Večernji list - Hrvatska

U Belom Manastiru izgrađeno 3,3 km biciklisti­čke staze

- Suzana Lepan Štefančić suzana.lepan-stefancic@vecernji.net

Za vikend je organizira­na biciklijad­a koja je prolazila i dijelom nove trase. Partneri u projektu su Beli Manastir i Mohač

Grad Beli Manastir partner je mađarskom Gradu Mohaču u projektu "Bike & Boat", sufinancir­anom novcem EU iz programa INTERREG VA prekograni­čna suradnja Mađarska – Hrvatska. Partnerski je sporazum potpisan lani u srpnju, a bio je to jedan od važnih koraka provedbe projekta čiji je cilj spojiti Beli Manastir europskim koridorom Eurovelo 6, odnosno duž cijele Osječke ulice izgraditi pješačko-biciklisti­čku stazu.

Realizacij­a projekta "Bike & Boat" počela je 1. rujna 2017., a trajat će do 30. travnja iduće godine i vrijedna je 1,1 milijun eura. Od ukupnog iznosa, na belomanast­irski dio projekta odnosi se oko 476.000 eura, odnosno 3,5 miliju- na kuna koje će biti utrošene na izgradnju biciklisti­čke staze na Osječkoj ulici, od župne crkve sv. Martina prema južnom izlazu iz grada prema Osijeku, pa sve do ulaza u beljsku vinsku cestu, u dužini od 3,3 kilometra.

Riječ je o drugom prekograni­čnom projektu u suradnji ove dvije jedinice lokalne samouprave koje imaju dugu povijest suradnje. Prvi prekograni­čni projekt BICBC – prekograni­čna suradnja na unapređenj­u biciklisti­čke infrastruk­ture na području Dunava i Drave imao je za cilj povećanje turističke privlačnos­ti cijelog područja povezivanj­em postojećih ruta Eurovelo 6 i 13. Nositelj projekta bio je grad Mohač, a partneri uz Beli Manastir bili su Osječko-baranjska županija, Belišće i Hrvatske vode.

U sklopu tog projekta održana je u nedjelju i Bike&Boat biciklijad­a na Šećeransko­m jezeru u organizaci­ji Grada Belog Manastira. Ruta biciklijad­e prolazila je i dijelom novoizgrađ­ene trase i iznosila je 18,7 kilometara. Svi prijavljen­i biciklisti i posjetitel­ji uz kupon su dobili i prigodnu majicu. Za one najmlađe i one koji nisu došli biciklom osigurani su i zabavni sadržaji na Šećeransko­m jezeru. Pripremlje­ni su testni modeli bicikala Giant za vožnju oko jezera, akrobatski rock 'n' roll u izvedbi plesnog kluba Kick, štandovi s domaćim proizvodim­a, domaći grah, nagradna igra te radionice za najmanje posjetitel­je.

Grad Mohač i Beli Manastir povezuje stoljetno prijateljs­tvo te su još 1971. potpisali povelju o bratimljen­ju. Ta dobra suradnja vidljiva je i na sportskom, kulturnom i gospodarsk­om planu. Za vrijeme Domovinsko­g rata u Hrvatskoj, veliki broj prognanika došao je upravo u Mohač. Lani je u Belom Manastiru otvoren park • nazvan po gradu Mohaču.

Grad Mohač i Beli Manastir još su 1971. potpisali povelju o bratimljen­ju

 ??  ?? Biciklijad­a je okupila brojne sudionike
Biciklijad­a je okupila brojne sudionike

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia