Večernji list - Hrvatska

BORNA ĆORIĆ U ŠANGAJU ZARADIO VIŠE OD 4 MILIJUNA KUNA

Zagrepčani­n se nije prošvercao do finala, na tom je putu pobijedio dvojicu tenisača iz velike petorke: Stana Wawrinku i Rogera Federera, a možda bi i Rafu Nadala i Andyja Murraya, da su bili u Šangaju

- Anton Filić ZAGREB

Borna Ćorić nije uspio pobijediti Novaka Đokovića i osvojiti svoj prvi naslov iz kategorije Masters 1000 turnira, ali tjedan u Šangaju za njega je jedan od najuspješn­ijih. U finalu je preporođen­i Nole dominirao i nakon 96 minuta igre slavio sa 6:3, 6:4, postigavši tako 18. pobjedu u nizu, ali i to što je Borna uspio spasiti tri meč-lopte (kod 3:5) na svom servisu, pokazalo je kakav je on karakter. Pobjedničk­i u svakom slučaju.

Borna se malo i udebljao

Finale Šangaja za Bornu je u profesiona­lnom smislu svakako uspjeh karijere – zaradio je rekordnih 667.115 američkih dolara i 300 bodova s kojima u ponedjelja­k dolazi na 13. mjesto ATP liste (+6) – ali je i prikazanim igrama pokazao da je napravio veliki napredak, da je sazrio i da bi Top 5 mogao uskoro postati njegov prirodni dom (s obzirom na to da njegov talent) u kojem će se komotno osjećati. Jer, 21-godišnji Zagrepčani­n nije se prošvercao do finala, na tom putu je pobijedio dvojicu tenisača iz velike petorke, Stanislasa Wawrinku i Rogera Federera, a možda bi i Rafaela Nadala i Andyja Murraya, da su bili u Šangaju.

No, za Đokovića, ovakvog kakav je danas: u najboljoj formi, Borni će trebati još neka poboljšanj­a: sigurniji servis i čvršći retern, a svakako i bolja preciznost, jer s 38 neprisilje­nih pogrešaka (morao je riskirati jer je Novak vraćao gotovo sve što je išlo prema njemu) teško je pobijediti jednoga od najboljih tenisača svijeta. Nole sada vodi protiv Borne s 3-0 u međusobnim susretima, Ćorić još čeka i prvu pobjedu protiv Marina Čilića (0-7), ali sa svim ostalim suparnicim­a može se nositi.

Dakle, Borna nije imao razloga za nezadovolj­stvo u Šangaju.

– Pokušao sam naučiti malo kineskog, ali nisam uspio, pa ću ipak govoriti na engleskom – kazao je Borna na proglašenj­u pobjednika i dodao: – Ovo danas nije bio moj najbolji tenis, ali Novaku svaka čast, dokazao je da je jedan od najboljih tenisača koje je svijet imao – napomenuo je Borna, nakon čega mu je Nole dao kratku lekciju iz kineskog jezika.

Jer, Đoković se uvijek potrudi da u pobjedničk­om govoru kaže nešto i na jeziku sredine u kojoj se igra turnir. A Borna je nastavio:

– Kineska je hrana fantastičn­a, četiri sam tjedna uživao u njoj, čak sam dobio i nekoliko kilograma ovdje, moj kondicijsk­i trener neće biti oduševljen – otkrio je Ćorić i dobio pljesak.

Kasnije je Borna objelodani­o još pokoji detalj vezan uz šangajski tjedan:

– Kad sam prije tjedan dana dolazio u Šangaj, ukočio mi se vrat pa sam čak razmišljao o odustajanj­u. No, osjećao sam se dobro na terenu i odigrao u cjelini prilično zadovoljav­ajuće. U finalu me servis nije poslužio najbolje, ali to je možda i zbog toga što je Novak reternirao ekstremno dobro.

Jednom davno bivši je američki teniski as Brad Gilbert (osvajač 20 turnira) za Bornu je rekao da je “mali Đoković”. Naš mladac doista po igri podsjeća na Đokovića, a i u dobrim su odnosima, pa nas nije iznenadilo kad je Nole između ostaloga rekao i ovo:

– Ovaj turnir je za mene poseban, tu sam 2008. osvojio svoj prvi Masters i to mi je otvorilo mnoga vrata. Čestitam Borni na odličnom meču danas i izvrsnom tjednu, uvjeren sam da ćemo ga u budućnosti često gledati na ovoj razini. Za mene su, nakon onih ozljeda i operacije, četiri posljednja mjeseca bila fantastičn­a. Uživam u svakom trenutku – kazao je Đoković kojemu je ovo četvrti naslov u Šangaju (nakon 2012., 2013. i 2015. godine) do kojega je došao bez izgubljeno­g seta, dapače i bez izgubljeno­g servisa (servirao je ukupno u 47 gemova). Masters bez izgubljeno­g servisa od 1991. godine osvajali su još samo Roger Federer i Alexander Zverev.

Rafa bježi samo 215 bodova

– Ovo je svakako jedan od najboljih tjedana u karijeri kad je moj servis u pitanju. Čini mi se da podloga u Šangaju nikad nije bila brža i zato mi je servis ovdje donio puno – ustvrdio je Đoković.

Beograđani­n je zaradio 1,36 milijuna USD, a s novih 1000 bodova sasvim se primaknuo vodećem Rafaelu Nadalu (preskočio je Federera). Španjolac će mu na novoj ATP listi bježati samo 215 bodova i, s obzirom na to da ne igra zbog ozljede, realna je mogućnost da ga Srbin prestigne i godinu završi na prvom mjestu. Đoković je ukupno osvojio 32 Masters 1000 turnira u karijeri (u 46 finala) i u toj je kategoriji bolji od njega samo Nadal s 33 trofeja. Od 72 osvojena naslova Đoković je čak 11 osvojio na kineskom tlu, gdje ima i perfektan učinak u finalima: 11-0! Ove godine osvojio je četiri turnira: Wimbledon, Cincinnati, US Open i Šangaj.

ĆORIĆ PROTIV NOVAKA ĐOKOVIĆA IMA 0-3, A PROTIV MARINA ČILIĆA 0-7. NO, S OSTALIMA SE DOKAZANO MOŽE NOSITI

 ??  ??
 ??  ?? BOGATA RASPODJELA Novak Đoković (lijevo) bogatiji je za 1000 bodova i 1,36 milijuna USD. Borni Ćoriću (desno) pripalo je 600 bodova i 667.115 američkih dolara
BOGATA RASPODJELA Novak Đoković (lijevo) bogatiji je za 1000 bodova i 1,36 milijuna USD. Borni Ćoriću (desno) pripalo je 600 bodova i 667.115 američkih dolara
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia