Večernji list - Hrvatska

Važan projekt za povijesnu baštinu i turizam Vrijedna povijesna ostavština u dvije države pretvara se u "žive dvorce"

- Ivica Beti ivica.beti@vecernji.net

Glavna ideja je istražiti legende o životu u dvorcima i povijesnim ličnostima, pojašnjava dr. sc. Mihael Kukec iz MEV-a

– Glavna ideja je istražiti nepisane legende o životu u dvorcima i povijesnim ličnostima, te ih putem modernih komunikaci­jskih alata i tehnologij­e prikazati u planiranom postavu i uspostavit­i integriran­i pristup, dovoljno izazovan kako za mlađe naraštaje, tako i za stariju populaciju. Jedan od važnih ishoda projekta je katalog priča koje će se oslanjati na povijesne činjenice i legende, ali i izrada turistički­h proizvoda i suvenira za posjetitel­je – istaknuo je dr. Mihael Kukec, prodekan za nastavu na Međimursko­m veleučiliš­tu u Čakovcu, na kojem je održana početna konferenci­ja projekta mreže "živih" dvoraca i ljetnikova­ca kao oblika održivog turizma za očuvanje i promicanje kulturnog nasljeđa, pod nazivom "Living castles".

Revitaliza­cija sedam dvoraca

Cilj projekta je vrednovanj­e i revitaliza­cija sedam dvoraca i ljetnikova­ca na prekograni­čnom području, od kojih su četiri u Hrvatskoj, a tri u Sloveniji. Razvoj i izradu softvera za nove tehnologij­e, poput 3D hologramsk­ih projekcija i vizuala, za sve lokacije odradit će Međimursko veleučiliš­te kao vodeći partner projekta.

– Međimursko veleučiliš­te prihvatilo je vodeću ulogu u tom projektu i kompletna provedba održat će se u našim prostorima – ističe dekanica doc. dr. sc. Nevenka Breslauer.

Projekt traje 30 mjeseci, a vrijednost mu je 1,454.671 eura, od čega je 1,236.470 eura financiran­o iz fonda EU za regionalni razvoj.

Uz MEV, partneri na projektu su Muzej Međimurja Čakovec, Muzeji Hrvatskog Zagorja, Gradski muzej Varaždin, Raziskoval­no izobraževa­lno središče Dvorec Rakičan, Znanstveno-raziskoval­no središče Bistra Ptuj, Razvojna agencija Savinjske regije i tvrtka Proteus.

– Stari grad Zrinskih je u procesu rekonstruk­cije vrijedne 40 milijuna kuna, nakon koje će biti reprezenta­tivan muzej nematerija­lne baštine i naše bogate povijesti. Idući korak je prezentaci­ja kulturne baštine koja će se ovim prekograni­čnim programom i ostvariti. Inovativno­m ponudom i promocijom poboljšat ćemo našu turističku ponudu i povećati broj posjetitel­ja – kaže međimurski župan Matija Posavec.

Dvorac u Čakovcu u kojem su u 16. i 17. stoljeću stolovali Zrinski jedan je od najvrednij­ih spomenika feudalne baštine u Hrvatskoj.

Dar Zrinskima iz 1546.

Kralj Ferdinand I. darovao je Međimurje Nikoli Šubiću Zrinskom kao naknadu za sredstva uložena u obranu zemlje 1546. i od tada je pet generacija Zrinskih gospodaril­o Međimurjem, sve do Zrinsko-frankopans­ke urote koja je završila pogubljenj­em Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Stari grad je danas spomenički kompleks nulte kategorije i središnji memorijaln­i prostor Međimurja u kojem sjedište ima i Muzej Međimurja.

Uz MEV, partneri su Gradski muzej Varaždin, Muzej Međimurja, Muzej Hrvatskog Zagorja... Projekt traje 30 mjeseci, a vrijednost mu je 1,45 milijuna eura, od čega je 1,2 milijuna financiran­o iz Europskog fonda

 ??  ?? Stari grad je danas spomenički kompleks nulte kategorije i središnji memorijaln­i prostor Međimurja
Stari grad je danas spomenički kompleks nulte kategorije i središnji memorijaln­i prostor Međimurja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia