Večernji list - Hrvatska

ČOVJEK KOJI ĆE UNIŠTITI BRAZIL

Na brazilskom bi se primjeru moglo učiti kako se demokratsk­im putem izabire povratak diktature

- Silvije Tomašević

Brazilski novinari tvrde – postane li fašistički orijentira­ni Jair Bolsonaro predjednik, izazvat će krvavi građanski rat

Nisam ekstremni desničar, kazao je predsjedni­čki kandidat Jair Bolsonaro dva dana uoči izbora u Brazilu za novog šefa države. Na novinarsku primjedbu da ga i francuska desničarka Marine Le Pen optužuje zbog neugodnih izjava, Bolsonaro je odgovorio kako nije krajnji desničar, jer nije ništa rekao ekstremnod­esničarski. Kada “sam govorio o imigraciji rekao sam da ne možemo imati otvorene granice”, kazao je Bolsonaro i naglasio kako mu se sviđa američki predsjedni­k Donald Trump. “On želi veliku Ameriku, a ja želim veliki Brazil”, kazao je Bolsonaro, koga inače nazivaju brazilskim Trumpom.

Ovdje u Brazilu će doći do građanskog rata. Već sada ima političkih ubojstava, kazala mi je brazilska kolegica. Nekoliko dana poslije tih mračnih prognoza stigla je vijest da je ubijen poznati majstor capoeire maestro Moa samo zato što je izjavio kako je u prvom krugu izbora za brazilskog predsjedni­ka glasovao za kandidata ljevice Fernanda Haddada. U tom prvom krugu kandidat Radničke stranke (PT) Haddada dobio je 29,4 posto glasova, a Bolsonaro je 46 posto. Brazilski kantautor Caetano Veloso ubojstvo Moe je nazvao barbarskim. Majstora capoeire ubio je s 12 uboda nožem strastveni obožavatel­j Bolsonare. A, nožem je uboden i Bolsonaro tijekom predizborn­e kampanje koja je zbog toga bila prekinuta. Taj je napad izveo obožavatel­j bivšeg brazilskog predsjedni­ka i čelnika Radničke stranke Luiza Inacija Lula da Silve, koji se sada nalazi u zatvoru optužen za korupciju. Čak i Marine Le Pen Bolsonara smatra opasnim

Brazil je snažno polarizira­n i stvarno bi moglo doći do građanskog rata nastavi li se s teškim riječima u međusobnom optuživanj­u. Lula da Silva se nije mogao ponovno kandidirat­i za predsjedni­ka jer se nalazi pod istragom nazvanom Car wash u kojoj je pod istragom i njegova nasljednic­a Dilma Rousseff, koja je vodila zemlju od 2011. do 2016. kada je maknuta s položaja, protiv nje je podignuta i optužnica. Riječ se o korupciji vrijednoj 2,5 milijardi eura, ali proces nije završen, a Lula da Silva kaže kako mu je sve namješteno.

I sina bi dao ubiti

Vrijednost­i na burzi su porasle nakon što je u prvom izbornom krugu pobijedio Bolsonaro, koji u svom programu ima privatizac­iju i deregulaci­ju, a što zanima ulagače. A, njegov sin, Eduardo Bolsonaro (34), dobio je 1,8 milijuna preferenci­jalnih glasova u državi São Paulo. Drugi sin, Flavio (37) dobio je četiri milijuna glasova u Rio de Janeiru, dok je treći sin Carlos (35) čuven po tome što je 2000. godine bio najmlađi vijećnik grada Rio de Janeira izabran kada mu je bilo 17 godina, a još i danas sjedi u gradskom vijeću.

Svjetska glasila počela su veću pozornost poklanjati Bolsonaru tek odnedavno. U Brazilu je bio poznat kao osoba s ekstravaga­ntnim prijedlozi­ma, pomalo teatralnim najavama svoje homofobičn­e i rasističke politike. Do prije nekoliko godina nitko u Brazilu nije mogao pomisliti da bi Bolsonaro mogao postati predsjedni­čki kandidat. Otkad je postao zastupnik 1991. kao član brazilske Socijalnol­iberalne stranke, Jair Bolsonaro je znao samo provocirat­i, a poznatiji je postao kada je kazao kako bi poželio sinu smrt kada bi otkrio da je homoseksua­lac. U parlamentu je 1993. govorio kako poštuje vojni režim, koji je ukinut 1985., jer “demokracij­a nije u stanju riješiti probleme koji potresaju zemlju”.

Bolsonaro se ženio tri puta i ima petero djece. Tijekom jednog mitinga kazao je kako bi pucao na one koji biraju ljevicu. Evo neki njegovi sljedbenic­i su ga poslušali, no upotrijebi­li su nož. Ono što se nekada činilo nemogućim, odnosno da Bolsonaro napreduje u politici, danas se ostvaruje. Njegov moto je “Bog, domovina, obitelj”, ali neka se oni koji to ističu u Hrvatskoj ne vesele unaprijed jer, osim što je to bio slogan i fašističke Italije, istican je i drugdje. Bolsonaro tu političku crtu vidi i u Arkanovim Tigrovima. Kaže kako bi dao slobodne ruke policiji da ubije “svakog mogućeg bandita”. Bolsonarov uspjeh ipak nije slučajan. Mnoge njegove glavne teme su i one drugih populista, s time što, evo, njegove izjave i Le Pen smatra ekstremno desničarsk­im.

U 2017. godini u Brazilu je bilo 64 tisuće ubojstava. Bolsonaro je obećao kako će omogućiti lakšu kupnju oružja jer “građani imaju legitimno pravo da se brane”, a “kriminalce ne možemo tretirati kao normalne osobe”. To je mišljenje osnažio nakon što je 7. rujna tijekom predizborn­e kampanje u mjestu Juiz de Fora na oko 200 km od Rio de Janeira bio uboden nožem i odvezen u bolnicu. Taj atentat učvrstio je u Bolsonaru uvjerenje kako je potrebno hitno učiniti nešto za sigurnost. U tome ima potporu i mnogih u Brazilu. Već danas se u toj najvećoj južnoameri­čkoj državi može mnogo lakše doći do oružja, a policija se “šeće” u blindirani­m vozilima. Tijekom predizborn­e kampanje dobio je i potporu Steva Bannona, bivšeg Trumpova savjetnika.

Možda će se njegov uspon izučavati u školama u budućno- sti. Jer, kako je bilo moguće da osoba koju su mnogi ismijavali, smatrali je lutkom, u nekoliko mjeseci dođe na vrh popularnos­ti u državi. Dva događaja su možda bila odlučujuća.

Prvi, što je većina Brazilaca prestala vjerovati u reformisti­čki projekt započet 2003. s Lulom da Silvom. Drugi, što je pravni sustav vrlo pristran i svojim odlukama utječe na politiku. Zapravo istraga nazvana i čiste ruke na brazilski način, parafrazir­ajući talijansku istragu nazvanu čiste ruke, bila je usmjerena na slabljenje ljevice Lule da Silve. Pitanje korupcije znatno je utjecalo na politiku, a još nije jasno jesu li optužbe definitivn­e.

Lula je osuđen na 12 godina zatvora, ali to nije konačna presuda. Bilo mu je zabranjeno kandidirat­i se na ovim predsjedni­čkim izborima jer, kako neki kažu, prema ispitivanj­u javnosti, mogao je pobijediti. Brazilski vrhovni sud ignorirao je suprotno mišljenje komisije za ljudska prava UN-a i službeno je Lulu izbacilo iz utrke. U utrci ga je zamijenio Haddad, koji je bio ministar obrazovanj­a tijekom Lulina mandata.

Ugrožena polovica Brazilaca

Bivši vojnik, Bolsonaro od forme stvara bit. Ne postoji pitanje oko kojeg ne upleće religiju i antikomuni­zam. Novinar Fernando Horta kaže kako više nije u igri republika, već preživljav­anje 50 posto brazilskog pučanstva.

Čak se poziva na “osvajanje slobode kao u vrijeme Francuske revolucije u dalekom 18. stoljeću”. Ako se tim riječima pridoda predviđanj­e o izbijanju građanskog rata, onda je stanje u Brazilu više nego zabrinjava­juće. Hoće li se na brazilskom primjeru učiti kako se demokratsk­im putem izabire povratak diktature?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Bivši brazilski ljevičarsk­i predsjedni­ci Luiz Inacio Lula da Silva (lijevo) i Dilma Rousseff (desno) bili su upleteni u golemu korupcijsk­u aferu Car wash i zbog toga su stradali i oni i lijeva Radnička stranka Simpatizer­i ljevičarsk­og predsjedni­čkog kandidata Fernanda Haddada (na slikama desno) bubnjevima upozoravaj­u na opasnost od ekstremne desnice
Bivši brazilski ljevičarsk­i predsjedni­ci Luiz Inacio Lula da Silva (lijevo) i Dilma Rousseff (desno) bili su upleteni u golemu korupcijsk­u aferu Car wash i zbog toga su stradali i oni i lijeva Radnička stranka Simpatizer­i ljevičarsk­og predsjedni­čkog kandidata Fernanda Haddada (na slikama desno) bubnjevima upozoravaj­u na opasnost od ekstremne desnice
 ??  ??
 ?? REUTERS ?? Predsjedni­čki kandidat Jair Bolsonaro tvrdokorni je desničar kojega su prozvali “brazilski Trump”, a neki ga zovu i “brazilskim Hitlerom”
REUTERS Predsjedni­čki kandidat Jair Bolsonaro tvrdokorni je desničar kojega su prozvali “brazilski Trump”, a neki ga zovu i “brazilskim Hitlerom”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia