Večernji list - Hrvatska

Povijesna utakmica za Jordan RUJEVICA ĆE JOŠ JEDNOM UGOSTITI VATRENE

- Damir Mrvec

RIJEKA Ovoga puta Hrvatska će igrati utakmicu na kojoj će biti prisutni navijači, no pitanje je koliko će Jordan biti atraktivan za nogometne sladokusce

Nogometna reprezenta­cija Hrvatske okupila se u Opatiji uoči večerašnje­g susreta s Jordanom na Rujevici (20.45 sati). Zlatko Dalić, izbornik Hrvatske, dao je svim igračima slobodno nakon susreta Lige nacija protiv Engleza (0:0). U Opatiji je ostao tek Domagoj Vida koji je procijenio da bi mu odlazak i povratak iz Osijeka bio prenaporan pa se na kvarnersko­j rivijeri opušta u društvu supruge Ivane, nekadašnje pobjednice izbora za Kraljicu Hrvatske, i sina Davida.

Bit će tu dosta mijenjanja

Na utakmici protiv Jordana neće biti Modrića, Perišića i Rakitića koji su se vratili u svoje klubove s obzirom na to da ih uskoro očekuju obaveze u domaćim natjecanji­ma i Ligi prvaka. Vjerojatno neće moći igrati ni Mateo Kovačić koji je izašao protiv Engleske zbog ozlijede – istaknuo je Zlatko Dalić.

Može se očekivati da se obrana koja je igrala protiv Engleske neće mijenjati, barem ne za prvo poluvrijem­e sraza s Jordanom. Na vratima će tako biti Livaković, braniči Jedvaj i Pivarić te stoperi Lovren i Vida. Vezna linija pretrpjet će najviše promjena jer nema nijednog igrača startne postave protiv Engleza. Priliku će tako od prve minute dobiti Badelj, Rog i Pašalić.

U napadu bi se Kramariću i Rebiću trebao priključit­i Pjaca. Kako je dogovoreno šest izmjena, priliku će dobiti gotovo svi igrači s klupe – Sluga, Bartolec, Milić, Mitrović, Bradarić i Livaja. Ako će biti spreman, možda u sastav uskoči i Ivan Santini koji vuče ozljedu od susreta protiv Dinama u Europskoj ligi.

– Ne očekujem neki veliki spektakl, ali očekujem da svi koji budu igrali daju svoj maksimum. Želim kod njih vidjeti htijenje, borbu, zalaganje – istaknuo je izbornik.

Jordan će ovaj susret shvatiti vjerojatno sto posto ozbiljno jer nikada do sada u povijesti nisu igrali protiv ovako kvalitetne europske reprezenta­cije, nikad u povijesti nisu igrali protiv svjetskog doprvaka. A igraju prijateljs­ke i službene utakmice još tamo od 1953. godine.

Od europskih reprezenta­cija igrali su protiv Albanije, Armenije, Azerbajdža­na, Bjelorusij­e, BiH, Bugarske, Cipra, Danske, Estonije, Finske, Gruzije, Mađarske, Kazahstana, Kirgistana, Litve, Malte, Moldavije, Norveške, Rumunjske, Švedske, Ukrajine i Uzbekistan­a. Odigrali su s Europljani­ma ukupno 48 utakmica i ostvarili 14 pobjeda, 16 puta igrali su neodlučeno i upisali su 18 poraza.

No poziv na oprez postoji jer su, primjerice, pobjeđival­i Dansku i Rumunjsku, a nisu izgubili od Mađarske i Ukrajine.

Blizu plasmana na SP u Brazilu

Ove godine odigrali su osam utakmica, od kojih sedam prijateljs­kih. I izgubili su tek dvije, od Finske (1:2) i Libanona (0:1). Ali su 15. siječnja u Abu Dhabiju primjerice pobijedili Dansku (3:2). U zadnje četiri utakmice primili su samo jedan pogodak. Što se tiče igrača, samo jedan igra u Europi – Musa Al-Taamari. Igra za ciparski APOEL. Jedan igra u Saudijskoj Arabiji, jedan u Ujedinjeni­m Arapskim Emiratima, a Jaimea Siaja put je odveo u Ameriku gdje igra u Oklahoma Cityju, u drugoj američkoj ligi. Bili su dvaput pobjednici Pan arapskih igara, 1997. i 1999. godine. Na prvenstvu Azije dvaput su igrali u četvrtfina­lu, 2004. i 2011. godine i, naravno, nikad se nisu plasirali na Svjetsko prvenstvo. A pokušavaju od 1986. godine. Bili su jako blizu plasmana u Brazil, 2014. godine. U azijskim kvalifikac­ijama došli su do doigravanj­a s Uzbekistan­om. Pobjednik je išao u finalne kvalifikac­ije s petom reprezenta­cijom Južne Amerike. Jordan je dvaput odigrao 1:1 s Uzbekistan­om i prošao na jedanaeste­rce. No, na putu do najvećeg uspjeha, plasmana na SP, zaustavio ih je Urugvaj. U Ammanu je Urugvaj pobijedio s 5:0, a zanimljivo je da je uzvrat u Montevideu završio bez pobjednika i pogodaka.

 ??  ?? Hrvatski napad u početnoj postavi predvodit će Andrej Kramarić i Ante Rebić, a pomoći će im i Marko Pjaca
Hrvatski napad u početnoj postavi predvodit će Andrej Kramarić i Ante Rebić, a pomoći će im i Marko Pjaca
 ??  ?? Musa Al-Taamari jedini je igrač jordanske nogometne reprezenta­cije koji igra u Europi. Njegova je momčad ciparski APOEL
Musa Al-Taamari jedini je igrač jordanske nogometne reprezenta­cije koji igra u Europi. Njegova je momčad ciparski APOEL
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia