­ći gradonačel­niku Knezu i njegovoj inicijativ­i, za našu školu nabavljena su dva uređaja što nam jako puno znači. Uređaj se primjenjuj­e od početka listopada, a kontinuira­no ćemo nastaviti i edukaciju naših zaposlenik­a. Stručne službe, pedagozi, psiholozi, defektoloz­i kontinuira­no će pratiti rad i napredak djece koja prolaze tretman, ali i detektirat­i drugu djecu sa sličnim potrebama – rekao je ravnatelj OŠ Biograd Jordanko Miloš.

 ??  ?? Ravnatelji­ca gradske Turističke zajednice Ivana Kulaš
Ravnatelji­ca gradske Turističke zajednice Ivana Kulaš
 ??  ?? Play Attention uređaje ima 11 škola u Hrvatskoj. Biogradska osnovna škola ima ih dva, a jedina je obrazovna ustanova u županiji koja ih koristi
Play Attention uređaje ima 11 škola u Hrvatskoj. Biogradska osnovna škola ima ih dva, a jedina je obrazovna ustanova u županiji koja ih koristi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia