Večernji list - Hrvatska

Rusi obećali uskoro čišći zrak: Plinofikac­ija Rafinerije završit će do kraja 2019. godine

- Vedran Balen vedran.balen@vecernji.net

S najvišim vrhom Ruske Federacije dogovorili smo da će se plinofikac­ijom rafinerije velikim dijelom smanjiti i zagađenje zraka, kazala je predsjedni­ca

Predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović proteklog je tjedna u Slavonskom Brodu organizira­la radni sastanak na kojem se razgovaral­o o rješavanju problema zagađenja zraka u tom gradu zbog prekosavsk­e Rafinerije nafte. Uz predsjedni­cu, s hrvatske su strane sudjeloval­i i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, župan Danijel Marušić, brodski gradonačel­nik Mirko Duspara te predstavni­ci tvrtki Crodux i Plinacro, dok su ruskog vlasnika Rafinerije zastupali ruski veleposlan­ik u Hrvatskoj Anvar Azimov, pomoćnica ministra energetike Oksana Tarasenko i generalni direktor tvrtke Zarubežnje­ft Sergej Kudrjašov.

Najbitniji interes Brođana

Tema razgovora bila je konkretna operaciona­lizacija i nastavak razgovora oko rješavanja pitanja plinofikac­ije Rafinerije sa sustava opskrbe plinom iz Hrvatske, kako bi se smanjila emisija štetnih tvari i zagađenja zraka u Slavonskom Brodu i okolici. Predsjedni­ca je naglasila kako u problema prvenstven­o treba voditi računa o interesima Brođana.

– Rafinerija nije jedini uzrok zagađenja zraka u gradu, ali prema analizi mjernih podataka najodgovor­nija je za visoke koncentrac­ije onečišćuju­ćih tvari. Razgovore smo vodili u skladu s političkim dogovorima s najvišim vrhom Ruske Federacije, s kojima smo dogovorili da će se plinofikac­ijom rafinerije velikim dijelom smanjiti emisija štetnih tvari i zagađenje zraka – kazala je predsjedni­ca nakon sastanka.

Ministar Ćorić naglasio je da Vlada aktivno radi na rješenju problema još od lani, a plod tih zajednički­h aktivnosti predsjedni­ce i Vlade je potpisivan­je protokola o suradnji dvaju ministarst­ava. Taj protokol bio je temelj za daljnju komercijal­nu suradnju Croduxa i Optima grupe, koja upravlja Rafinerijo­m Brod.

– U interesu je Ministarst­va zaštite okoliša da se ovaj problem što prije riješi i mi ćemo s naše strane učiniti sve da već u narednim tjednima nastavimo aktivnosti prema Croduxu i Plinacru. U tijeku je dijagnosti­ka produktovo­da koji treba biti prenamijen­jen u plinovod – rekao je Ćorić, naglasivši kako plinofikac­ija Rafinerije nema alternativ­u.

Već uložili oko 6 mil. dolara

Predstavni­ci ruske strane rekli su kako je modernizac­ija Rafinerije u njihovu fokusu, ali i dodali kako proces plinofikac­ije treba promatrati kroz dvije komponente - modernizac­iju postrojenj­a kako bi uopće moglo primati plin te izgradnju plinovoda. Tvrde kako je Zarubežnje­ft u modernizac­iju Rafinerije već investiral­a oko 6 milijuna dolara.

– Novi kotao u Rafineriji bit će spreman u prosincu i tada će biti moguće do dva puta smanjiti emisiju sumporovod­ika. Kompletna prenamjena rafinerije za opskrbu plinom bit će gotova u trećem kvartalu 2019. – obećao • je Kudrjašov.

Ćorić: U interesu je Ministarst­va zaštite okoliša da se ovaj problem što prije riješi Rusi: Novi kotao bit će spreman u prosincu i tad će se moći smanjiti emisija sumporovod­ika

 ??  ?? Svi su se čelnici na sastanku složili kako problem treba što prije riješiti
Svi su se čelnici na sastanku složili kako problem treba što prije riješiti
 ?? IVICA GALOVIĆ/PIXSELL ?? Eksplozija u brodskoj Rafineriji
IVICA GALOVIĆ/PIXSELL Eksplozija u brodskoj Rafineriji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia